Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рекомендації ЕІД_2011_заоч_Піхотенко.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Білоцерківський інститут економіки та управління

ВНЗ Відкритого Міжнародного Університету Розвитку людини «Україна»

Кафедра “Економічної теорії та підприємництва”

Піхотенко Т. Ф.

Методичні рекомендації до вивчення дисципліни

Економіка інформаційної діяльності”

(Для студентів ІІІ курсу заочної форми навчання спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність»)

Біла Церква

2012

Анотація дисципліни

Для забезпечення існування та розвитку суспільства інформація є надзвичайно важливою.

Наявність своєчасної та якісної необхідної інформації може дати поштовх розгортанню підприємництва в багатьох сферах діяльності суб’єктів. В свою чергу, це може забезпечити значний ефект у підвищенні добробуту населення, створенні нових робочих місць, впровадженні інновацій. Інформація або відомості про ідею, явище, факти, події передається у просторі і часі, використовується людьми з метою збереження або отримання нових знань, прийняття рішень і вдосконалення функціонування суспільства.

З поширенням комп’ютерних технологій у всьому прогресивному світі почалося інтенсивне використання інформаційних ресурсів. Це призвело до створення передумов для розвитку та успішного функціонування інформаційного ринку.

У ринкових умовах інформація стає товаром, із соціальними, якісно-кількісними характеристиками, які вимірюються за допомогою вартісних показників, має своїх виробників та своїх споживачів. Ціна цього товару досить висока через використання в інформаційній сфері новітніх технологій.

Інформаційні і комунікаційні послуги на сьогодні є найважливішими складовими всієї сфери послуг. Їхнє виробництво стало основним індикатором рівня соціального, економічного, політичного, духовного і культурного потенціалу суспільства.

На особливу увагу заслуговує питання розвитку національного інформаційного ринку. В Україні є всі умови для його формування та регулювання. Інформаційний ринок – це ринок інформаційних продуктів та послуг, де діють всі обов’язкові атрибути , а саме: закони попиту і пропозиції, життєвий цикл товару, ціна і т. ін.

Завданням дисципліни «Економіка інформаційної діяльності» є розширення світогляду майбутнього фахівця, надання знань з основних понять прикладної економіки, організації та результативності господарювання на рівні первинної ланки суспільного виробництва, засвоєння практичних навичок управління підприємством у конкурентному середовищі, формування вмінь ефективного використання ресурсного і виробничо-господарського потенціалу.

Метою вивчення дисципліни «Економіка інформаційної діяльності» є підготовка спеціалістів такого рівня, що в майбутньому претендуватимуть на найвищі посади виробничо-господарської діяльності. Майбутній фахівець в області інформації має добре орієнтуватись на ринку інформаційної продукції та послуг. Лише досконале знання тенденцій, законів, закономірностей розвитку соціально-орієнтованої економіки може стати тим підґрунтям, що забезпечить їх здатність самостійно приймати правильні рішення, вміло використовувати ринкові та адміністративні механізми управління розвитком підприємства в умовах зовнішнього та внутрішнього середовища, що швидко змінюється.

Так як передбачається самостійне вивчення дисципліни студентами, рекомендується такий порядок роботи з методичним посібником по основам економіки інформаційної діяльності. Насамперед, необхідно ознайомитись з робочою програмою цієї дисципліни, приділивши особливу увагу її структурі.

Зокрема, перші теми знайомлять із предметом, метою та завданням курсу; охоплюють загальну характеристику інформаційного ринку, інформаційного бізнесу; звертають увагу на формування асортименту інформаційної продукції та маркетингові дослідження ринку.

Надалі розглядаються ключові питання, пов’язані створенням та реалізацією інформаційної продукції - визначення її собівартості, формування комерційної ціни, а також оцінка економічної ефективності науково-інформаційної діяльності в цілому.