Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ИСТОРИЯ ЭКЗАМЕН.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
597.5 Кб
Скачать

18.Міжнародне співробітництво Укр.. В сучасних умовах.

Під час переговорів пор утворення міжнародної організації ООН радянська сторона запропонувала включити до складу ООН всі радянські республіки. Ця пропозиція була не прийнята, але для України та Білорусі зробили виняток.

26.06.45 на конференції ООН в Сан-Франциско делегація УССР разом з іншими країнами підписала Устав нової міжнародної організації. УССР брала участь у діяльності департаментів ООН, службових структур. В 1948-1949рр. і 1985-1986 рр. УСССР була обрана непостійним членом Ради Безпеки. Однак в умовах існування в СРСР тоталітарного режиму самостійність УССР в ООН була умовною.

Протягом свого існування У. спрямовує зусилля на реалізацію цілей, які витікають з основних положень Конституції та програмних зовнішньополітичних документів. Досягненням України стало: обрання в 1997 р. Удовенко Головою 52-й Сесії Генеральної Асамблеї ООН, обрання У. непостійним членом Ради Безпеки на 2000-2001рр., що сприяло рішенню проблем в Косово, Боснії та Герцеговині. В У. діє ПРООН, діяльність якої направлена на розвиток та підтримку системи управління, розвиток добробут і захист прав людини, соціальну інтеграцію і реабілітацію депортованих народів Криму, поліпшення навколишнього середовища. У. приймає активну участь у роботі ЮНЕСКО, інших спец. Організацій ООН

Рада Європи, заснована в 1949р. є однією з крупніших міжнародних організацій, діяльність якої направлена на захист прав людини і парламентської демократії, забезпечення принципа верховенства права. 14 липня1992 Україна подала заяву про вступ до РЄ.9 листопада1995 Україна - повноправний член РЄ, підписавши європейську конвенцію по правам людини і її Устав. Для України вступ в РЄ означає:

Участь депутатів ВР в праці Парламентської Асамблеї РЄ

Прийняття Україною певних обязательств по проведення демократичних виборів на всіх рівнях, демократизації правової системи і органів самоврядування

Підняття на новий якісний рівень запитань, зв’язаних з дотриманням прав людини

Приєднання України до більш ніж 150 конвенціям РЄ

Приведення до соответствия з ними і нормами міжнародного права Укр. закодавства

Введення інституту омбудсмену — спеціального уповноваженого по правам людини

Можливість приймати активну участь у спільної політики держав Європи

Можливість використовувати досвід демократ. Держав Європи для здійснення в У. економ. І політ. Реформ

Відкриття нових перспектив в будівництві суверенної і демократ. держави

Вступ У. до РЄ сприяв:

закріпленню міжнародного авторитету України.

здійсненню демокр. Перетворень

отриманню Україню можливості входження в більшість європейських структур і розвитку плодотворного співробітництва з ними.

Парламентська асамблея РЄ вважала, що багато треба зробити у сфері гармонізації укр.. законодавства з європейськими стандартами забезпечення виконання цих принципів у діяльності органів влади У.Виконання вимог і рекомендацій РЄ відповідає нац. Інтересам країни і сприяє демократизації всієї системи державних і суспільних відносин.

У. приймає участь у діяльності ОБСЄ з січня 1992р., курс якої направлений на укріплення загальноєвропейської безпеці та співпраці між країнами та народами.

У. схвалює принцип равної відповідальності усіх держав, які входять до ОБСЄ з підтримки стабільності та безпеки на континенті. Але наша країна виступає проти створення у рамках ОБСЄ спец. Органа по прикладу Ради Безпеки ООН, до якого входили б представники кількох держав та схвалював би обов’язкові для всіх рішення.

Одночасно У. вважає необхідним розширення можливостей вже існуючих органів ОБСЄ. У. підтримає ідею вироблення нової системи безпеки без розділових ліній, яка б базувалася на чітких зобов'язаннях всіх держав.