Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Газета. Комунальна установа Сумська спеціалізов....docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
3.07 Mб
Скачать

Велика перерва

Комунальна установа Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №17, м. Суми, Сумської області

ВЕЛИКА ПЕРЕРВА

Газета для школярів, батьків і вчителів

Випуск №1 (вересень – жовтень 2011р)

Велика перерва – Велике повернення! 

У цьому номері «Великої перерви»:

  1. Жорстоке поводження та експлуатація дітей.

  2. Свято першого дзвоника.

  3. Результати конкурсу «Шкільна зірка»

  4. Склад новообраної Ради старшокласників.

  5. Перші кроки у доросле життя. Сумський державний університет.

  6. Привітання нашим іменинникам.

  7. Чи давно ви були у нашій бібліотеці?

  8. Для непосидючих!

  9. Соціальне щастя.

  10. Чи слід боятися психолога?

  11. Сон «вихідного дня»

  12. Шкільне життя очима учнів й вчителів.

  13. Деякі оголошення.

  14. Наші будні.

  15. Це цікаво.

  16. Коли є вільна хвилинка.

Колонка редактора

Розпочався новий навчальний рік. І ми знову прийшли до нашої рідної школи за знаннями. За літо усі подорослішали, поставили перед собою нові завдання, у кожного з`явилася певна нова мета. У цьому році я буду виконувати обов`язки головного редактора,моє завдання: зацікавити, Вас, читачі, розповісти про події, що відбуваються у школі та за її межами і зробити шкільну газету цікавим джерелом інформації. Кожного тижня буде проводитися зібрання старост, на яких ми будемо ділитися ідеями щодо газети. Мені хочеться, щоб наша газета була найкращим періодичним виданням міста! Тому, до роботи! Успіхів! 

Сасіна Ангеліна, 10Б


Прийміть вітання!

Нещодавно уся країна святкувала День

вчителя! Тому, шановні вчителі, щиро

вітаємо Вас з цим чудовим святом!

Дякуємо за те, що навчаєте нас мудрості. Бажаємо Вам міцного здоров`я, гарних учнів, творчої наснаги, успіхів у роботі й нехай здійснюються усі Ваші мрії.

Бажаємо здоров’я багато-багато,

Хай щастя і мир залишаються в хаті,

Хай горе обходить завжди стороною,

А радість приходить і ллється рікою.

Хай довго всміхається сонце і небо,

Хай Бог береже Вас, шановні, весь час,

Та іншого щастя нам більше не треба,

Живіть тільки із нами й для нас.



Жорстоке поводження та експлуатація дітей

Насильство є фактором примусового контролю, який практикує одна людина над іншою.

Дитинствонайважливіший, самобутній і неповторний період у становленні особистості. Саме в цей час дитина формується фізично, психічно й інтелектуально, набуває необхідних знань, умінь, навичок. І саме в цей період вона потребує найбільшої уваги і захисту. На жаль, в нашому суспільстві переважає думка, що проблеми жорстокого поводження із членами сім'ї є внутрішньою проблемою цієї сім'ї і не потребує втручання суспільства, а тим більше держави. Але саме право на захист від насильства над особою, особливо в сім'ї, є одним із найголовніших прав громадян та дітей зокрема. Особливо гострою проблемою є насильство над дітьми. Адже стан, який переживають скривджені діти стосуються кожного громадянина суспільства. Слід зазначити, що згідно з дослідженнями проведеними на Заході України можна зробити невеликий, але фатальний висновок, що більшість дітей із бідних сімей страждають від асоціального ставлення з боку батьків та інституцій, які теоретично були створені саме для того щоб допомагати та всебічно підтримувати таких дітей. Реальність така, що вірогідність кривдження дітей є в усіх соціальних верствах та в усіх сім’ях на різних етапах розвитку. Діти – це майбутнє кожної держави. А тому фізичні та емоційні травми, які вони переживають, обкрадають суспільство та усіх його членів зокрема. Не завжди можна уникнути дитячих травм, але їхня мінімізація має стати важливою метою соціальної політики. Нині, коли громадськість в Україні починає усвідомлювати людські права та свободи, коли прийнято Закон «Про попередження насильства в сім'ї», цей злочин нарешті став помітним для суспільства.

Третина дітей в Україні щороку спостерігають акти насильства в сім"і. Діти, матері яких зазнали знущань, у шість разів частіше намагаються покінчити життя самогубством, 50% з них схильні до зловживань наркотиками та алкоголем.

Двадцять відсотків студентів вищих навчальних закладів втягнуті у насильницькі стосунки, причому 66% розповідають про це другові, 26% - батькам, 25% - нікому не розповідають.

Шкільне насильство — це вигляд насильства, при якому має місце застосування сили між дітьми або вчителями по відношенню до учнів, і в нашій культурі — украй рідко учнями по відношенню до вчителя. Шкільне насильство підрозділяється на емоційне і фізичне. Емоційне насильство як досконале відносно учня або вчителя діяння, яке направлене на погіршення психологічного благополуччя жертви. Емоційне насильство викликає у жертви емоційну напругу, принижуючи його і знижуючи його самооцінку. Хто найчастіше стає жертвою шкільного насильства? Жертвою може стати будь-яке дитя, але зазвичай для цього вибирають того, хто слабкіше або якось відрізняється від інших. Найчастіше жертвами шкільного насильства стають діти, що мають: фізичні недоліки, незвичайні особливості поведінки, зовнішності, погані соціальні навики, страх перед школою, відсутність досвіду життя в колективі, хвороби, низький інтелект і труднощі у вченні

Як же захистити дитину?

Це можуть і повинні зробити матір та батько! Якщо кривдником є батько, то лише жінка може захистити своїх дітей і себе саму. Якщо кривдником є жінка, то батько може перервати насильницькі стосунки і захистити дітей.

Жорстоке поводження з дітьми, нехтування їхніми інтересами не лише завдає непоправної шкоди їх фізичному здоров'ю, але й тягне за собою важкі психічні та соціальні наслідки. У більшості дітей - жертв насильства -з'являються серйозні відхилення в психічному,фізичному розвитку, в емоційній сфері. Виявляється, що дитина відчуває себе в безпеці, якщо вона знає про настрої матері та батька. А ми часто не звертаємо уваги на дитину і не вважаємо за потрібне розповідати їй про себе. Існує таке уявлення, що дитині не обов'язково знати про наші неприємності. А, виявляється, значно краще переживати прикрощі разом, допомагаючи один одному. Це допомагає підтримувати партнерські стосунки у сім'ї, відвертаючи страхи у дитини.

Любіть своїх дітей, піклуйтеся про них і не кривдьте!

У нашій школі працює «Скринька довіри». Ви можете задати питання соціально-психологічній службі й отримати відповідь.

Соціальні служби й центри міста:

1. Міський центр практичної психології та соціальної допомоги – вул. Д. Коротченка, 2а, тел.:65-88-89.

2. Телефон довіри: 65-88-89

3. Наркологічна допомога: Обласний наркодиспансер – вул. Куликівська, 43.

4. Міський наркологічний центр – вул. Котляревського, 2/7, тел.: 62-42-02

Ліна, 10Б

Свято першого дзвоника

Барвиста осінь зустріла нас урочистим, незабутнім святом. Схвильовано раділи учні, вчителі, батьки. Рясніли квіти, сяяли посмішки. На поріг старшої школи завітали п`ятикласники, а дев’яті та одинадцяті класи вийшли на фінішну пряму. Ви ступили ще на одну життєву сходинку, котра поведе вас у широкий світ знань. Успіху!


Відбувся конкурс «Шкільна зірка».

Підбиваємо підсумки. Місця:

5а ІІІ 6а ІІІ 7а ІІІ 8а ІІ 9а ІІ 10а ІІ 11а ІІ

5б ІІІ 6б ІІІ 7б І 8б І 9б І 10б І 11б І

5в І 6в ІІ 7в І 8в - 9в ІІ 10в - 11в ІІ

5г ІІІ 6г І 7г ІІ 8г - 9г -

5д ІІІ 6д ІІ 7д ІІ 8д ІІІ 9д ІІ


……………………….У школи з’явився президент!........

П ротягом вересня-жовтня відбувалися вибори на пост голови Ради старшокласників серед кандидатів: Петренко А., Артюх В. та Сасіної А. На першому поверсі та по радіо можна було ознайомитися із передвиборчими кампаніями кандидатів. 7 жовтня учні 9-11 класів змогли віддати свій голос за найдостойнішого, цього ж дня відбулася загальношкільна конференція. Після підрахунків голосів стало зрозуміло, що перемогла – Сасіна Ангеліна, учениця 10Б класу, з чим ми її і вітаємо, заступником стала Петренко Анна, учениця 11Б класу, за яку ми також дуже радіємо. Посаду секретаря отримала Артюх Валерія, 10Б.

Сформувалася нова Рада старшокласників, головами комісій стали:

«Трудова»: Лобус Анна, 10Б

«Знання»: Довженко Анастасія, 10Б

«Дозвілля»: Зеленська Яна, 10Б

«Дисципліна і порядок»:

Глазунова Ольга, 10А

«Правова»: Кнуренко Олена, 11Б

«Книголюб»: Савінова Тетяна, 11А

«Прес-центр» Смірнова Катерина, 10Б

«Пошук»: Кононенко Олександр, 9В

«Спорт»: Щербак Ростислав, 11Б

«Психолог по життю»:Якимчук Діма, 11Б

Отже, у кого будуть якісь питання – Ви знаєте до кого звертатися!

За стінами школи