Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Лекції ЕкономікаБуд 2010 портал.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.92 Mб
Скачать

8.1. Роль I функції ціни в народному господарстві. Загальна характеристика цін, види цін

В ринкових умовах господарювання ключовим важелем, що активно впливає на розвиток суспільного виробництва і рівень життя населення, є ціна, т. е, грошовий вираз вартості товару (продукції, послуг), Вона завжди коливається навкруги ціни виробництва (перетвореної форми вартості одиниці товару, рівній сумі витрат виробництва і середнього прибутку) і відображає рівень суспільно необхідних витрат праці.

Вживані в ринковій економіці ціни виконують три основні функції: обліково-вимірювальну, розподільну і стимулюючу.

Обліково-вимірювальна функція ціни полягає в тому, що вона виступає як засіб обліку і вимірювання витрат суспільної праці на виробництво окремих видів продукції або надання різноманітних послуг.

Розподільна функція ціни полягає в тому, що за допомогою цін, що відхиляються від вартості, здійснюється перерозподіл частини доходів первинних суб'єктів господарювання і населення.

Стимулююча функція ціни використовується для мотивації підвищення ефективності господарювання, забезпечення необхідної дохідності (прибутковості) кожному нормально працюючому продуценту, посереднику і безпосередньому продавцю товарів виробничого і споживацького призначення.

Ціна одиниці продукції (окремої послуги) формується з відповідних складових, що характеризують структуру тих або інших видів цін, які використовуються різними суб'єктами господарювання. Типові структури ціни показані на рис. 8.1.

Рис. 8.1. Типові структурні елементи ціни продукції

В системі господарювання застосовуються багато видів цін, що виділяються по різних класифікаційних ознаках або без таких ознак. Основні види цін і тарифів, які групуються по різних класифікаційних ознаках, представлені на рис. 8.2.

По класифікаційній ознаці «Рівень встановлення і регулювання» розрізняють централізовано-фіксовані, договірні і вільні ціни.

Централізовано-фіксовані ціни встановлює держава: на ресурси, що впливають на загальний рівень і динаміку цін; на товари і послуги, що мають вирішальне соціальне значення; на продукцію, виробництво якої зосереджено на підприємствах (в організаціях), що займають монопольне положення на ринку.

Рівень договірних цін формується на основі домовленості між виробником (продавцем) і споживачем (покупцем) і торкається конкретної партії товару.

Рис. 8.2. Основні види цін і тарифів по кваліфікаційним признакам

Вільні ціни - це ціни, визначувані підприємством (організацією) самостійно. Проте держава до певної міри впливає на договірні і вільні ціни, проводячи антимонопольну політику, регулюючи умови оподаткування і кредитування для окремих груп суб'єктів підприємницької діяльності.

Залежно від особливостей процесу купівлі-продажу і сфери економіки існують світові, оптові, заготовчі і роздрібні ціни, а також тарифи на перевезення вантажів і пасажирів, надання різноманітних платних послуг.

Світові ціни — цей грошовий вираз міжнародної вартості товарів, які реалізовані на світовому ринку. Вони визначаються: для одних товарів — рівнем цін країни-експортера; для інших — цінами бірж і аукціонів; для виробів багато кого — цінами провідних фірм миру;

Оптові (відпускні) ціни на продукцію виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання встановлюються виходячи з: фактичних витрат на виробництво (тобто собівартості) продукції; прибутки підприємства (організації); величини податку на додану вартість (ПДВ); суми акцизів (для товарів, оподатковуваних акцизним збором); суми ліцензійного збору (для алкогольної продукції);

Заготовчі ціни застосовуються постачальницько-збутовими, заготовчими організаціями, оптово-посередницькими фірмами, підприємствами (організаціями) оптової торгівлі і іншими юридичними особами, що здійснюють торгову діяльність відповідно до свого статуту. Вони включають оптову (відпускну) ціну підприємства-виробника, ПДВ, акцизний і ліцензійний збори, витрати вказаних підприємств (організацій) на закупівлю, зберігання, транспортування і реалізацію, а також прибуток, необхідний для нормальної діяльності;

Роздрібні ціни визначаються самостійно торговими підприємствами, підприємствами громадського харчування і іншими юридичними особами, що здійснюють продаж товарів або які надають послуги населенню, відповідно до кон'юнктури ринку, якості товарів (послуг) і рівнем оптових цін;

Окрему групу цін складають різноманітні тарифи, таки, як:

Тарифи вантажного і пасажирського транспорту — це плата за перевезення вантажів і пасажирів, яка стягується транспортними підприємствами з вантажовідправників і населення.

Тарифи на платні послуги, які характеризують розмір оплати послуг у сфері побутового обслуговування, банків і зв'язку, юридичних послуг і т.п.

В сучасній практиці господарювання застосовуються також ринкові ціни, які виділяються без певної класифікаційної ознаки. Основні з них (з короткою сутнісною характеристикою) є представлені на рис. 8.3.

Сучасне ціноутворення передбачає систему франкувати цін. Франко (итал. franko, букв. — вільний) — це вид зовнішньоторговельної угоди купівлі-продажу, коли в ціну товару включають витрати на його страхування і доставку в місце, вказане в договорі.

Прийнято розрізняти ціни «франко-станція відправлення» і «франко-станція призначення». В умовах встановлення оптової ціни «франко-станція відправлення» витрати на доставку продукції від станції відправлення до місця споживання несе покупець товару; тому транспортні витрати продавець не включає в ціну.

Оптова ціна «франко-станція призначення» включає транспортні витрати, які відшкодовує оптово-збутова організація або виробник продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]