Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
klyuchov_kat_sots-1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Економічна соціологія

Економічна соціологія - це галузь загальної соціології, що вивчає со­ціально-економічні процеси і явища, має свій об'єкт і предмет дослідження. Основними об'єктами є соціальна і економічна сфери.

Теорія економічної соціології - це система наукових положень, ідей, гіпотез і концепцій, що грунтується на вивченні дій економічних і соціальних законів, закономірностей і принципів, а також: на понятійному апараті, щодо соціально-економічних відносин та соціально-економічних процесів.

Методологія економічної соціології - це вчення про методи, мето­дологічні принципи і технологію дослідження. Науково обгрунтовані і соціаль­но апробовані установки для організації і регуляції дослідницької роботи.

Об'єкти економічної соціології - це суспільство, спільноти, колек­тиви різних організаційних форм економічної і соціальної сфер, де проводить­ся дослідження.

Предмети економічної соціології - це соціально-економічні відно­сини, процеси і явища, на які спрямовуються вивчення та дослідження, а та­кож: різні проблеми.

Соціально-економічні відносини - це зв'язки, зумовлені власністю, бізнесом, ринком, підприємливістю, керівництвом та іншою діяльністю.

Соціально-економічні процеси - це послідовна зміна стану, функці­онування і розвитку об'єктів, перебігу явищ і дій у соціальній та економічній сферах.

Соціально-економічні фактори - це причини і задіяні умови, які пов’язані з діяльністю об'єктів. До основних відносяться людський фактор, фактор часу, інформаційний та науковий.

Соціально-економічні проблеми - це завдання або питання, для ви­рішення яких немає відповідного матеріального, фінансового, технічного і трудового забезпечення.

Потреба - це речі, ідеї, необхідність для життєдіяльності людини. По­діляються на біологічні, соціальні, матеріальні, духовні, етичні, естетичні та інші Потреби виступають предметом економічної соціології.

Інтереси - це особлива увага до чогось чи до когось. Пов'язані із задоволен­ням потреб і стають мотивами діяльності. Виступають передумовами мети

ЦІЛЬ - це бажаний результат діяльності. Вона грунтується на інтересах і потребах. Служить для постановки завдань. Вивчається і досліджується економічною соціологією.

Праця - це доцільна діяльність. Вона зумовлюється відповідними потре­бами. Поділяється на просту фізичну і творчу. Важливий предмет економіч­ної соціології.

Професія - це спеціальний вид діяльності, який грунтується на сукуп­ності теоретичних знань, умінь і досвіду, а також: відповідних навичок. Еконо­мічна соціологія приділяє значну увагу вибору і формуванню професій.

Кваліфікація - це рівень підготовки фахівця до відповідної діяльності та якісна оцінка його професійних здібностей. Економічна соціологія вивчає підвищення кваліфікації у розрізі спеціальностей і професій.

Спеціальність - це сукупність знань, умінь і навичок, які набуті nib час спеціальної підготовки і нагромадження відповідного досвіду. Під спеціаль­ністю розуміється окрема галузь науки і освіти. Економічна соціологія вивчає утворення спеціальностей у соціальній та економічній сферах.

Спосіб життя - це вид життєдіяльності індивіда чи спільноти, зу­мовлений соціально-економічними умовами, матеріальними і духовними цінно­стями, рівнем культури, світоглядом, ідеєю та ментальністю.

Економічна культура - це сукупність цінностей і норм, які є регулято­рами економічної поведінки. Економічна культура включає професійні знання, навички, символи і досвід. Вона розглядається також: як спосіб взаємодії еко­номічної свідомості і економічного мислення. Займає особливе місце в еко­номічній соціології.

Економічна поведінка - це сукупність вчинків і дій, пов'язаних з еконо­мічною діяльністю, економічною свідомістю і мисленням, а також: з потреба­ми, інтересами і цілями.

Економічна сфера - це цілісна підсистема суспільства, що охоплює виробництво, розподіл, обмін і споживання матеріальних благ і послуг, необ­хідних для життєдіяльності людей. Вона тісно взаємопов'язана із соціальною сферою, а також: з політикою та іншими сферами. Виступає об'єктом еконо­мічної соціології.

Соціальна сфера - це одна з підсистем суспільства (поряд з економіч­ною, політичною і духовною), яка охоплює потреби, інтереси і цілі, пов'язані з послугами і допомогою. Вона характеризується галузевим і територіальним розрізом. Безпосередньо взаємодіє з економічною і політичною сферами і є основним об 'єктом економічної соціології.

Інституціоналізація економічної соціології - це форма організації і управління суспільним життям. Основними інститутами визнано інсти­тут сім'ї, релігії, освіти, науки, культури, політики і охорони здоров'я. Вони об’єднують людей для виконання відповідних функцій, які включають сукупність норм і ролей, статусів, системи регулювання і контролю.

Соціально-економічна інформація - це сукупність відомостей і данux про соціально-економічні процеси і явища. Вона виступає предметом і продуктом дослідження, грунтується на відповідних носіях. Цінність інфор­мації визначається достовірністю, надійністю і часом.

Соціально-економічні цінності - це речі, предмети, матеріальні і духовні блага, які мають значення для суспільства, спільноти та індивідів. Цінності виступають компонентом культури і соціальної регуляції. Вони фор­мують ціннісні орієнтації.

Функції економічної соціології - це види соціально-економічних досліджень, які інформують, прогнозують, оцінюють і контролюють функці­онування і розвиток соціально-економічних об'єктів.

Аналітична функція економічної соціології - це діяльність, по­будована на економічному і соціологічному аналізах, що полягає у декомпозиції соціально-економічних проблем і завдань, результати вирішення їх син­тезуються у загальний результат.

Завдання економічної соціології - це наперед визначені види і обся­ги конкретних соціологічних досліджень, які передбачено провести на відпо­відних об'єктах.

Соціальний механізм - це сукупність важелів, дій, вчинків та відно­син, завдяки яким здійснюється соціальний процес, пов'язаний з виробницт­вом, розподілом, обміном і споживанням, послугами і допомогою.

Емпіричні дослідження економічної соціології - це наукове дослідження, яке спирається на експеримент, спостереження і безпосеред­ньо спрямоване на об'єкт економічної соціології. Використовуються для підтвердження або заперечення теоретичних положень.

Теоретичні дослідження економічної соціології - це логічна конструкція, побудована на теоретичному аналізі і узагальненні відповідних висновків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]