Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора по Бакаеву.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
87.07 Кб
Скачать

10. Процеси управління проектами можуть бути поділені на шість основних груп, що реалізують різні функції управління:

1. Процес ініціювання передбачає концептуальну розробку проекту, його технічне та економічне обґрунтування, загальну оцінку проекту.

2. Процес планування має на меті визначення цілей проекту; розробку конкретних дій, технологій, методів та рішень відповідно до сформульованих завдань; розподіл людських ресурсів та встановлення відповідальних за виконання проектних робіт; прогнозування негативних впливів на проект та розробку адекватних варіантів дій; узгодження проектних дій з усіма учасниками проекту. Планування відповідає на питання: Що потрібно зробити? Як це зробити? В який строк необхідно виконати роботу?

План проекту – це розклад реалізації проекту, його основа, що відбиває усі зміни та шляхи проектних дій. У соціально-культурній практиці використовуються досить нескладні графіки планування, що не вимагають поглиблених додаткових знань. Для унаочнення та детального опису усього проектного циклу складаються сітьові графіки.

Планування застосовується протягом реалізації усього проекту і є циклічним процесом, що починається із узагальнення цілей та завдань і завершується детальною розробкою сукупності проектних дій з урахуванням змін та умов, що впливають на виконання проекту.

До основних процесів планування, які виконуються кілька разів протягом кожної фази проекту, належать: планування цілей ,декомпозиція цілей, визначення складу операцій (робіт) проекту, оцінка тривалості чи обсягів операцій, визначення ресурсів (людей, устаткування, матеріалів) проекту, призначення ресурсів, оцінка вартості, складання розкладу виконання робіт, оцінка бюджету, розробка плану виконання проекту, визначення критеріїв успіху.

11. Організація системи управління проектами

Управління є ціленаправленою координацією суспільного виробництва. При цьому найважливіше місце належить управлінню людьми та їх відносинами, які виникають в процесі виробництва.

В ринкових умовах для того, щоб вижити та досягти своїх цілей, використовують такі функції управління як організацію, планування, мотивацію і контроль, які необхідні для формування і досягнення цілей та повинні бути результативними, ефективними.

Успіх проекту залежить від організаційної структури. Оскільки найбільш важливою проблемою є комплектування розробників проекту і встановлення організаційної форми роботи її членів (проектувальників), то необхідно вибрати організаційну структуру управління (ОСУ) і розробити систему мотивації праці, щоб уникнути хаосу і досягнути бажаного результату.

Організаційна структура управління проектом ‑ це сукупність взаємопов’язаних органів управління, що розташовані на різних ступенях системи.

В більш простому понятті, це організація людей для успішного виконання проекту. Створення організаційної структури передбачає розподіл та групування завдань проекту, їх виконавців, встановлення взаємопідпорядкованості й координації груп і підрозділів, поділ праці залежно від спеціалізації персоналу. Створення ОСУ передбачає створення спеціальних груп, які стають самостійними учасниками проекту, або входять в склад одного із учасників і здійснюють управління реалізацією проекту. Група створюється на період реалізації проекту і після його завершення розпускається. Існують два основні принципи формування груп для управління проектом: