Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа_стор_я_Готовап.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

23. Архівація даних. Робота з архіваторами WinZip, WinRar.

Стиснення інформації зумовлене потребою раціонального використання об'єму пам'яті комп'ютера й актуальне при перенесенні даних на дискових носіях. Активізовану для оброблення стиснену інформацію необхідно відновити до повного обсягу.

Архівація передбачає стиснення файлів з метою зменшення їх обсягу або об'єднання багатьох файлів в один. Роз-архівація є процесом відновлення первинного обсягу та структури інформації.

Архівація може бути застосована до файлів будь-якого типу: текстів, малюнків, програм, даних та ін. її ступінь залежить від типу файла, розміру, вмісту тощо.

Серед багатьох програмних систем, що виконують операції архівації — розархівації інформації, найпоширенішими є WinZip і WinRAR.

Для стиснення окремого файла, групи файлів чи папки потрібно виділити об'єкт чи групу об'єктів і клацнути на них правою клавішею миші.

У контекстному меню обирають WinRAR і визначають один із чотирьох способів виконання стиснення:

Добавить в архив... — дає змогу встановити додаткові параметри архівації;

Добавить в архив «Ім'я архіву.гаг» — виконується стиснення з параметрами, встановленими за замовчуванням. Його результат буде збережено у файлі із вказаним ім'ям та розширенням (1 на рис. 4.19);

Добавить в архив и отправить по e-mail — активізує діалогове вікно для встановлення додаткових параметрів архівації, результат якої додається до поштового повідомлення;

Добавить в архив «Ім'я архіву.гаг» и отправить по e-mail — виконання стиснення з параметрами, встановленими за замовчуванням. Результат зберігається у файлі з вказаним ім'ям та розширенням і додається до поштового повідомлення.

Найпростіший у користуванні спосіб архівування інформації, активізований командою Добавить в архив «Ім'я архіву.гаг», оскільки не потребує ніяких інших дій, і архівний файл із вказаним ім'ям автоматично зберігається в поточному каталозі.

Після вибору команди Добавить в архив... з'являється вікно WinRAR (рис. 4.20).

За замовчуванням архівний файл отримує ім'я файла, що архівується, або папки, в якій зберігається виділена група об'єктів; результат архівації зберігається в поточній папці. Натиснення на кнопку Обзор (б на рис. 4.20) дає змогу вибрати іншу папку для збереження архівного файла. У полі Имя архива (І) можна вибрати чи ввести інше ім'я або повний шлях та ім'я для збереження архівного файла.

24. Характеристика програми Microsoft Word. Склад та призначення елементів вікна. Огляд меню.

Робота з файлами (створення, відкриття, збереження, перегляд, друк).Створення нового файлу: Файл → Создать → Общие → Обычный → ОК. Збереження файлів. Бажано одразу присвоїти ім’я. Файл → Сохранить как ; файл зберігається під своїм ім’ям у своїй папці + кн. на панелі інструментів. Відкриття існуючого файлу: Файл → Открыть (поле папки, 2 рази клацнути на імені файлу). Можна одночасно відкрити декілька документів:Виділити за доп. Ctrl → Открыть. Попередній перегляд: використовується для перегляду док-ту у тому вигляді, в якому він буде збережений і надрукований: Файл → Предварительный просмотр - з’являється нова панель інструментів, яка містить: печать, перегляд однієї поточної сторінки, перегляд декількох сторінок одночасно (6 стор., щоб її збільшити, вказівник мишки підводять до кнопки, натискають кн. миші, і не відпускаючи її, тянуть донизу і вправо. Вийти з цього режиму → кн.Закрить. Друк документа:Ком.Файл → Печать; у вікні в розд. Страницы акт. 1 з 4 перемикачів: за умовчуванням все, текущая, номера, виделений фрагмент. У розділі копії: к-сть копій док-та, за умов. – 1; разобрать по копиям: по одній копії цілого док-а або по сторінкам. Список: вывести на печать- містить все стр.(за умов.), четные стр., нечетн. – для друкування двосторінкових док-в. За доп. кнопки печать друкування відбувається з параметрами, встановленими за умовч.

Робота з панелями інструментів

Стандартний вигляд вікна Word включає такі панелі інструментів: Стандартная и Форматирование. Для перегляду переліку всіх панелей: Вид → Панель інструментів → Настройка. Можна створити власну панель: у вікні Настройка у вкладці Панель инструментов,акт. кн. Создать→ у вікні вводимо ім’я → ОК; ”Удалить” – вилучення створених користувачем панелей; “Сброс” – виконує відновлення стандартного виду панелі. Додавання або вилучення кнопок відбувається в “Команді” , яка містить вікно, в якому в лівій частині- перелік всіх категорій кн-к (назви яких повторюють ком-и осн. Меню); у правій частині – перелік кнопок, що вміщені у вибрану категорію. При акт-ї кн. з’являється опис дії кнопки у кн. “Описание”. Для додавання кнопки, в панелі вказівник миші підводять до кн.

“Настройка”→ натискають і перетягують у панель. Для вилучення кнопок із панелі – акт. цю кнопку на панелі і тягнуть у вікно “Настройка”. “Параметри відображають підказки для кнопок, комбінації клавіш”