Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ІТР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
238.59 Кб
Скачать
  1. Історія створення мережі Інтернет.

Інтернаціоналізація наукових, ділових, культурних зв'язків і просто особистих контактів у сучасному світі багато в чому можлива без фізичного переміщення людини завдяки розвитку різних засобів комунікації. Все більше можливостей у цьому плані надають глобальні комп'ютерні мережі.

Глобальні мережі поєднують окремі локальні мережі. Уся робота у глобальних мережах будується на базі трьох основних компонентів: технічній основі, протоколів, програм для роботи у мережах.

Прикладами глобальних мереж є: Internet, європейська мережа Eunet, частиною якої є мережа RelCom, інші глобальні мережі - CompuServe, ВITNET, UunetTa ін.

Internet - це глобальна система комп'ютерів. Хоча Internet існує вже багато років, темпи ії розвитку останнім часом просто феноменальні.

Internet починалася як державний дослідницький проект США відразу після Другої світової війни. Очевидно, що США потребували такої комунікаційної системи, яка була б неуразливою при нападі.

Протягом 60-х років концепції та технології, необхідні для такої системи, готувалися дослідниками, ученими та державними закладами США, До кінця 60-х років пентагонівське ARPA (Advanced Research Projects Agency - Агенція передових дослідницьких проектів) заснувала те, що пізніше стало відоме як ARPAnet. Восени 1969 року з'явився перший основний компонент системи високошвидкісний суперкомп'ютер був установлений у Каліфорнійському університеті (ЛосАнджелес).

Чотири комп'ютери, які утворили в кінці 1969 року первинну ARPAnet, були примітивними згідно сучасних стандартів, але вони стали основою того, що ми сьогодні називаємо Internet. Багато із технарів вважають 1969 рік офіційним роком народження Internet. Проте Internet через 37 років стала не зовсім такою, якою її уявляли творці.

ARPAnet з самого початку задумувалася як комунікаційна система для військових цілей. Проте в міру зросту вона все більше залежала від учених і дослідників із академічних кіл.

Технологія, розроблена для ARPAnet, проклала шлях до сучасної Internet. Зокрема, її росту безпосередньо сприяв розроблений метод обміну інформацією між комп'ютерами різних типів. Дуже швидко ARPAnet стала популярною серед дослідників, учених, в державних закладах, і невдовзі з'явилися аналогічні комп'ютерні мережі, створені для академічних і суспільних, а не для військових цілей.

Можна сказати, що до ARPAnet комп'ютери різних типів розмовляли на різних мовах, могли розуміти та спілкуватися тільки з комп'ютерами, які розмовляли цією ж самою мовою. Для ARPAnet розробили загальну мову, надавши можливість комп'ютерам різних типів обмінюватися інформацією.

Протоколи, створені для ARPAnet, дозволили комп'ютерним системам і навіть цілим комп'ютерних мережам обмінюватися інформацією та спільно використовувати її. Зокрема, були розроблені два протоколи, які дозволяють комп'ютерам різних типів обмінюватися інформацією через мережу: TCP (Transmission Control Protocol - Протокол управління передачею) та IP (Internet Protocol - Протокол Internet): разом вони відомі як TCP/IP.

У середині 80-х років NSF (National Science Foundation - Національний науковий фонд) створив NSFnet - комп'ютерну мережу, доступну для користувачів США та країн- союзників. NSFnet породила велику кількість менших мереж, які були здатні зв'язуватися одна з одною, використовуючи протоколи, створені для ARPAnet.

На початку 1995 року уряд США припинив фінансування NSFnet, і в основному через те, що з'явилася велика кількість інших магістральних мереж, таких як MCI, SprintLink та UUNET.

Хоча ліквідація NSFnet багатьох збентежила, це не загальмувало вибухоподібний ріст Internet. За останні декілька років Internet розширювалася карколомними темпами.

Ймовірно, кращою характеристикою сьогоднішньої Internet є означення „всесвітня сукупність взаємозв'язаних комп'ютерів, мереж, інформації та пюдей, які здатні обмінюватися інформацією та спільно використовувати її". Хоча це дуже узагальнене означення, воно передає саму сутність того, чим стала Internet.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]