Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
klyuchov_kat_sots-1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Соціологія культури

Культура - рівень оволодіння людиною чи суспільством досягнутими цивілізаційними цінностями, їх наявність та створення нових цінностей; ступінь людського в людині.

Цивілізація - стадія розвитку людства, яка слідує після дикості і вар­варства (Л.Морган); це такий рівень і стан суспільства, якому притаманні високий злет культури та її ефективне функціонування в усіх його сферах.

Варварство - одна з історичних стадій розвитку людства, що прийшла на зміну дикості і передує цивілізації; антигуманні та антикультурні дії та вчинки.

Готики - художньо-естетичний стиль у мистецтві середньовічної Європи, сформований на основі міської та лицарської культури.

Відродження (Ренесанс) - соціальний та духовний рух у Європі XIV - XVI cm., спрямований на відродження античної культури.

Декаденство - занепадницькі тенденції в мистецтві, що грунтуються на песимізмі й містиці.

Масова культура (презирливе «маскульт») - низькопробні твори літератури та мистецтва, особливо естрадної творчості, розраховані на найпоширеніший попит і збут (одним з прикладів може бути „ СВ-шоу з Беркою Сердючкою»).

Міфологія - спосіб духовно-практичного освоєння світу на первісній стадії суспільного розвитку, форма суспільного самоусвідомлення через су­купність міфів; вчення про міфи.

Модернізм - світоглядно-мистецький напрям XX cm., що грунтується на запереченні методів, зразків і норм класичного мистецтва.

"Культурна революція" - спрямовані певними політичними колами Китаю на початку 60-х років XX cm. варварські дії молоді по знищенню існуючої науки і культури, які вважались "буржуазними ".

Національна культура - культура певної нації і в цілому суспіль­ства (українського, польського, американського, французького та ін.)

Негритюд - світоглядно-культурна течія XX cm., що пропагує ідею самобутності та расової винятковості негритянської культури.

ПрЄКрасне_- категорія естетики, що відображає явища, які мають вищу естетичну цінність і ставлення до яких має безкорисливий характер.

Творчість - продуктивна діяльність, що здатна породжувати щось якісно нове у матеріальній і духовній сферах.

Соціологія культури - розділ соціології, що досліджує сутність і значення культури в житті людини і суспільства.

Культура поведінки - поведінка людини чи груп людей у відповід­ності з існуючими нормами і правилами моралі, релігії, звичаїв і т. ін.

Субкультура - система цінностей, установок, способів поведінки і життєвих стилів певної соціальної групи.

Елітарна культура - форма культури, яка включає вишукане мис­тецтво, музику, літературу, і призначена для вищих прошарків населення.

Нормативна культура - сукупність культурних зразків, які вказу­ють на стандарти правильної поведінки, дозволяють або забороняють певні соціальні дії.

Культурна дифузія - розповсюдження особливостей, якостей однієї культури на інші культури.

Культурні універсали - риси, притаманні всім культурам.

Культурна соціалізація - процес засвоєння культурних цінностей, способу життя і стилю поведінки.

Контр культура - субкультура тих груп, поведінка яких лише відрізняється від домінуючих зразків, але є зухвалою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]