Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Галайда.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
947.71 Кб
Скачать

3.2. Поняття, принципи, структура управління персоналом

Внутрішньофірмовий ринок праці передбачає мобільність пра­цівників всередині підприємства з урахуванням кваліфікації пра­цівників, їх професійної підготовки на робочому місці.

Персонал підприємства, організації - це наймані працівники, тобто особи, які уклали трудовий договір (контракт) з роботодав­цем. До складу персоналу входять також власники або співвлас­ники підприємства, якщо вони беруть участь у діяльності органі­зації своєю особистою працею і одержують відповідну винагороду.

Персонал є об'єктом управління, продуктивною силою, основною складовою кожного виробничого процесу.

У зв'язку із цим планування, формування, перерозподіл і раці­ональне використання «людських ресурсів» в організації є осно­вним змістом управління персоналом.

Управління персоналом має передбачати:

- створення умов для поглиблення знань, підвищення квалі­фікації;

- поліпшення мотивації з одночасним розширенням повнова­жень працівників у прийнятті господарських рішень;

- гнучке та адаптоване використання «людських ресурсів», підвищення творчої та організаторської активності персоналу;

- формування гуманізованої організаційної культури.

Система управління персоналом орієнтована на вирішення та­ких завдань:

- активне і повне забезпечення потреб організації в трудо­вих ресурсах необхідної спеціалізації та відповідних рівнів кваліфікації;

- формування і підтримування комплексу організаційних, еко­номічних, а також соціально-психологічних умов, які сприяють найбільш ефективному виконанню працівниками покладених на них функцій;

- забезпечення необхідного рівня взаємозв'язку між управ­лінням персоналом та іншими напрямами менеджменту органі­зації.

Управління персоналом передбачає виконання певних функ­цій, а саме:

- визначення цілей і основних напрямів роботи з кадрами;

- удосконалення системи кадрової роботи в організації;

-визначення заходів, форм і методів здійснення поставлених цілей;

- організація роботи щодо виконання прийнятих рішень сто­совно управління персоналом;

- координація і контроль виконання намічених заходів.

Методами управління персоналом є: економічні, організацій­но-розпорядчі та соціально-психологічні.

До економічних методів відносять: прогнозування і плануван­ня кадрової роботи, розрахунки балансу робочих місць і трудо­вих ресурсів, визначення основної і додаткової потреби в кадрах і джерел їх забезпечення та ін.

Організаційно-розпорядчі методи - це різні способи впливу на працівників, що ґрунтуються на використанні установлених організаційних зв'язків, правових положень і норм.

Соціально-психологічні методи управління персоналом являють собою конкретні прийоми і способи впливу на процес формування і розвиток трудового колективу й окремих працівників. Соціальні методи більшою мірою впливають на весь колектив (соціальне пла­нування, створення оптимального соціально-психологічного кліма­ту та ін.), психологічні - на окремих працівників (методи психоло­гічного відбору, оцінювання персоналу тощо).

Управління персоналом повинно повністю узгоджуватись із концепцією розвитку організації і передбачає такі стадії: формування, використання та стабілізацію. Формування пер­соналу охоплює прогнозування структури персоналу, визна­чення потреби в кадрах, планування, залучення та розміщення персоналу.

Використання персоналу включає професійно-кваліфікаційне та посадове просування працівників, створення постійних кадрів, поліпшення морально-психологічного клімату, забезпечення робочих місць.