Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_FO.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
182.9 Кб
Скачать

32.Правила відображення в обліку субординованих кредитів

Субординований кредит — це кредит, за котрим передбачено, що в разі ліквідації позичальника, сплата цього кредиту буде проводитися в останню чергу серед інших кредиторів, тобто після того як будуть задоволені вимоги усіх інших кредиторів, але до задоволення вимог акціонерів. Субординований кредит, якщо він не оформлений у вигляді боргових цінних паперів, обліковується як звичайний довгостроковий інвестиційний кредит, але він має певні особливості. Виплата процентів за таким кредитом може бути призупинена у разі: - введення режиму санації позичальника;- відсутності позитивного фінансового результату у позичальника за відповідний період; - за ініціативою позичальника. Такі кредити, як правило, є довгостроковими або не мають визначеного строку. У разі безстрокового кредиту в угоді зазначається, що погашення може здійснюватись лише за ініціативою позичальника. Процентна ставка за субординованими кредитами може бути фіксованою або плаваючою. Видача, погашення та нарахування процентів за субординованими кредитами обліковуються аналогічно методам обліку інших кредитів. Видача кредиту: Д-т 1524 (2074) на суму основного боргу; К-т 2600 (1200) на суму основного боргу. Нарахування процентів: Д-т 2078 на суму процентів; К-т 6017 (6027) на суму процентів. Отримання процентів: Д-т 2600 (1200) на суму процентів; К-т 2078 на суму процентів. Якщо процентна ставка за кредитом складається з фіксованої та плаваючої частини, то процентні платежі за фіксованою ставкою нараховуються у звичайному порядку безперервно; частина процентних платежів за субординованим кредитом, що залежить від результатів діяльності позичальника, нараховується лише в разі отримання відповідних підтверджуючих документів.

33.Загальні правила обліку депозитів та вимоги щодо розкриття інформації про депозити у фінансовій звітності.

Етапи здійснення депозит операції: - Укладення депоз угоди; - Відкриття та реєстрація рахунку та перерахування коштів; - Нарахування % за депоз; - Виплата %; - Повернення депоз та закриття рахунку.

Банк на дату укладення договору про розміщення або залучення коштів на міжбанківському ринку відображає за позабалансовими рахунками вимоги та зобов'язання відповідно до укладеного договору банківського вкладу (депозиту). У цьому разі здійснюються такі бухгалтерські проводки: Дебет 9900 Контррахунок; Кредит9360 рах дя обліку депозитів до залучення.

Банк здійснює облік вимог та зобов'язань за позабалансовими рахунками до часу розміщення або залучення коштів за вкладом (депозитом). Якщо розміщення або залучення вкладу (депозиту) здійснюється на дату укладення договору, то вимоги та зобов'язання за позабалансовими рахунками можуть не відображатися.

Банк у разі припинення дії договору банківського вкладу (депозиту) або його виконання здійснює такі бухгалтерські проводки: Дебет 9360; Кредит 9900

Б здійсн облік коштів на дату залучення на вклад проводкою: Дт- для обл. грош кошів, Кт- для обліку депозитів. способи виплат% аванс, періодично, одночасно з погашенням депоз

нарахування не рідше разу на місяць: дт процентні витрати за коштами 7041; кт- нарахов витрати за строк коштами 2638. виплата ,%:дт 2638, кт 1001. якщо виплата % авансом то це будуть витрати майб періодів: д-т 3500, кт-1001, дт 7041, кт 3500. повернення вкладу: д-т- рах для обліку депоз, кт рах для обл. грош коштів клієнтів

Інформація про залучені банком вклади (депозити) клієнтів розкривається у: звіті «Баланс»;звіті про рух грошових коштів; примітках до річної фінансової звітності: 19. «Кошти клієнтів»; 20. «Боргові цінні папери, емітовані банком».

Так, у річному звіті «Баланс» кошти клієнтів подаються однією статтею «Кошти клієнтів».

Квартальний звіт «Баланс» містить такі статті стосовно залучених коштів клієнтів:

Кошти юридичних осіб, Кошти юридичних осіб на вимогу

Кошти фізичних осіб, Кошти фізичних осіб на вимогу,

Зауважимо, що у розрахунок зазначених статтей входять як залучені кошти, так і нараховані за ними проценти.

Кошти, залучені за ощадними (депозитними) сертифікатами, відображаються у квартальному та річному звіті «Баланс» у статті «Боргові цінні папери, емітовані банком», яка також містить нараховані за ними процентні витрати. Окрім цього, у квартальному

звіті «Баланс» передбачено подання окремої інформації про боргові цінні папери, емітовані банком в іноземній валюті.

У звіті про рух грошових коштів суми залучених коштів клієнтів наводяться у розділі «Грошові кошти від операційної діяльності» у статтях «Чистий (приріст)/зниження за коштами клієнтів», а суми коштів, залучених за ощадними (депозитними) сертифікатами — у статті «Чистий (приріст)/зниження за борговими цінними паперами, що емітовані банком».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]