Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прогЕкУпрПрактики4курсБакалавр.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
98.52 Кб
Скачать

4.8. Характеристика методів управління (організаційно-розпорядчі, соціально-психологічні, економічні)

Організаційно-розпорядчі методи управління туристичною фірмою. Аналіз найбільш ефективно діючих на туристичній фірмі організаційних документів.

Форми і методи виконання розпорядчого впливу. Підготовка, оформлення, реалізація і контроль виконання наказів, розпоряджень і вказівок з загальних питань та особовому складу (привести приклади).

Соціально-психологічні методи управління. Характеристика рівня соціальної політики на фірмі, її мета та основні завдання.

Заходи, що впроваджуються для покращання умов праці і техніки безпеки.

Ступінь задоволеності своєї роботою у працівників туристичної фірми. Зробити відповідні висновки щодо покращання соціально-психологічного клімату.

Економічні методи управління. Стан планування розвитку туристичної фірми, його методичне і нормативне забезпечення. Види планів, структура показників плану економічного і соціального розвитку, ціноутворення, форми і системи оплати праці та матеріального стимулювання окремих категорій працівників. Застосування методів господарського розрахунку. Визначення ступеню участі керівництва, підрозділів, фахівців і трудового колективу в розробці і реалізації планів.

Організація роботи відділу маркетингу. Основні напрями роботи. Методика вивчення тенденцій ринку комплексних туристичних продуктів. Заходи з просування комплексних туристичних продуктів фірми на ринку. Заходи з підвищення конкурентоспроможності фірми. Політика рекламної діяльності. Економічний ефект від маркетингових заходів. Процес внутрішнього маркетингу на фірмі.

4.9. Система основних економічних показників в діяльності туристичної фірми, методи їх аналізу і планування

Для виконання поставлених завдань необхідно зібрати на туристичній фірмі такий перелік обов'язкової (зовнішньої) бухгалтерської, статистичної та фінансової звітності основних показників діяльності туристичної фірми за два останні роки:

  1. форма №1 «Баланс підприємства»;

  2. форма №1 - послуги «Звіт про обсяг реалізації платних послуг»;

  3. форма №1 - торг «Звіт про товарообіг»;

  1. форма №1 - ДФ «Звіт з праці»;

  2. форма №1 - ТЕ «Звіт про туристично-екскурсійну діяльність»;

  3. форма №2 «Звіт про фінансові результати та їх використання»;

  4. форма №3 «Звіт про фінансово-майновий стан підприємства»;

  5. форма №3 - торг «Звіт про реалізацію та залишки товарів»;

  6. форма №3 - ПВ «Звіт про використання робочого часу»;

  1. форма №5 - с «Звіт про витрати на виробництво продукції, робіт, послуг»;

  2. форма №6-ПВ «Чисельність окремих категорій працівників і окремих кадрів»

Основні методи, які можуть бути використані в процесі аналітичної обробки економічної інформації: метод різниць; метод ланцюгових підстановок; метод процентних чисел; індексний метод; кореляційний-регресивний аналіз.

Основні методи, які можуть бути застосовані при плануванні показників господарської діяльності туристичної фірми:

економіко-статистичний проводиться на основі аналізу фактичних показників в передплановому періоді та чинників, які обумовлюють розмір цих показників, при цьому враховують зміни умов роботи туристичної фірми в плановому періоді;

нормативний метод;

метод прямого розрахунку;

економіко-математичний метод базується на побудові багатофакторної регресивної моделі, яка в якісному відношенні повинна бути адекватна поставленій економічній задачі.