Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YEvropa_-_shpori.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
499.2 Кб
Скачать

47. Англійське просвітництво.

Батьківщ. П. Причини: 1 – ранній р-ток парламентаризму; 2 – підвищ. культ. і політ. просвіти широких верств населення; 3 – рівновага між Англікан. церкв. і П.

1702 р. – 1-ша щоденна газета. Ч/з 25 р. – їх 25.

Поч. 18 ст. – більшість ідей в Анг. було досягнуто.

Політ. програма форм. з ідей Т. Гоббса. 1651 р. – праця «Левіафан»: Бог виступав прихильником абсолют. монархії за умови, що монарх – посадова особа, яка має права та обов’язки; ідея сусп.. договору.

Дж. Локк – «2 трактати про правління» - теорія конституц. монархії: 1) спец. констит. механізм, який не допускав перевищення державою своїх прерогатив; 2) держ влада под на законод., викон., федерат.; 3) – «принцип законності»; 4) – можливість розриву сусп.. договору з урядом (повстання).

48. Французьке просвітництво.

Монтеск’є – «Перські листи» (1721) – 1-й твір доби П. у Фр. «Про дух законів» (1748) – прихильник конституц. реформ. Висловив ідею розподілу влади на 3 гілки.

Гол. джерело для П. – ідеї анг. філософів 17 ст. (Локка). Ідеологія відзнач. більшою радикальність від ін. країн. Х-рна риса: схильність до широкого теоретизування. Фр. просвітники розуміли, що їхні програми не будуть реалізовані.

«Гурток енциклопедистів» - вид. «Тлум. словник наук, мист., ремесл» (1751-72). Дені Дідро – центр гуртка. В центрі уваги – людина, іст. людства. Відхилення теолог. підходу до її висвітлення.

Вольтер – прихильник деїзму – допускав існув. Бога як першооснови світу, інші явища природи здійсн. за природ. законами.

Руссо – «Про сусп.. договір» - окреслив картину виникнення соц. нерівності. Осн. держави – сусп.. договір – спільна згода всіх громадян. Відстоював необхідність повстання задля відсовування власних чеснот.

«Економісти-фізіократи» - прихильники панування сил природи в сусп.. житті: с/г праця є єдиною продуктивною і сусп.. корисною. «Вбогі селяни – вбоге королівство». Глава фізіократів – Франсуа Кене. Закликав до р-тку фермерства, необхідність реформи податкової системи (Тюрбо).

49. Особливості німецького та італійського Просвітництва.

Італія: влада папського престолу відчувалася сильніше. Просвітники були лояльними до них. Центри діяльності – університети.

Антоніо Джеловезі – ідея необхідності ліквідації внутр.. мит.

Чезаре Бекарія – т-т «Про злочини та покарання» - слова не можна вважати злочином, виступав проти смертної кари, настоював на по життєвому ув’язненні.

Німеччина: запізніла модернізація. Помітне місце займали універ. 1780 р. – 40 нім., 23 франц., 2 анг., 1 москов. ун. Нім. – конгломерат держав. Монархи не мали можл. утвердити свої ідеї загальнодерж. методами.

Е. Кант«Концепція самовизначення особи та народу». Став прабатьком сучасному націоналізму. Концепція світового союзу незалежних правових держав. Ідея про право всесвітнього громадянства. Не протиставляв право держ. громадянство. Один з творців концепції правової держави.

Х-рна риса: прагнення до реформ в межах традиц. порядку.

50. Особливості ідеології американського просвітництва.

Одним з політичних діячів тодішньої анг колонії був Джейм Оттіс(в колонії Масачусетс) – автор «Виклад і обгрунтування прав британських колоній». Він 1им з 1х запропон теорію прав колоніальних народів, заперечував зверхність одного народу над іншим, відстоював ідеї рівноправності колоністів і мешканців метрополії. Вирішення колоніальних проблем вбачав у інтеграції колоній і метрополії в єдину світову конституційну монархію. Одним з головних аргументів на користь її створ був етнічний фактор (кровна спорідненість жителів метрополії і колоній).

Англо-америк філософ Томас Пейн Автор праці 1776 р – «Здоровий глузд» - найголовніший трактат америк революції 1775 р. → тут обґрунтована концепція незалежності і республіканізму. «Доба розуму» 1793 р - х-рна фраза, яка пояснює його ставлення до всього: «моя батьківщина – світ, моя релігія – чинити добро».

Саме він першим заперечив ідею Оттіса про єдність англійців і американців. Особи англ. Походження стан 30-60% населення колонії, тому він доводив помилковість твердження, що Англія – батьківщина колоністів, вваж батьківщиною всю Європу. Розкритикував цю ідею і тому, що після розриву з метрополією колонії ні політично ні економічно не зможуть себе забезпечити. Висунув ідею права народу на повстання аж до революції і виборення народом незалежної держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]