Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР ТОМО 3к з завданням.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
859.14 Кб
Скачать

4. Розрахунок чисельності служби машинного двору і планування її завантаження

При зберіганні сільськогосподарських машин застосовують кілька варіантів організації праці:

1 – зберігання техніки без спеціалізації. При цьому техніка протягом року закріплена за механізаторами, які в кінці сезону підготовляють її до зберігання і обслуговують у період зберігання;

2 – зберігання техніки з частковою спеціалізацією. Найбільш прості операції: зовнішнє очищення та миття машин, зняття з них складових частин, що зберігаються на складі, встановлення на підставки чи підкладки виконують механізатори, а складні специфічні операції – консервацію агрегатів, герметизацію, регулювальні та інші роботи – слюсарі та майстри-наладчики машинного двору.

3 – при повній спеціалізації механізатори лише здають машини, а всі роботи, пов’язані з їх зберіганням, виконує спеціалізована служба і відповідає за них. До її складу входять завідуючий машинним двором, майстер-наладчик і слюсарі.

Число робітників машинного двору повинно визначатись з урахуванням типу виробничої бази і кількості машин, наявності засобів мехнанізації праці.

При типові А-виробничої бази з числом з числом тракторів 75, 100, 150, 200 число робітників, що обслуговують машинний двір, повинно бути відповідно 3, 4, 6, 7; при типові Б-виробничої бази з числом тракторів 50, 75, 100 – 2, 3, 4; при типові В-виробничої бази з числом тракторів 25, 50, 75 – 2, 3, 4.

Робітники служби машинного двору приймають машини на зберігання, виконують технічне обслуговування в період зберігання, видають машини для роботи, ведуть технічну документацію та інші роботи (обладнання окремих об’єктів, рекострукцію машинного двору, розбирання списаних машин, складання нової техніки).

Усі роботи виконують згідно з планом-графіком використання сільськогосподарських машин, розробленим завідуючим машинним двором. Техніку в господарстві за строками використання розподіляють на групи, що полегшує планування. Відповідно до ГОСТ 7751-85 період підготовки до тривалого зберігання і знімання із зберігання становить не більше 10 днів.

4.1 Розрахунок чисельності спеціалізованої ланки машинного двору.

Склад спеціалізованої ланки машинного двору визначають згідно із затратами праці на ТО, ремонт і зберігання сільськогосподарської техніки, яка передбачається до зберігання. Норми тудомісткості технічного обслуговування сільськогосподарських машин при зберіганні наведені у додатку Б, а тракторів і комбайнів у додатках В і Г:

. (26)

де N – чисельність робітників машинного двору;

Тз – загальна трудомісткість робіт, люд.-год.;

Ф – річний фонд робочого часу, год, Ф = 2004 год.

Загальну трудомісткість робіт на машинному дворі визначають:

, (27)

де Тпз і, ТТОЗ і, Тзз і, ТПР і – обсяг робіт відповідно підготовки до тривалого зберігання, ТО під час зберігання, знімання із зберігання, поточного ремонту і-ї групи машин, люд.-год.;

т – кількість груп машин, т = 15.

Обсяг робіт з підготовки до тривалого зберігання (Тпз і), технічного обслуговування під час зберігання (ТТОЗ і), знімання із зберігання (Тзз і) і поточного ремонту (ТПР і) і-ї групи машин підраховують за формулами:

, (28)

, (29)

, (30)

, (31)

де tпз j, tТОЗ j, tзз j, tПР j – відповідно трудомісткість робіт підготовки до тривалого зберігання, ТО під час зберігання, знімання із зберігання, поточного ремонту j-ої машини і-ї групи;

nj – кількість машин j-ї марки;

kj – кратність підготовки машин j-ї марки до зберігання і знімання із зберігання (для машин IX групи kj = 1,5, для інших – 1).