Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кузьм-Омел_Педагогика_С_358_367_Перевих пед зан....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

358

Теорія виховання

359

Завдання для самоконтролю

  1. Визначте основні функціональні обов'язки класного керівника і його права.

  2. Розкажіть про основні напрямки і форми роботи класного керів­ ника.

  3. У чому ви вбачаєте відмінність між позакласною і позашкіль­ ною виховною роботою класного керівника?

  4. Розкрийте методику підготовки та проведення таких форм виховної роботи: етичних бесід, диспутів, колективних творчих справ.

  5. Поясніть сутність основних методів вивчення класним керів­ ником учнів. Де і як класний керівник має систематизувати резуль­ тати цієї роботи?

  6. Що таке програми вивчення учнів і класного колективу?

  7. Розкрийте сутність 2—3 методик вивчення учнів (вивчення темпераменту, професійної спрямованості, соціального статусу вихо­ ванця в первинному колективі чи ін.).

8. Які особливості планування виховної роботи класного керів­ ника?

3.11. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми

Поняття "педагогічно занедбані діти". Соціаль­но-педагогічні причини появи важковиховуваних дітей. Принципи, шляхи і засоби перевиховання. Література. Завдання для самостійної роботи. Зав­дання для самоконтролю.

Виховання — найбільш відповідальна й водночас найбільш складна сфера діяльності людини. Кожна людина так чи інак­ше займається цією важкою працею, навіть не маючи належної професійної підготовки. А оскільки особистість дитини є надто складною психо-фізіологічною системою, а її вихованням в ба­гатьох випадках займаються непідготовлені люди, то не дивно, що на цьому складному шляху так багато помилок, соціального браку і навіть трагедій. Результатом цього є поява "важких", педагогічне занедбаних, важковиховуваних дітей.

3.11.1. Поняття "педагогічно занедбані діти"

У педагогічному обігу є різні підходи до визначення наслідків педагогічного браку у процесі виховання: "важкі" діти, "педа-гогічно занедбані" вихованці, "важковиховувані" учні. Та це не змінює сутності явища. Будемо вважати, що це синонімічні по­няття.

Важковиховуваними називають дітей, які систематично по­рушують встановлені норми і правила поведінки, з відразою ставляться до навчання, виявляють негативізм до соціального оточення.

Для важковиховуваних дітей характерні такі особливості поведінки:

— неправильно сформовані потреби: матеріальні потреби переважають над моральними; більшість матеріальних потреб мають аморальний характер: для їх задоволення використову­ють засоби, які не завжди відповідають нормам моралі (палін­ня, вживання алкоголю, наркотиків, крадіжки), що призводить до деградації особистості;

360 Розділ З

— у частини цих дітей не розвинені соціально-політичні потреби;

  • "важкі діти" прагнуть до спілкування з подібними до себе, перебувають поза зв'язками з постійними учнівськими колек­ тивами;

  • недостатньо розвинута потреба у пізнанні навколишнього світу; погано вчаться, не володіють методами пізнавальної діяль­ ності;

  • перекручені естетичні потреби;

  • не розвинута, засмічена вульгаризмами, жаргонною лекси­ кою мова;

  • спостерігається непослідовність, суперечливість у погля­ дах і переконаннях;

  • відсутні чіткі уявлення про норми поведінки, обмежені почуття відповідальності за вчинки;

  • вкрай обмежені інтелектуальні інтереси; перевага утилі­ тарних інтересів над духовними позбавляє цих учнів перспек­ тиви розвитку, інтелектуального і морального вдосконалення;

  • приховують свою діяльність від батьків, учителів та одно­ класників.

За ступенем педагогічної занедбаності "важких" підлітків і юнаків можна поділити на чотири групи.

  1. Важковиховувані діти, які байдуже ставляться до навчан­ ня, періодично порушують правила поведінки і дисципліну. Для них характерні негативні моральні якості: грубощі, брехливість, нечесність та ін.

  2. Педагогічно занедбані підлітки, які негативно ставляться до навчання й суспільно корисної діяльності. Вони система­ тично порушують дисципліну й норми моральної поведінки, у них постійно проявліяються негативні моральні риси особи­ стості.

  1. Підлітки-правопорушники, які перебувають на обліку в інспекціях у справах неповнолітніх або направлені до спецшкіл і спеціальних професійно-технічних училищ.

  2. Неповнолітні злочинці — педагогічно занедбані підлітки і юнаки, які вчинили кримінальні злочини, порушили правові норми й направлені судом до виправно-трудових колоній.

Теорія виховання 361