Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія розвитку оптики.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
409.18 Кб
Скачать

Склад ядра атома

Важливою характеристикою ядра є його заряд і маса.

Заряд ядра визначається кількістю позитивних елементарних зарядів (протонів), які знаходяться в ньому.

У 1932 році англійський учений Джеймс Чедвік відкрив частинку, яка не має електричного заряду, маса якої приблизно дорівнює масі протону. Цю частинку назвалинейтроном.

Після відкриття нейтрону радянський фізик Дмитро Іваненко і німецький фізик Вернер Гейзенберг запропонували гіпотезу про протонно-нейтронну будову ядра.

Ядро складається з елементарних частинок двох сортів (нуклонів). Загальне число нуклонів, тобто сума протонів і нейтронів у ядрі атома, дорівнює масовому числу атома. Число протонів визначається за порядковим номером елементу в таблиці Менделєєва, а число нейтронів — як різниця між масовим числом і числом протонів.

Ядра з однаковим числом протонів, але різним числом нейтронів, є ядрами різнихізотопів одного хімічного елементу. Різні ізотопи одного хімічного елементу мають різну масу і відрізняються фізичними властивостями, але, маючи однаковий заряд, атоми різних ізотопів одного і того ж хімічного елементу мають однакову будову електронних оболонок і тому мають однакові хімічні властивості.

Сили притягання між нуклонами у ядрі називають ядерними.

Склад ядра атома. Дефект маси. Енергія зв’язку атомних ядер

Тривалий час фізики вважали, що до складу ядер важких атомів можуть входити поряд із протонами електрони. Лише в 1932 р. український фізик Д. Д. Іваненко і німецький фізик В. Гейзенберг теоретично довели, що ядра всіх атомів, крім водню  , містять крім протонів і нейтрони. Існування нейтрона експериментально виявив у 1932 р. англійський фізик Дж. Чедвік. Нейтрон не має результуючого заряду, за масою близький до протона, але все ж дещо масивніший:   (  і   — маси нейтрона, протона і електрона відповідно). І протон, і нейтрон — нуклони, ядерні частинки (від англ. nucleus — ядро). Більшість хімічних елементів може існувати у вигляді кількох ізотопів (речовин, у ядрах атомів яких міститься однакове число протонів  , але різне число нейтронів  ). Символічно ядро позначається  , де   (зарядове число),   (масове число). Приклади ізотопів: ізотопи водню   («звичайний» водень або протій),   (дейтерій),   (тритій); ізотопи урану   (У хімії термін «ізотопи» — збиральний, окремо кажуть «нуклід»). Маса «готового» ядра менша від суми мас його нуклонів. Різниця   називається дефектом мас ядра. Дефекту мас відповідає енергія зв’язку Eзв нуклонів у ядрі (енергія, з якою вони утримуються там або яка потрібна для поділу всього ядра на окремі нуклони). Цю енергію прийнято виражати в позасистемних одиницях енергії — електрон-вольтах (1еВ дорівнює   Дж, отже  Дж). Як правило, розглядають питому енергію зв’язку  . З графіка залежності питомої енергії зв’язку від масового числа A очевидні два способи вивільнення внутрішньоядерної енергії: поділ важких ядер (наприклад,  ) на більш легкі; злиття легких ядер, наприклад ізотопів водню, у більш важкі — синтез більш важких ядер (наприклад, гелію).

Дослід Франка—Герца

Схематична вольт-амперна характеристика в досліді Франка-Герца

.

Дослід Франка—Герца - експеримент, поставлений у 1913-1914 роках Джеймсом Франком та Густавом Людвігом Герцом, з непружного розсіянняелектронів на атомах. Експеримент підтвердив припущення моделі будови атома Нільса Бора. Франк і Герц були нагороджені Нобелівською премією з фізики за 1925 рік.