Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

2.4. Облік і контроль за центрами відповідальності

Центр відповідальності - це об'єкт групування витрат, який дозволяє сполучити в одному обліковому процесі місця виникнення витрат - виробництво, цех, ділянку, бригаду - з відповідальністю менеджерів, які їх очолюють. Центр відповідальності являє собою частину системи управління підприємством і як будь-яка система має вхід і вихід. Вхід: сировина, матеріали, напівфабрикати, години праці та різні типи послуг. Центр відповідальності виконує задану йому роботу за допомогою цих ресурсів. На виході центру відповідальності знаходиться продукція, яка передається до іншого центру відповідальності або реалізується на сторону. Таким чином, діяльність кожного центру відповідальності може бути оцінена з погляду його ефективності. Відносно процесу виробництва центри відповідальності поділяють на основні і функціональні, відносно внутрішнього господарського механізму - на госпрозрахункові та аналітичні.

Основні центри відповідальності організують контроль за місцем виникнення витрат; функціональні забезпечують контроль над витратами, що формуються у багатьох місцях, але під впливом одного центру відповідальності. Госпрозрахункові центри відповідальності переважно збігаються з місцями виникнення витрат, їм притаманний контроль у момент виникнення витрат; аналітичні центри відповідальності не пов'язані системою внутрішніх госпрозрахункових відношень, вони вміщують системи контролю за окремими витратами. Мета управлінського обліку за центрами відповідальності полягає в узагальненні даних про витрати і прибутки по кожному центру відповідальності з тим, щоб відхилення від заданого цьому центру кошторису можна було віднести на конкретну особу.

Що стосується приватого підприємтсва “Дельфін БАЗ”, то на ньому управлінський облік не ведеться. В процесі роботи управлінські рушення, які допомагають зменшити обсяги витрат і збільшити прибуток, приймають директор та головний бухгалтер, які також здійснюють контроль за центрами відповідальності.

3. Економічний аналіз

3.1. Аналіз випуску та реалізації продукції промислових підприємств

Основними оціночними показниками результатів господарської діяльності є прибуток підприємства, обсяг виробництва та реалізації продукції. В умовах ринку з позицій ефективності діяльності ці показники можна ранжувати у послідовності: прибуток, реалізація, обсяг виробництва.

Основними завданнями аналізу виробництва та реалізації продукції є:

  1. Обґрунтування планів випуску продукції.

  2. Оцінка виконання виробничої програми випуску продукції за загальним обсягом, асортиментом і якістю.

  3. Аналіз динаміки випуску продукції (зміни в часі).

  4. Оцінка факторів, які вплинули на зміну обсягу випуску продукції, з метою виявлення резервів цього впливу на зростання ефективності виробництва.

  5. Аналіз реалізації продукції (виконання плану реалізації, динаміки).

6. Факторний аналіз реалізації продукції.

7. Аналіз виконання договорів постачання продукції покупцям.

8. Виявлення резервів підвищення ефективності виробництва, розробка заходів щодо їх мобілізації.

Основні джерела інформації для аналізу:

● показники плану (бізнес-план, нормативні матеріали, кошториси, проектні завдання);

● облікові дані (статистична, бухгалтерська і оперативна звітність, дані бухгалтерського аналітичного обліку, первинна облікова інформація): ф.1-П "Звіт по продукції" (річний), ф.1-ПВ "Звіт з праці", ф.3-ПВ “Звіт про використання робочого часу”, ф.№1 підприємництво "Звіт про основні показники діяльності підприємства", ф.№1 "Баланс" та ф. №2 "Звіт про фінансові результати"(додаток );

● додаткові матеріали (позаоблікові джерела): дані аудиторських перевірок, ревізій.

Основні показники, що вивчаються при аналізі, наведені далі:

1. Валова продукція - вартісний показник обсягу виробництва продукції, що характеризує загальний результат виробничої діяльності підприємства за певний період, визначається у поточних і у порівняльних цінах. До валової продукції входять готова продукція, залишки незавершеного виробництва, напівфабрикати, а також роботи і послуги промислового характеру, виконані на сторону.

2.Товарна продукція - економічний показник, що характеризує в грошовому виразі обсяг виготовленої та готової до реалізації продукції. Визначається в оптових цінах, що діють у звітному році. До неї належать: готові вироби, створені головними, допоміжними, підсобними та побічними цехами, напівфабрикати власного виробництва, роботи і послуги промислового характеру на сторону (на продаж).

3. Реалізована продукція- це частина виробленої продукції, яка продана, обміняна чи поставлена у кредит споживачу. Характеризує кінцевий результат виробничогосподарської діяльності підприємств. Реалізація означає завершення процесу обороту капіталу, відшкодування витрат виробника, пов'язаних з виробництвом і збутом продукції. Сьогодні моментом реалізації рахується момент здійснення першої події - відвантаження товару покупцю, або передоплата за нього коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]