Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іст Укр. модульна.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка

ЗАТВЕРДЖУЮ :

Перший проректор доц. Брижатий О.В.

_________________________

(підпис, прізвище та ініціали)

"___"______________ 2010 р.

Робоча програма*

навчальної дисципліни _Історія України для студентів

(назва дисципліни)

спеціальності (ей)_ 6.010102 Поч., 6.010103 Тр., 6.010104 Проф., 7.010103 Б., 6.020303 ФФ.

(шифр) (назва спеціальності)

напряму _ Педагогічна освіта 0101___ денної форми навчання

(шифр) (назва напряму)

Код дисципліни__________

Статус дисципліни: цикл_гуманітарний (нормативна)

(назва циклу)

Факультет: для всіх факультетів

Кафедра соціально-економічних дисциплін

(назва кафедри)

Форма навчання

Курс

Семестр

Загальне наванта-ження

Кількість годин

Курсовий проект

Курсова робота

Залік

Екзамен

Аудиторні заняття

Індивідуальна робота студента

Самостійна робота

Європейські кредити

Години

Всього

Лекції

Лабораторні роботи

Практичні заняття

Поточний контроль

Д

1

12

3

1108

228

226

114

440

Е

Робоча програма складена на основі ОПП підготовки бакалаврів галузевого стандарту вищої освіти МОН України (навчального плану)

Програму складено________________ доц. Бєлашов В.І.

(підпис) (прізвище та ініціали викладача)

_________________ ст.викл. Грибенко О.М.

(прізвище та ініціали викладача)

Схвалено на засіданні кафедри_Історії

(назва кафедри)

Протокол №__1_____від"___"_____________2010 р.

Зав. кафедри____________________ доц. Бєлашов В.І.

(підпис) (прізвище та ініціали)

Робоча програма розглянута та схвалена комісією з навчальної роботи при вченій раді університету

Голова навчальної комісії____________ _________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

Декан факультету___________ ____________ __________________

(назва університету) (підпис) (прізвище та ініціали)

Пояснювальна записка

У вищих навчальних закладах України вивчення курсу «Історія України» є обов’язковим для студентів. Це обумовлено тим, що після проголошення Акту про незалежність 24 серпня 1991 року Україна стала самостійною державою, рівноправним членом світового співтовариства.

Дисципліна “Історія України” належить до нормативних дисциплін навчального плану і розрахована на студентів педагогічних вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньою програмою бакалавра. Її викладання передбачає вивченню інших гуманітарних дисциплін, зокрема філософії, політології, соціології, основ економічної теорії.

Загальне покликання навчальної програми полягає в тому, щоб на основі процесів гуманізації вищої школи, інтеграції професійної і соціально-гуманітарної підготовки, покращення змісту структури курсу, використання досягнень світової і вітчизняної думки, загальнолюдських цінностей, здійснити підготовку висококваліфікованих спеціалістів педагогів.

Історія України – це минуле народу, який жив на нашій землі з прадавніх часів, складаючи глибокі традиції, творячи високі зразки культури, опановуючи, але й втрачаючи державні форми життя. Багатовікова історія українського етносу з покоління в покоління передає історичні подвиги народу в його боротьбі за свою незалежну державу, за рівність з іншими народами в політичному, соціально-економічному та культурному розвитку.

Метою вивчення курсу “Історія України” є глибоке засвоєння та розуміння студентами історії виникнення та формування українського народу та української державності, утвердження національної самобутності, висвітлення політичної діяльності класів і соціальних груп в Україні на певних етапах історичного розвитку.

В процесі викладання історії України і самостійного вивчення студентами програмного матеріалу створюються умови для успішного розв’язання наступних завдань.

Пізнавальна та інтелектуально-розвиваюча. Яка зводиться до суті самого вивчення історичного шляху країни, народів, які її населяли. З діалектичних позицій, на основі наукових принципів, насамперед, принципу історизму, поглядів вчених істориків, прогресивних вітчизняних та зарубіжних авторів, праць лідерів політичних партій об’єктивно вивчити процеси в історії суспільно-політичного і культурного життя України в зв’язку з розвитком світової цивілізації.

Практично-політична. Суть її полягає в тому, що історія як наука, виводячи певні закономірності розвитку суспільства з вивчення історичних фактів, допомагає виробляти науково обґрунтований політичний курс, не допускати суб’єктивних рішень.

Світоглядна. Історія створює документально точні повісті про значні події минулого, про мислителів, яким суспільство завдячує своїм розвитком. Світогляд – це погляд на світ, суспільство, закони його розвитку. Світогляд може бути науковим, якщо спирається на об’єктивну реальність. В суспільному розвитку об’єктивна реальність – це історичні факти. Історія, її фактологічна сторона, є фундаментом, на якому тримається наука про суспільство.

Виховна. Знання історії свого народу формує громадянські якості – патріотизм та інтернаціоналізм; показує роль народу і окремих особистостей в розвитку суспільства; дозволяє пізнати моральні і етичні цінності людства в їх розвитку, зрозуміти такі категорії, як честь, обов’язок перед суспільством, бачити пороки суспільства та людей, їх вплив на людські долі. Формування історичного мислення і свідомості, активної життєвої позиції, почуття гордості за приналежність до народу України, усвідомлення необхідності суверенної національної держави, конституційної відповідальності за її долю.

Запропонована програма має забезпечити реалізацію в навчальному процесі принципів історизму, правдивості, об’єктивності в оцінці фактів, явищ, подій української історії; сприяти формуванню історичного мислення та національної самосвідомості, активної позиції майбутніх спеціалістів, їх патріотичних та морально-етичних переконань.