Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування 6.030509.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
746.5 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ ЛЬОТНИЙ КОЛЕДЖ

Національного авіаційного університету

Циклова комісія загальноекономічних дисциплін

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО КОНТРОЛЬНОГО ЗАВДАННЯ

з дисципліни ”Інвестування

для студентів денної та заочної форми навчання

галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво”

напрямів підготовки

6.030509 „Облік і аудит”,

6.030510 „Товарознавство і торговельне підприємництво”

Кременчук

2007

Методичні вказівки щодо виконання індивідуального контрольного завдання з дисципліни „Інвестування” розроблено на основі освітньо-професійної програми галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво” напрямів підготовки 6.030509 „Облік і аудит”, 6.030510 „Товарознавство і торговельне підприємництво” і робочої навчальної програми дисципліни „Інвестування” для студентів денної та заочної форми навчання.

Кременчук, КЛК НАУ, 2007 р.

Укладач ________________ КТН, СНС, заступник начальника коледжу

(підпис) Тягній Володимир Григорович

Методичні вказівки обговорено і схвалено на засіданні циклової комісії загальноекономічних дисциплін

Протокол № __ від „___” ___________ 200_ р.

Голова циклової комісії___________ І. В.Носач

(підпис)

„___”____________ 200_ р.

ПОГОДЖУЮ

Завідувач навчально-методичного кабінету

_____________ О.А.Мешкова

„___” ____________ 200_ р.

ЗМІСТ

  1. Загальні положення

  2. Структура, зміст, оформлення і обсяг записки

                1. 2.1 Структура і зміст записки

    1. 2.2 Оформлення і обсяг записки

  3. Порядок вибору варіанту і подання на захист

    1. 3.1 Вибір варіанту завдання

    2. 3.2 Порядок подання записки на розгляд викладачу

  4. Тематика рефератів теоретичної частини

  5. Перелік задач практичної частини

  6. Порядок підбору літератури і написання реферату

  7. Порядок захисту і критерії оцінювання

  8. Перелік рекомендованої літератури

Додатки

Додаток А – „Титульний аркуш”

Додаток Б – „Зміст записки”

Додаток В – „Оформлення розв’язання задачі”

Додаток Г – „Перелік використаної літератури”

Додаток Д – „Розрахункові формули”

Додаток Е – „Таблиця розрахунку фактичних днів інвестування”

  1. Загальні положення

Індивідуальне контрольне завдання з дисципліни „Інвестування” виконується студентами за напрямами 6.030509 „Облік і аудит”, 6.030510 „Товарознавство і торговельне підприємництво”, галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво” денної та заочної форми навчання відповідно до навчального плану.

Метою виконання індивідуального контрольного завдання є закріплення знань студентів отриманих на лекціях, практичних заняттях і в процесі самоосвіти, а також розвиток у студентів навичок самостійної роботи та творчої діяльності, оволодіння методами сучасного аналізу, формування у студентів знань закономірностей інвестиційної діяльності в умовах ринкової економіки, особливостей вітчизняного і іноземного інвестування, принципів, методів і мотивів залучення інвестицій, поглиблене вивчення окремих тем дисципліни в обсязі контрольного завдання.

Індивідуальне контрольне завдання включає в себе реферат за темою заданого варіанту і розв’язання п’яти практичних задач.

Метою написання реферату є закріплення теоретичних знань з дисципліни, поглиблення і розробка окремих проблем, систематизація, узагальнення та підготовка на цій основі пропозицій з використання методів, методик і способів оцінки ефективності вкладення грошових коштів в інвестування при здійсненні підприємницької діяльності.

Метою розв’язування практичних задач є придбання навичок і вміння практичного використання методів і методик розрахунку зміни вартості грошових коштів у часі під впливом зміни норми прибутку на капітал, інфляції, різноманітних ризиків, оцінки ефективності вкладу коштів в об’єкти реального інвестування і фондові інструменти фінансового інвестування.

  1. Структура, зміст, оформлення і обсяг записки

    1. 2.1 Структура і зміст завдання

Індивідуальне контрольне завдання оформлюється на друкарських аркушах стандартного формату А4 згідно вимог державних стандартів ДСТУ 1.5-93, ДСТУ 3008-95, ДСТ2.105-95 та ЄСКД.

Рекомендується наступна структура записки:

  1. Титульний аркуш (додаток А)

  2. Зміст (Додаток Б)

  3. Вступ (0,5 – 1 аркуш)

  4. Теоретична частина (10-12 арк.)

    1. 4.1 Перше питання

    2. 4.2 Друге питання

    3. 4.3 Третє питання і т.д.

  5. Практична частина (Додаток В)

    1. 5.1 Розв’язок першої задачі

    2. 5.2 Розв’язок другої задачі

    3. 5.3 Розв’язок третьої задачі і т.д.

  6. Висновки

  7. Перелік використаної літератури (Додаток Г)

  8. Додатки (при необхідності)

    1. 8.1 Додаток А

    2. 8.2 Додаток Б і т.д.

Титульний аркуш оформляється згідно вимог стандарту (зразок наведено в Додатку А). Виконується на твердому папері формату А4 і є обкладинкою записки.

Зміст оформляється згідно рекомендованого порядку (зразок наведено в Додатку Б) і відображає перелік розділів записки контрольного завдання.

Вступ складає 0,5 – 1 аркуш тексту. В розділі визначається актуальність і наукова новизна теми завдання, її народногосподарське значення, місце в інвестиційній діяльності і економіці суспільства, обґрунтування об’єктів і суб’єктів інвестиційних процесів.

Теоретична частина включає в себе 10-12 аркушів тексту і складається з окремих питань, які розглядаються у відповідності з темою завдання. Розкриваються теоретичні та практичні аспекти теми реферату, законодавче і нормативне забезпечення проблем, що розглядаються. Відповідно до теми критично оцінюються існуючі аналітичні методи, методики і літературні джерела. Доцільно розробки і пропозиції обґрунтовувати розрахунками, графіками і схемами.

Практична частина (Додаток В) включає в себе оформлення результатів розв’язання задач. При оформленні слід наводити текстовий зміст задачі, а потім її скорочений запис вихідних даних з умовними значеннями. При оформленні розв’язку задачі слід навести загальний вид розрахункових формул з розкриттям назви кожного складового елементу формули. Розрахунок з кожної задачі слід закінчувати узагальнюючими висновками з коментарієм отриманого результату.

Висновки складаються в обсязі 0,5 – 1 аркуша, в яких логічно, змістовно, коротко і аргументовано викласти самостійні узагальнення по темі контрольного завдання.

Перелік літератури (Додаток Г) повинен містити лише ті джерела які були безпосередньо використані при написанні реферату, і включає в себе перелік книг, навчальних посібників, статей, наукових, навчальних, документальних, директивних або нормативних матеріалів. Оформлення літературних джерел повинно відповідати вимогам державного стандарту. Порядок розташування переліку літератури повинен відповідати порядку їх посилання в тексті реферату.

Додатки подаються при необхідності і містять в собі інформацію і відомості, графіки які доповнюють основний текст реферату або є справочними і нормативними даними для розв’язку практичних задач. Кожний додаток нумерується великими літерами українського алфавіту і повинен починатися з нової сторінки.

Вимоги до змісту завдання:

  • застосовуючи базові теоретичні положення дисципліни, необхідно розкрити зміст теми контрольного завдання і послідовно відповісти на питання;

  • максимально наситити зміст теми ситуаціями, фактами, аналогами, цифровими та іншими справочними матеріалами, а також узагальнюючими висновками про актуальність теми;

  • чітко, коротко і ясно формулювати і викладати думки, використовуючи структурування і логічне розміщення матеріалу взятого з відповідних джерел;

  • формулювати і викладати текст завдання необхідно своїми думками і реченнями, дослівне переписування літературних джерел не допускається;

  • при оформленні тексту завдання необхідно посилатися на авторів літературних джерел, вказуючи порядковий номер переліку літератури, яка використовується.

    1. 2.2 Оформлення і обсяг записки завдання

Реферат завдання має складатися з текстового викладання та відповідних графіків, схем, таблиць, формул, статистичних і фактичних даних теоретичної частини і розв’язання задач практичної частини.

На титульному аркуші зазначається міністерство, офіційна назва коледжу, циклової комісії, назва реферату завдання, варіант, що виконується, дисципліна з якої виконується завдання, назва і номер навчальної групи, шифр і напрям підготовки, прізвище, ім’я, по-батькові студента.

Нижче справа вказується домашня адреса для студентів заочної форми навчання, підпис студента, керівник теми з зазначенням наукового ступеню (категорії викладача), вченого звання (звання викладача), посади, результат перевірки завдання. Внизу титульного аркуша вказується місто Кременчук і рік написання.

На другій сторінці наводиться зміст реферату завдання, який відображає його структуру (розділи, підрозділи, параграфи та ін.) із зазначенням сторінок їх розміщення в рефераті.

Текст реферату виконується на одній сторінці аркуша формату А4 (210 297) рукописним, машинописним чи комп’ютерним способом з дотриманням наступних вимог: зліва поле шириною 30 мм, справа – 10 мм, зверху і знизу по 20 мм. Висота літер повинна бути не менше 2,5 мм, а інтервал між рядками не менше 1,5 мм. При комп’ютерному наборі розмір шрифту повинен бути 14, тип шрифту Times New Roman.

Усі сторінки реферату нумеруються у правій верхній частині арабськими цифрами. Загальна нумерація починається з титульного аркуша, але порядковий номер на ньому не ставиться. Кожну структурну частину реферату (зміст, вступ, теоретична частина, практична частина, висновок, список використаної літератури, додатки) необхідно починати з нової сторінки. В текстовій частині і додатках умовні позначки, рисунки, схеми, графіки повинні відповідати діючим стандартам.

Розділи нумеруються арабськими цифрами послідовно. Параграфи нумеруються за кожним розділом окремо. За наявності підрозділів їх необхідно нумерувати за кожним параграфом окремо. Наприклад: 1.1.1 – перша цифра це номер розділу, друга – параграф цього розділу, третя – підрозділ параграфу.

В тексті реферату повинні міститися посилання на літературні джерела, наведений цифровий матеріал, додатки. При посиланні на літературні джерела в квадратних дужках вказується порядковий номер за списком використаної літератури, наприклад: [5]. При наведенні в тексті цитат, в кінці них після лапок ставиться порядковий номер літературного джерела і номер сторінки на якій розміщується цитата, наприклад: [6, с. 30].

Рисунки розміщуються відразу після посилання на них в тексті і нумеруються послідовно в межах розділу арабськими цифрами, наприклад: рис. 2.5 – де перша цифра це порядковий номер розділу, а друга – порядковий номер рисунка. Назва рисунку розміщується під рисунком, відстань між текстом та ілюстрацією повинна бути близько 15 мм.

Таблиці розміщуються відразу після посилання на них у тексті. Вони повинні бути простими і зрозумілими. Нумеруються таблиці послідовно в межах розділу, при цьому слово „Таблиця” і її номер розміщуються праворуч над заголовком, наприклад: таблиця 1.3. Заголовок розміщується посередині над полем таблиці. Одиниці виміру в таблицях наводяться згідно діючих стандартів.

При використанні в тексті формул, а також при розв’язуванні задач необхідно вказувати значення символів. Формули необхідно оформляти у вигляді звичайного дробу. Наприклад:

,

де

Р – рентабельність активів;

П – прибуток за період, який аналізується, грн.;

А – вартість активів, грн.

Формули нумеруються послідовно в межах розділу, наприклад: (1.1), перша цифра вказує номер розділу, а друга – номер формули.

При оформленні результатів розв’язань задач, необхідно наводити текстовий зміст задач, а потім скорочений запис вихідних даних задачі. Розв’язок задач необхідно здійснювати послідовно, відокремлюючи розрахунок кожного показника текстовим записом назви показника. Перед розрахунком наводити загальний вид розрахункової формули з розшифруванням назви кожного складового елементу формули. Розрахунок закінчувати узагальнюючим висновком у коментарієм отриманого результату.

Відстань між заголовком і текстом, текстом і рисунком повинна бути 15 мм.

Абзацний відступ повинен бути однаковим по всьому тексту реферату і дорівнювати п’яти знакам.

Додатки (при необхідності) до реферату розміщуються в кінці записки, де наводяться первинні документи, звітні форми, схеми, стандарти, таблиці, рисунки, моделі, які доповнюють основний зміст реферату і роблять його більш повним, кожний додаток нумерується заглавними літерами українського алфавіту, починаючи з літери А (за винятком літер Г, Є, З, І, Ї, О, Ч, Ь), наприклад: Додаток Б.

Відомості про використані джерела необхідно наводити згідно вимог діючого стандарту. Літературу рекомендується розташовувати в наступній послідовності: на початку переліку розміщаються офіційно-документальні, директивні та державні інформаційні матеріали, далі – книги, статті та інші джерела на мові оригіналу, або в порядку посилань на них по тексту реферату контрольного завдання.

Обсяг теоретичної частини реферату складається з 10-12 сторінок. Записка контрольного завдання повинна бути скріплена степлером, титульний аркуш є першою сторінкою обкладинки, а останній аркуш додатку – другою сторінкою обкладинки.