Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РМ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
2.85 Mб
Скачать

Рекомендована література

1. Воздвиженский Б.И., Волков С.А., Волков А.С. Колонковое бурение. – М.: Недра, 1982. – 360 с.

2. Гланц А.А., Алексеев В.В. Справочник механика геологоразведочных работ. М.: Недра, 1987. – 443 с.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 5

ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ВЛАСТИВОСТЕЙ

НЕОБРОБЛЕНОГО ГЛИНИСТОГО РОЗЧИНУ

Мета: засвоїти методику і устрій приладів та отримати практичний досвід визначення показників властивостей бурових розчинів.

Функції промивальної рідини

При бурінні свердловин промивальні рідини повинні виконувати такі основні функції:

1) ефективно очищати вибій від частинок вибурених порід і видаляти їх на денну поверхню;

2) утримувати частинки вибуреної породи та інші частинки твердої фази в завислому стані при припиненні циркуляції і попереджувати їх осідання на вибій;

3) забезпечувати охолодження і змащування деталей доліт, вибійних двигунів, бурильної колони та інших вузлів;

4) попереджати стінки свердловини від обвалення нестійких порід;

5) створювати гідростатичний тиск, достатній для попередження флюїдопроявлень як у процесі буріння, так і при тривалому припиненні промивання;

6) передавати потужність від джерела на денній поверхні до вибою при бурінні з гідравлічними вибійними двигунами;

Вимір щільності ареометром аг-3пп

А реометр АГ-ЗПП складається з мірного стакана 2 зі знімним тягарцем 1. який заповнюється рідиною при вимірюванні і поплавка 3 (рис. 7).

На поверхні циліндричної частини поплавка 4, яка закривається герметизуючою пробкою 6, нанесені дві шкали 7 для вимірювання густини в межах 9001700 кг/м3 і 16002400 кг/м3. При вимірах по другій шкалі (обважені розчини) вантаж 3 знімають. В комплект до ареометра входить також відро-футляр 5 з кришкою 8.

Виміри роблять у наступному порядку. У відро наливають воду. Від'єднують поплавець від мірного стакана, перевіряють їхню чистоту і при необхідності миють водою. Потім перевіряють точність показань приладу. Для цього температура води повинна бути 20  5 С.

Заливають воду в мірний стакан, з'єднують його з поплавком, видавивши при цьому надлишок води, і занурюють зібраний ареометр у воду. Ареометр повинен зануритися під воду в відрі до розподілу на шкалі поплавця 1,0 г/см3.

Якщо показання приладу у воді відрізняється від 1,0 г/см3, то при вимірюванні густини промивальної рідини роблять поправку.

Вимірювання густини промивальної рідини ведуть аналогічним чином. Якщо при зануренні ареометра з вантажем виявиться недостатньо шкали 0,91,7 г/см3, то знімають вантаж і відлік ведуть по шкалі 1,62,4 г/см3.

Після кожного виміру прилад варто промивати чистою водою, а наприкінці роботи витерти насухо.

Вимір умовної в'язкості віскозиметром спв-5

Віскозиметр СПВ-5 (рис. 8) являє собою металеву лійку 1, у нижній частині якої знаходиться латунна трубка 2 довжиною 100 мм із каліброваним отвором діаметром 5 мм. У верхню частину лійки є дротяна сітка 3 для очищення розчину від великих твердих часток. У комплекті віскозиметра входить мірний кухоль 4, розділений перегородкою на дві частини об’ємом 500 і 200 см3.

В

Рис. 8. Польовий віскозиметр СПВ-5:

1 – металева лійка;

2 – латунна трубка;

3 – дротяна сітка;

4 – мірний кухоль

иміри роблять у наступному порядку. Промивають лійку віскозиметра і мірний кухоль водою і підготовляють пробу розчину. Беруть у руки лійку і закривають трубку вказівним пальцем. У лабораторних умовах краще установити лійку на штативі, а трубку закрити пробкою. В обох випадках стежать, щоб лійка знаходилася у вертикальному положенні. Наливають у лійку через сітку 700 см3 досліджуваного розчину мірним кухлем. Підставляють кружку об’ємом 500 см3 і, відкривши отвір, одночасно включають секундомір. У момент заповнення кружки до краю закривають отвір трубки і знімають показання із секундоміра.

Якщо струмінь, що випливає з трубки, стає дуже тонкий або переривається, то вимірювання припиняють, в'язкість розчину вважають дуже великою і в таблиці записують "не тече".

Перевірку приладу здійснюють чистою водою за вищеописаною методикою. Час витікання 500 см3 води складає 150,5 с. Якщо час витікання більше, те необхідно обережно прочистити трубку або продути. Віскозиметр необхідно замінити, якщо час витікання води буде менше зазначеного. Після вимірів кожної проби розчину віскозиметр промивають чистою водою.