Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

57. Алгоритм проведення комплексного аналізу організації пра­ці на підприємстві.

Оптимальну організацію кожного робочого місця можна забезпечити за допомогою комплексного підходу, який дозволяє проектувати або оновлювати вже наявний план робочого місця з його оснащенням, розробляти або вдосконалювати прийоми та методи праці, вибирати або поліпшувати форми організації праці, створювати сприятливі умови праці. Ця робота ґрунтується на результатах комплексного аналізу всіх елементів трудового процесу з урахуванням його техніко-економічних, психофізіологічних та соціальних аспектів, техніки та технології вир-ва, використання досягнень науки та передової практики. Результати цього аналізу відображ. в спец. документі – карті організації праці.

Комплекс. аналіз організації праці основних працівників склад. з трьох етапів:

На першому етапі провадиться аналіз призначення операції: 1) мета введення операції в технологічний маршрут, характер операції; 2) зв'язок операції з іншими операціями технологічного процесу; 3) можливість суміщення або поділу операції.

На другому етапі провадиться комплексний аналіз наявної організації праці на робочому місці. Дані аналізу є основою для уточнення функціонал. обов’язків та вдосконалення організації праці основних робітників. Основою такого аналізу є дані використання внутрішньо змінного фонду робочого часу працівників та обладнання з метою встановлення ступеня завантаження працівника та обладнання в процесі вир-ва. Також визначається технологічна можливість передачі робіт та обов’язків за двома (або кількома) виробничими функціями одному виконавцеві, професійна підготовка працівника для їх виконання. Фактичні затрати роб. часу на викон. кожного прийому та операції в цілому визначаються за допомогою спостережень.

На третьому етапі виконується комплексне проектування або вдосконалення організації праці за всіма її елементами. Для цього на кожне робоче місце розробляється карта організації праці.

58. Показники економічної ефективності заходів щодо вдосконалення організації праці та методичні засади їх розрахунку.

Розрахунок економ. ефективності заходів щодо вдосконалення організації праці в основному базується на тих самих принципах, що й визначення ефективності нової техніки. Якщо ці заходи впроваджуються в комплексі з заходами щодо вдосконалення техніки, технології й організації вир-ва, то визначається сумарна економія від упровадження всього комплексу заходів.

Основними показниками економіч. ефективності є: 1) зростання продуктив. праці; 2) річний економ. ефект (економія зведених витрат).

Приріст продуктивності праці ∆П можна розрахувати, визначивши: - збільшення виробітку продукції у розрахунку на одного працівника; - зменшення трудомісткості продукції; - зменшення втрат і непродуктивних затрат робочого часу; - скорочення чисельності працівників; - збільшення тривалості фази стійкої працездатності.

Річний економічний ефект Ер у гривнях розраховується за формулою

Ер=(С1-С2)*В2-Ен*Вод,

де С1 і С2 – собівартість одиниці продукції (робіт) до і після впровадження заходу, грн.;

В2 – річний обсяг продукції (робіт) після впровадження заходу в натуральному виразі, шт., т тощо;

Ен – нормативний коефіцієнт порівняльної економічної ефективності інвестицій;

Вод – одноразові витрати, пов’язані з розробленням і впровадженням заходів, грн.

Термін окупності Ток розраховується за формулою:

Величина, обернена строку окупності, наз. коефіцієнтом ефективності Е і визначається за формулою Е=1/Ток.

Одержані показники є найважливішою підставою для вибору варіантів організаційних нововведень і остаточного прийняття рішень.