Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макра_70-75.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Вопрос 73 Рівновага відкритої економіки в моделі Манделла-Флемінга

Рівновага відкритої економіки будується за допомогою моделі Манделла – Флемінга.

Зміст моделі полягає у наступному.

1. Порівняно з моделлю IS-LM для закритої економіки тут використовуються нові змінні: чистий експорт (Xn),світова ставка процента (r*) та реальний валютний курс (Е).

2. Модель розрахована на малу відкриту економіку, де внутрішня процентна ставка (r) змінюється під впливом світової процентної ставки (r*).

3. Графічно модель Манделла – Флемінга складається з двох графіків. Перший з них являє собою графік рівноваги товарного та грошового внутрішніх ринків в системі координат (Y, r). До кривих IS та LM додається лінія r=r*, яка проходить через точку подвійної рівноваги ринків. Вона означає, що внутрішня процентна ставка тяжіє до світової, а загальна рівновага ринків складається у точці перетину трьох кривих.

Міжринкова рівновага малої відкритої економіки

Графік показує, що основним екзогенним фактором для внутрішньої рівноваги товарного і грошового ринків є світова процентна ставка (r*). Якщо вона підвищується, то відбувається відтік капіталу з країни і спостерігається підвищення внутрішньої ставки r. При цьому зростає курс іноземної валюти (національна валюта девальвує), збільшується чистий експорт, і крива IS зсувається вгору. Відтак встановлюється нова рівновага в точці з більш високою процентною ставкою. При зниженні світової ставки спостерігається зворотна ситуація.

При моделюванні відкритої економіки також використовується інший графік подвійної рівноваги ринків в системі координат (Y, E). Процентні ставки всередині країни та за кордоном припускаються рівними. У такому разі крива LM набуває горизонтального вигляду, оскільки рівновага грошового ринку не залежить від реального курсу (Е). Крива IS має від’ємний нахил, тому що зі зростанням реального курсу національної валюти (Е) чистий експорт та реальний випуск скорочуються.

Міжринкова рівновага відкритої економіки залежно від обмінного курсу

Цей графік використовується для ілюстрації ефективності фіскальної, монетарної та зовнішньоторговельної політики держави.

Таким чином, рівновага відкритої економіки розглядається як збалансованість товарного, грошового і зовнішнього ринків. На її стан і динаміку впливає макроекономічна політика держави у формі фіскальної, монетарної та зовнішньоторговельної політики. Зовнішньоторговельна політика полягає у регулюванні експортно-імпортних операцій за допомогою тарифних і нетарифних регуляторів. Тарифне регулювання здійснюється шляхом підвищення чи зниження митного тарифу переважно на імпортовані товари ( мито на експорт встановлюється нечасто). Нетарифне регулювання означає запровадження квот, ліцензій, проведення сертифікації імпортованої продукції, а також субсидування експорту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]