Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tvorcha_robota.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
680.96 Кб
Скачать

Мислитель

Творець «Таємної вечері» і «Джоконди» проявив себе і як мислитель, рано усвідомивши необхідність теоретичного обгрунтування художницької практики: «Ті, хто віддається практиці без знання, схожі на моряка, що вирушає в путь без керма і компаса. Практика завжди повинна бути заснована на хорошому знанні теорії».

Вимагаючи від художника поглибленого вивчення зображених предметів, Леонардо да Вінчі заносив всі свої спостереження в записник, який постійно носив при собі. Підсумком став своєрідний інтимний щоденник, подібного якому немає у всій світовій літературі. Малюнки, креслення і ескізи супроводжуються тут короткими замітками з питань перспективи, архітектури, музики, природознавства, військово-інженерної справи тощо; все це пересипано різноманітними висловами, філософськими міркуваннями, алегоріями, анекдотами, байками. У сукупності записи цих 120 книжок представляють матеріали для величезної енциклопедії. Проте він не прагнув до публікації своїх думок і навіть вдавався до тайнопису, повна розшифровка його записів не виконана досі.

Визнаючи єдиним критерієм істини досвід, протиставляючи метод спостереження і індукції відвернутому умогляду, Леонардо да Вінчі не тільки на словах, а на ділі завдає смертельного удару середньовічній схоластиці з її пристрастю до абстрактних логічних формул і дедукції. Для Леонардо да Вінчі добре говорити — означає правильно думати, тобто мислити незалежно, не визнавати жодних авторитетів. Так Леонардо да Вінчі приходить до заперечення не тільки схоластики, цього відгомону середньовічної феодальної культури, але і гуманізму, продукту буржуазної думки, що ще не окріпла, застигла в марновірному преклонінні перед авторитетом стародавніх.

Заперечуючи книжкову ученість, оголошуючи завданням науки (а також і мистецтва) пізнання речей, Леонардо да Вінчі випереджає нападки Монтеня на вчених буквоїдів і відкриває за 100 років до Галілея і Бекона епоху нової науки.

Список літератури

1. Леонардо да Винчи, редактор Волынский А. Л., Санктпетербург, «Парфенон», 1922.

2. Всеобщая история искусств, т 3, М., «Искусство», 1962.

3. «Техніка-молоді», №7, 1983 (російською), Знаний тайные истоки.

4. Леонардо да Вінчі на сайті Cоюзу обдарованої молоді (http://som.org.ua/k2338l1.html)

Додаток

Автопортрет Леонардо да Вінчі

Будинок, в якому жив Леонардо в дитинстві

Дім в якому помер Леонардо

Найвидатніша робота Леонардо «Таємна вечеря»

Деякі з винаходів Леонардо

Парашут Автомобіль

Військова машина Скорострільна гармата

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]