Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора на екзамен з інформатики.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
2.7 Mб
Скачать

Копіювання інформації в середовищі Excel X

Microsoft Excel дозволяє переміщувати і копіювати вміст вічок. Для цього використовується буфер проміжного збереження інформації Clipboard, що дозволяє переміщувати дані як у межах таблиці, так і в інші Windows-програми.

Для копіювання необхідно:

виділити групу вічок, вміст яких слід скопіювати;

викликати команду Копировать меню Правка або натиснути кнопку (навколо групи вічок з'явиться пунктирна лінія, яка вказує, що фрагмент скопійовано у буфер);

виділити групу вічок, в які слід уставити дані;

викликати команду Вставить меню Правка або натиснути кнопку .

Фрагмент із буферу скопіюється в зазначене місце

При копіюванні вічок, що містять формули з відносними посиланнями, координати вічок аргументів змінюються автоматично. Наприклад, при копіюванні формули =А1+А2 з вічка А3 у вічко В3 її вміст зміниться на =В1+В2 , тобто ця формула як і раніше обчислює суму двох вічок ліворуч від вічка з формулою. При копіюванні вічок, що містять формули з абсолютними посиланнями, адреси вічок-аргументів не змінюються.

Для переміщення вмісту вічок необхідно

виділити групу вічок, вміст яких потрібно перемістити;

викликати команду Вырезать меню Правка або натиснути кнопку на (навколо групи вічок з'явиться пунктирна лінія, яка позначає, що фрагмент переміщений у буфер)

виділити верхнє ліве вічко в області, в якій необхідно уставити фрагмент;

викликати команду Вставить меню Правка або натиснути кнопку Фрагмент із буферу буде уставлений у зазначене місце.

При переміщенні вічок, що містять формули, координати вічок аргументів не змінюються. Наприклад, при переміщенні формули =А1+А2 з вічка А3 у вічко В3 формула залишиться =А1+А2.

Натискання правою клавішею миші на будь-якому об'єкті таблиці викликає контекстне меню, що містить команди, для обробки даного об'єкта (мал.16 ).

За допомогою команд Вирізати, Копіювати та Вставити можна переміщувати та копіювати клітинки повністю або лише їхній вміст. Можна також копіювати лише певний вміст або атрибути з клітинок. Наприклад, можна скопіювати значення результату формули, не копіюючи її, або скопіювати лише формулу.

У цій статті не розглядається переміщення або копіювання аркуша до іншого місця в книзі або до іншої книзі. Посилання на додаткові відомості про переміщення та копіювання аркушів наведено в розділі Див. також.

Примітка В Excel навколо клітинок, які було вирізано або скопійовано, відображається анімована межа. Щоб її видалити, натисніть клавішу ESC.

У разі переміщення або копіювання клітинки в Excel вона копіюється або переміщується цілком, разом із значеннями результату, форматуванням і примітками.

Логічна функція вибору альтернативних варіантів if

Логічна функція IF (ЯКЩО)

Функція IF використовується при перевірці умов для значень та формул.

Повертає одне значення, якщо завдана умова при обчисленні дає ІСТИНА, та інше значення, якщо ХИБНІСТЬ.

Ця функція має наступний синтаксис:

IF (лог_вираз; значення_якщо_істина; значення_якщо_хибність)

Лог_вираз – буд-який вираз, який може приймати значення ІСТИНА або ХИБНІСТЬ.

Наприклад, A10=100 – це логічний вираз. Якщо значення у клітинці A10 дорівнює 100, то вираз приймає значення ІСТИНА. В протилежному випадку – ХИБНІСТЬ. Цей аргумент може бути використаний у будь-якому операторі порівняння.

Значення_якщо_істина – це аргумент, значення якого повертається в разі, коли лог_вираз приймає значення ІСТИНА.

Наприклад, якщо цей аргумент – рядок "Менше нуля", а лог_вираз дорівнює ІСТИНА, тоді функція IF відобразить текст "Менше нуля". Якщо ж лог_вираз повертає значення ІСТИНА, а аргумент значення_якщо_істина пустий, то повертається значення 0. Для того, щоб відобразити слово ІСТИНА, необхідно використати логічне значення ІСТИНА для цього аргументу.

Значення_якщо_хибність – це аргумент, значення якого повертається в разі, коли лог_вираз приймає значення ХИБНІСТЬ.

Наприклад, якщо цей аргумент – рядок "Більше нуля", а лог_вираз дорівнює ХИБНІСТЬ, то функція IF відобразить текст "Більше нуля". Якщо лог_вираз повертає значення ХИБНІСТЬ, а значення_якщо_хибність опущено (тобто, після значення_якщо_істина немає крапки з комою), то повертається логічне значення ХИБНІСТЬ. Якщо ж лог_вираз приймає значення ХИБНІСТЬ, а аргумент значення_якщо_хибність порожній (тобто після аргументу значення_якщо_істина стоїть крапка з комою з послідуючою закриваючою скобкою), то повертається значення 0.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]