Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 Вступ до VB.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
255.61 Кб
Скачать
  1. Редактор коду

Всі процедури обробки події в Visual Basic реалізуються у вікні коду (рис.8.1). Для відображення цього вікна необхідно виконати наступні дії:

1. відкрити нову форму Visual Basic (рис.8.2).

2. на панелі інструментів Стандартная натиснути кнопку Исследователь программы.

У вікні, що з'явиться, натиснути кнопку Просмотреть код. Відкриється вікно Проект1-Форма1 (Код) (рис.8.1).

Рисунок 3.1. Вікно коду

Блок коду, що зв'язаний з об'єктом інтерфейсу, називається процедурою події Visual Basic. Це дозволяє також відкривати вікно коду подвійним клацанням на елементі управління у формі. У верхній частині вікна є два списки вибору об'єкту (Общее) та події (Описание), на які буде реагувати програма. Обравши ім'я об'єкту та ім'я коду події, у вікні змісту одержимо "заготовку", яка складається з дужок операторів – об'яви процедури та кінця процедури. Ім'я процедури створюється з імені об'єкта та назви події. Між ними потрібно вписати команди обробки події.

Приклад. Після вибору об'єкта Комманда1 та події Click, відкриється вікно коду процедури Private Sub Комманда1_Click (рис. 3.1). Тіло процедури (програми) записується між заголовком і оператором End Sub.

Програма – це реалізація алгоритму в системі Visual Basic 6.0.

Код програми – це послідовність команд (операторів). Команди містять ключові слова й параметри Visual Basic.

Основною структурною одиницею програми є рядок. В одному рядку може бути записано декілька команд. При цьому команди розділяються символом (:). Інколи команда доволі довга і не входить в один рядок. В цьому випадку використовується символ переносу рядка (_). Символу переносу рядка повинен передувати пропуск.

З ауваження! Не дозволяється розбивати переносом рядкові константи. У програмі використовуються коментарі, які пояснюють дії команд. Коментар – це довільний текст після знаку апострофа.

Редактор коду відслідковує зміст введеного тексту і надає допомогу: виділяє кольором ключові слова, автоматично вставляє потрібні пропуски і прописні літери.

Редактор виділить кольором і видасть повідомлення при намаганні перейти до наступного рядка, якщо поточний рядок вміщує помилки.

Якщо ввести ім'я керуючого елемента і рядом поставити крапку, то випливає список властивостей і методів елемента для вибору. Використання списку суттєво полегшує роботу. Вибір можна завершити натисканням клавіші Enter. При цьому обране слово додається до тексту, курсор переміщується на наступний рядок або Ctrl+Enter, тоді курсор залишається в тому ж рядку.

Виділені фрагменти тексту можна переносити і копіювати. Доступні всі операції з буфером обміну, вставка тексту з файлу і інші команди меню Правка. Можлива настройка редактора в діалозі Options на вкладці Editor меню Tool.

Після запуску процедури на виконання (кнопка Начать на панелі Стандартная) отримаємо результати.

Вихід з програми

Оператор End негайно закриває додаток. Після оператору End не виконується жоден код і не відбувається жодна подія.