Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Uchebnoe_posobie_Pirog_SCHipanova_5-09[1].doc
Скачиваний:
137
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
2.68 Mб
Скачать

О.В. Пирог

О.В. Щипанова

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА:

УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ

2012

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

О.В. Пирог

О.В. Щипанова

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА:

УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ

Ухвалено вченою радою факультету міжнародної економіки Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара

як навчальний посібник

Дніпропетровськ

2012

УДК 658 (477) (075.8)

ББК 65.9 (4 Укр) 29 я 73 + 65.29 я 73

П 33

Укладачі: О. В. Пирог, к.е.н., доцент, доцент кафедри менеджменту і туризму Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара;

О. В. Щипанова, ст. викладач кафедри менеджменту і туризму Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Рецензенти: Н.К. Васильєва, д.е.н., проф., зав. кафедри інформаційних систем та технологій Дніпропетровського державного аграрного університету;

О.Б. Ватченко, к.е.н., проф. кафедри економіки підприємства Дніпропетровської державної фінансової академії;

В.А. Федорова, к.е.н., доцент, доцент кафедри міжнародної економіки і світових фінансів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Пирог О. В., Щипанова О. В.

П 33 Економіка підприємства: управлінські аспекти: Навчальний посібник – 2-е видання (оновлене та поповнене) / О.В. Пирог, О.В. Щипанова. – Д.: ЧП Біла К., 2012. - 176 с.

Навчальний посібник з дисципліни «Економіка підприємства» містить теоретичний матеріал за основними темами, передбаченими навчальним робочим планом, тести, типові задачі для самостійного розв’язання, завдання для контрольних робіт, а також список рекомендованої літератури.

Призначені для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів України, навчальним планом яких заплановано вивчення дисципліни «Економіка підприємства».

 Пирог О.В., Щипанова О.В., 2012

Передмова

Даний посібник підготовлений згідно з навчальною програмою дисципліни «Економіка підприємства» і розрахований для проведення лекційних та практичних занять зі студентами, які навчаються за напрямками «Менеджмент» та «Туризм».

Мета навчального посібника – допомогти студентам отримати і поглибити свої знання з економіки, навчитися застосовувати їх у практичній діяльності, правильно виконувати виробничі завдання, здійснювати економічні розрахунки і робити висновки, давати оцінку економічним явищам, оцінювати роботу підприємства, виявляти недоліки і резерви покращання діяльності підприємства.

Кожен розділ навчального посібника починається зі стислого теоретичного курсу, що допоможе студентам краще опанувати лекційний матеріал. У виданні наводяться різні за складністю і змістом практичні задачі і тести, які рекомендується застосовувати в навчальному процесі й у самостійній роботі студентів. Запропонована система тестів дозволяє перевірити, наскільки глибоко засвоєний навчальний матеріал.

У процесі підготовки до контрольних поточних та семестрового заходів (контрольних робіт, іспиту) викладачу достатньо лише змінити порядок відповідей у тестах, що виключить можливість простого запам’ятовування кодів студентами і змусить їх розв’язувати тести самостійно.

У посібнику наведені визначення та формули з основних тем навчальної дисципліни. Широко застосовуються наочні матеріали – графіки, таблиці, приклади.

Після кожної теми подається кілька задач. Частина з них розв’язується на заняттях, а частина рекомендується для самостійної роботи студентам. Викладач регулює кількість задач для розв’язання на заняттях і вдома залежно від кількості годин, відведених на вивчення окремих тем.

Під час розробки, упорядкування та оновлення навчального посібника було використано значну кількість вітчизняної і зарубіжної фахової економічної літератури. Проте видання адаптоване до вітчизняної економічної практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]