Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_6_16_Kadastr_mineralno-sirovinnih_resursiv.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
229.38 Кб
Скачать

12

Лекція 6. Кадастр мінерально-сировинних ресурсів

План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

  1. Запаси корисних копалин в Україні.

  2. Використання надр в Україні (правові аспекти).

  3. Правові основи ведення кадастру надр в Україні.

  4. Передумови створення та призначення кадастру родовищ і проявів корисних копалин.

  1. Структура інформаційної бази для родовищ і проявів корисних копалин (крім будівельної мінеральної сировини).

  2. Структура інформаційної бази для родовищ і проявів сировини для виробництва будівельних матеріалів.

6.1. Запаси корисних копалин в Україні

Україна має великі запаси багатьох цінних корисних копалин усіх основних груп (паливні, рудні і не рудні), розміщення яких безпосередньо пов'язане з особливостями геологічного формування та будовою території. Висока геологічна вивченість республіки дає змогу з достат­ньою вірогідністю говорити про розміщення викопних ресурсів, глибину та умови їх залягання, запаси, хімічний склад та механічні характе­ристики про найбільш ймовірні райони пошуку і розвідування нових паливно-енергетичних і мінерально-сировинних ресурсів.

В Україні виявлено значні запаси паливно-енергетичних ресурсів. Серед них провідне місце належить кам'яному та бурому вугіллю. Основні запаси кам'яного вугілля розташовані в Донбасі (98%) та Львівсько-Волннському басейні (2%). Більша третина донецького вугілля та більше 20% Львівсько-Волинського відноситься до коксівного. У Львівсько-Волинському басейні вугілля знаходиться на глибині 300-7000 м, залягає майже горизонтально з незначним нахилом на захід. Вугілля характеризується підвищеною вологістю, малою товщиною пластів 0,5-1 м. Промислові запаси становлять менше 1 млрд. тон.

В Україні виявлено також буре вугілля . Значні запаси його зосереджені в Дніпровському басейні, які розміщені вздовж Дніпра і простягаються з північного заходу на південний схід. На території Житомирської, Черкаської та Кіровоградської областей залягання вугілля лінзоподібне, глибина від 50-140 м. Буре вугілля залягає також на Поділлі та Прикарпатті.

В Україні є також поклади нафти та газу. Основні їх родовища розмі­щені в Дніпровсько-Донецькому, Передкарпатському та Причорноморсько-Кримському регіонах. Основні запаси зосереджені на північному сході. Прикарпаття один із найдавніших центрів нафтовидобування.

На півночі Кіровоградської та півдні Черкаської областей виявлено значні поклади горючих сланців, які за своїм технічним складом та тепловою здатністю близькі до Прибалтійських. їх прогнозі запаси 3,7 млрд. тон. Низькоякісні горючі сланці розвідані також в зоні Карпат.

В Україні розвідано значні запаси марганцевих руд, які зосереджені біля найбільших родовищ залізних руд та коксівного вугілля. Марганцеві руди широко використовуються в чорній металургії. Одне з найбільших у світі є Великотокмацьке (Запорізької області) і Нікопольське (Дніпропетровської області). Сумарні запаси марганцевих руд в Україні становлять 2,2 млрд. тон.

В Україні розвідано відносно незначні запаси нікелевих руд у Кіровоградській та Дніпропетровській областях, що залягають на глибині 70-80 метрів. У межах Українського кристалічного щита знаходяться поклади титанових руд. Іршавське родовище одне з найважливіших.

На Україні зосереджені також запаси сировини для виробництва алюмінію (Високоподільське родовище Дніпропетровської області, на Закарпатті та в Приазов'ї).

Родовища калійних руд розташовані у Львівській та Івано-Франківській областях. Найбільшими родовищами є Стебниківське, Доброгостівське, Бориславське, Калушсько-Голинське та інші.

Магнієві солі зосереджені у Передкарпатті та Північно-Кримському регіоні (Калушсько-Голинськета Сивашське).

У Закарпатській області розвідано значні запаси цеолітових туфів. що використовуються для очищення стічних вод, виробництва паперу.

Найбільші запаси флюсових вапняків розташовані у Донецькій області та в Криму, а доломіту в Донецькій та Дніпропетровській областях. Україна має великі запаси кварцових пісків та бентонітових глин, які використовуються у ливарному виробництві. У багатьох регіонах залягають скляні піски (Львівська, Київська, Житомирська області).

У народному господарстві широко використовуються облицювальне каміння (граніт, мармур, мармуровий вапняк, габро, базальт, пісковик, туфи, гіпс тощо). Великі запаси базальтів, що широко використовується у будівництві сконцентровані у Рівненській області.

Україна добре забезпечена пісками для виготовлення бетону, силікатних виробів, мурувальних та штукатурних розчинів, пісково-гравійними матеріалами.

Значний інтерес становить кольорове каміння (топаз, гірський кришталь, тигрове, соколине око, агат, халцедон та інші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]