Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры МФО 133 вопроса (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
836.61 Кб
Скачать

114.Роль міжнародних фінансових організацій у розвитку міжнародних фінансів.

115.Джерела формування та напрямки використання фінансових ресурсів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ebrd).

З моменту заснування у 1991 році початковий капітал ЄБРР складав 10 млрд. ЕКЮ, проте у 1996 році його було збільшено до 20 млрд. євро. Країни-члени відповідно до встановлених квот передплачують акції Банку, причому обов'язковій сплаті підлягають 30 % акцій, решта 70% являють собою частину гарантійного капіталу, тобто акції, які повинні сплачуватися на вимогу Банку.

Квоти в уставному капіталі розподіляються таким чином (в %):країни члени ЄС, ЄІБ і власне ЄС 51, країни ЦСЄ 13, решта європейських країн 11, неєвропейські країни 24. Отже, країнам ЄС належить вирішальний вплив в ЄБРР. Фінансові ресурси Банку формуються також за рахунок позичкових коштів, коштів одержаних в погашення позик, за рахунок виручки від реалізації інвестицій в акціонерний капітал. ЄБРР заснував спеціальні фонди на кошти з доходів, одержаних від інвестицій. Ці фонди призначені для підготовки інвестиційних проектів і здійснення інвестицій в країни – члени. Кошти фондів використовуються для кредитування низькорентабельних галузей соціальної інфраструктури. Відповідно з основними цілями Банка його кредитно – інвестиційна політика спрямована, перш за все, на підйом і структурну перебудову країн Центральної і Східної Європи. Діяльність ЄБРР в цьому напрямку досить різноманітна і перспективна. Вона включає: надання кредитів на розвиток виробництва; інвестування в капітал; гарантоване розміщення цінних паперів; надання позик під реконструкцію й розвиток інфраструктури. Пріоритетними сферами кредитування є: фінансовий сектор, енергетика, телекомунікації, транспорт і агробізнес.

ЄБРР перетворився на значного інвестора в країнах ЦСЄ: на нього припадає 15% всіх прямих капіталовкладень в регіоні; переважна їх більшість йде у приватний сектор.

116. Вплив діяльності міжнародних фінансових організацій на національні фінанси. Наведіть приклади та обґрунтуйте свою відповідь. Вітчизняна економіка потребує коштів МФО, оскільки внутрішнього капіталу для економічного розвитку в країні недостатньо. Протягом 1993-2006 років було ухвалено угоди з МФО на отримання 52 позик на загальну суму 12 млрд дол. США, із яких використано 68%. Кошти МФО залучаються в країну від МВФ для вирівнювання платіжного балансу, запозичення коштів для фінансування інвестицій і державних проектів у тому числі і приватних. Відбувається зростання ролі кредитних ресурсів МФО як чинника та інструмента проведення структурної трансформації національної економіки в контексті посилення тенденцій до глобалізації та інтернаціоналізації потоків капіталів. З метою більш високої ефективності використання кредитних коштів МФО необхідно налагоджувати взаємодію між урядом України і підрозділами МФО, доцільно якнайширше залучати вітчизняні та іноземні рейтингові агентства.

117. Координація діяльності міжнародних фінансових організацій в Україні: необхідність, напрямки, відповідальні за координацію державні органи України.