Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 Вступ до VB.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
255.61 Кб
Скачать

Основні події Форми

Необхідно відмітити одну особливість подій форми – синтаксис процедури обробки події відрізняється від синтаксису процедур обробки подій елементів управління.

Синтаксис

Form_Подія ([Аргументи...])

Ім'я процедури обробки події форми завжди утримує Form. При цьому не важливо, як фактично називається форма.

Однією з найбільш поширених подій форми є Load. Ця подія відбувається при запису форми в пам'ять. Тому найкраще Load підходить для ініціалізації об'єктів і змінних, які належать формі.

Подія UnLoad викликається, якщо форма видаляється із пам'яті. За допомогою параметру Cancel можна відмінити видалення форми з екрану.

6. Структура проекту

В Visual Basic всі розроблені додатки називаються проектами. Всі проекти Visual Basic будуються по модульному принципу, тому і об'єктний код складається не з одного великого файлу, а з декількох частин. Проект в Visual Basic складається з багатьох компонент: форм, модулів, класів і ресурсів. Всі ці компоненти об’єднуються в єдиному файлі проекту (VВР). У вікні проекту відображаються всі елементи додатку: форми, модулі тощо, згруповані по категоріям, за виключенням деяких файлів, наприклад, малюнків, довідкових файлів, текстових і деяких інших. Проект утримує декілька груп компонентів:

  • файл кожної форми (*. FRМ);

  • файл кожної форми з елементами управління, який утримує бінарну інформацію (*.FRX);

  • файл кожного модуля (*.ВАS);

  • файл кожного модуля класів (*.СLS);

  • файл додаткових елементів управління (*.ОСХ);

  • максимум один файл ресурсів (*.RES);

  • файл проекту, який утримує посилання на свої компоненти (*.VВР);

  • група проекту(*.VBG);

  • ряд додаткових файлів, які залежать від вигляду проекту (*.СТL, *.ВМР, *.MDB тощо).

Необхідно пам'ятати деякі особливості збереження проекту та його компонентів Visual Basic. Всі ці елементи зберігаються як окремі і незалежні файли. Тому їх можна в будь-який час завантажувати і зберігати. При натисканні кнопки збереження на панелі інструментів зберігається не весь проект, а тільки активний компонент (модуль або форма). Для того, щоб зберегти відповідний елемент (форму, модуль тощо) також можна виділити його в списку вікна проекту та обрати команду Сохранить (File\Save) або Сохранить как (File\Save As). Для збереження всього проекту (включаючи всі компоненти) вибираємо команду Сохранить Програму (File\Save Project) або Сохранить Програму как (File\Save Project As) (для збереження проекту з іншим ім'ям).

Пам’ятайте, що у файлі компонента не зберігається інформація про те, до якого проекту він належить. Список компонентів проекту та зв'язок між його компонентами зберігаються тільки у файлі проекту (VВР). Декілька проектів можуть бути об'єднані в один файл групи (VВG).

Таким чином, в будь-яких проектах можна використовувати деяку складову частину інших проектів, наприклад форму, модуль тощо. Для цього необхідно скопіювати в каталог проекту необхідний файл і додати їх до проекту командою Project\Add...

Щоб додати до проекту новий елемент, необхідно в меню Разработать обрати необхідний елемент або за допомогою контекстного меню Добавить (у списку, що спливе обрати необхідний елемент). Для видалення елемента його необхідно виділити у вікні проекту і в меню Разработать або в контекстному меню обрати команду Удалить.

Для того, щоб програма Visual Basic могла виконуватись не тільки в середовищі Visual Basic, необхідно її скомпілювати. Для компіляції необхідно в меню Файл (File) вибрати команду Создать проект: <ім’я проекту> .exe.