Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ITR_33_1_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

20. Інформ-а складова: склад та призначення.

Інформ-на складова – інформ-ні та довідкові сис-ми щодо продукції, її в-ках та споживачах, умовах поставки, цінах, марк-ові та консалтингові фірми. Інформ-і структури сприяють прискоренню тов-го обігу, надаючи суб`єктам тов-го ринку повну і достовірну інформацію про його стан, обсяги та структуру попиту та пропоз. Вони створюють умови для добросовісної конкур., найбільш ефективного здійсн. ринкових процесів.

21. Розрахунково-кредитна складова: склад та призначення.

Кредитно-розрахункова складова -  фінансово-кредитні установи, страхові, юрид., аудиторські фірми, банки, які забезпечують безперебійність розрахунків при купівлі-продажу товарів та послуг, фінансують створ. необхідних товарних запасів та матеріальних резервів, а також інвестиції для розвитку мат.-технічної бази. Суб`єкти кредитно-розрахункової складової забезпечують ефективне функц-ня тов. ринку завдяки не тільки своєчасному та безперебійному проведенню фінансово-розрахункових операцій, але й пошуку та залученню інвестиційних рес-ів. Це дозволяє суб`єктам інфра-ри реалізовувати інноваційну пол., впроваджувати в свою діял-ість досягнення науково-тех. прогресу.

22. Кадрова складова: склад та призначення.

Кадрова складова – фахівці, працівники різного рівня кваліфікації відповідного фахового спрямування, з яких формуються трудові колективи госп-чих суб`єктів ринкової інфра-ри, спеціалізовані навчальні заклади по підготовці робітників та фахівців для сфери тов-о обігу. Кадрова складова відіграє значну роль в процесі формування та реалізації трудової пол-ки на тов-му ринку. Високопрофесійні кадри здатні не тільки визначати його проблеми, але й успішно їх вирішувати. Специфіка тов-го ринку вимагає від працівників інфра-ри не тільки комерц-их знань, але й глибокого знання товарів, вміння налагоджувати ділові стосунки між суб`єктами ринку, підтримувати та розвивати їх.

23. Функції інфраструктури товарного ринку.

Суттєвою класифік-ною ознакою розподілу функцій є склад і хар-ер послуг, які надають під час виконання їх. За цією ознакою можна виокремити такі групи функцій: 1)торгов.-посер.; 2)посередницькі; 3)інформ. та орг-ійно-комерц-і; 4)виробничо-технологічні;

5)транспортно-експедиторські (логістичні);

6)орендні (лізингові); 7)розрахунково-кредитні;

8)страхові, аудиторські.

Кожна із цих груп функцій передбачає конкретні види робіт, що їх викон.суб’єкти ІТР.

За сучасних умов найбільша питома вага припадає на торгов.-посередницькі функції (закупівля тов-ів у в-ків та продаж їх споживачам; визнач. попиту на тов-и й розміщ. замовлень на їх виготовл. серед товаровиробників; закупівлю товарів на замовл. споживачів; дрібнооптова та роздріб. торгівля; продаж товарів споживачеві в формі спеціально скомплектованих партій товару; продаж товарів та забезп. ними споживачів за погодженим графіком).

Суттєві особливості має виконання посередн. функцій. Посередник здійснює зв’язок із товаровир-ком необхідних споживачеві товарів та послуг, отримує інформ. про наявність, умови продажу їх, створює умови для проведення торгов. переговорів та укладання відповідних угод. Важливою функцією посередника є пошук вільних вир-их потужностей з виконання спец. високотехнологічних різновидів робіт і надання цієї інформ. зацікавленим суб’єктам госп-ня.

Інформ-і й орг-ійно-комерц-і функції охопл. діял-ть з надання суб’єктам ринк.відносин комерц. інформ., яка містить відомості, необхідні для орг-ії закупівель та збуту продукції і насамперед інформ. про потен­ційних вир-ів товару, ціну тов., способи доставки вантажів .

Важливу роль в реалізації цих функцій відіграють рекламні фірми та виставкові центри. Виробн.-технологічні функції пов’язані з продовженням процесу в-тва у сфері обігу. Це функції з надання товарам підвищ. вир-ої готовності, з попередньої підготовки мат. рес-ів до спож-ня, із запровадж. ресурсозберігальних тех-ій. Ця група функцій тісно пов’язана із транспортно-експедиторсь­кими, які мають на меті транспорт-ня тов. до місць спож-ня, формув. оптимальних маршрутів перевезення та ви­бір раціон. видів транспорту, уклад. договорів на перевезення тов-ів згідно із узгодж. графіками.

Лізингові функції зумовлені розвитком прокату тех. засобів, наданням у довгострокову оренду тов. вир-чо-тех-го призначення тривалого використ..

Розрахунково-кредитні та страхові функції передбач. такі види діял-ті, як фін.розрахунки, товарне кредитування, страх-ня комерц. ризиків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]