Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

3.3. Аналіз матеріальних ресурсів та ефективності їх використання

Ефективне управління запасами матеріалів та сировини спирається на єдиний принцип: підтримувати їх на мінімально безпечному рівні, тобто такому, що враховує надійність поставок і дозволяє уникнути зайвих витрат на зберігання та ефективності їх використання.

Визначення потреби і забезпечення раціонального використання ресурсів пов’язане з їх нормуванням. Норма витрачання матеріалів – це гранично допустимі витрати матеріального ресурсу на виробництво одиниці продукції чи виконання одиниці роботи, включаючи технологічні відходи матеріалів і втрати згідно з технологією.

При аналізі порівнюють поточні норми із середньо-галузевими, враховуючи, що відхилення можуть бути наслідком природньо-кліматичних умов, стану техніки і технології. Системний аналіз причин дозволить прийняти найбільш ефективне управлінське рішення. Прогресивність норм визначають через порівняння поточних норм із нормами минулих років, а ефективність використання матеріалів визначають порівнянням фактичних витрат з поточними нормами, показників матеріаломісткості порівнянної продукції звітного і базисного періодів.

Загальна потреба у матеріалах (Пзаг) визначається за формулою

ПзагВПернз–Зпоч,

де, ПВП – потреба матеріалів безпосередньо на виготовлення продукції; Пе – потреба матеріалів на експериментально-дослідні роботи; Пр – потреба матеріалів на ремонтні роботи; Пнз – потреба матеріалів на нормативні залишки на кінець періоду; Зпоч – залишки матеріалів на початок періоду.

Для характеристики ефективності використання матеріальних ресурсів застосовується система узагальнюючих і часткових показників.

До показників ефективності відносять питому вагу матеріальних витрат у собівартості продукції, матеріалорентабельність.

Питома вага матеріальних витрат у собівартості продукції обчислюється відношенням суми матеріальних витрат до повної собівартості виробленої продукції. Динаміка цього показника характеризує зміну матеріаломісткості виробленої продукції.

Коефіцієнт матеріальних витрат – це відношення фактичної суми матеріальних витрат (М1) до планової суми (М0), перерахованої на фактичний обсяг випущеної продукції (ВП1).

К=М1/(М0ВП); іВП=ВП1/ВП0.

Значення коефіцієнта К1 свідчить про перевитрату матеріальних ресурсів на виробництво продукції, а якщо К1, то матеріальні ресурси використовувалися ощадливо.

Часткові показники матеріаломісткості застосовуються для характеристики ефективності використання окремих видів матеріальних ресурсів (металомісткість, енергомісткість і ін.), а також для характеристики рівня матеріаломісткості окремих виробів. Питома матеріаломісткість може бути обчислена як відношення вартості всіх спожитих матеріалів на одиницю продукції до її оптової ціни).

У процесі аналізу фактичний рівень показників ефективності використання матеріалів порівнюють із плановим, вивчається їхня динаміка і причини зміни, а також вплив на обсяг виробництва продукції.

Матеріалорентабельність (МР) є важливим показником ефективності використання матеріальних ресурсів:

МР=П/М,

де П – прибуток валовий, чистий чи від операційної діяльності, М – використані у виробництві сировина та матеріали. У процесі аналізу вивчають динаміку цього показника, порівнюють з плановим, здійснюють міжгосподарські порівняння і проводять факторний аналіз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]