Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іхтіологія ІІ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
563.2 Кб
Скачать

Терміни достигання статевої зрілості риб в умовах України

Вид риби

Терміни достигання статевої зрілості, роки

Самки

Самці

Осетер

12-13

Білуга

16-4

Веслоніс

8-10

6

Короп

2-3

2-3

Товстолобик білий

4+-6+

3+-5+

Товстолобик строкатий

7+-8+

6+-7+

Амур білий

4

4

Амур чорний

7

6

Буфало великоротий

4+-7+

2+-3+

Буфало чорний

4

2

Буфало малоротий

5

3

Лобан

6-8

Гостроніс

3

Лящ

3-4

Форель райдужна

3

2

Сом канальний

Судак

3-4

3-4

Піленгас

4-5

3-4

Самки білого амура і білого товстолобика дозрівають у Краснодарському краї на 3-4 році життя, а під Москвою на 8-10, самці в трилітньому віці і на 6-7 рік. Це пов'язано з тим, що рибам, як пойкілотермним тваринам, у яких розвивається і викидається значна кількість статевих клітин, багатих живильними речовинами, необхідні великі енергетичні витрати з боку материнського організму для забезпечення розвитку і метання таких великих кількостей щодо маси особини (у середньому майже 20%) статевих клітин. Білий товстолобик дозріває в три-п'ятирічному віці, білий амур - в 6-7 років, на півдні України - в п'ятирічному віці. Є риби, які метають ікру на другому місяці життя. Зниження температури води і погіршення харчування сповільнюють дозрівання ікри; відомі випадки, коли ікра за таких умов не відкладалася, а розсмоктувалася.

Зміни в тривалості настання статевої зрілості обумовлені різноманітними умовами існування особин у різнотипних популяціях, які тісно пов'язані зі скороченням або подовженням періоду превітелогенезу - періоду протоплазматичного росту овоцитів і темпом нарощування маси тіла самки. За досягнення певної маси, що повинна перевищити швидкість лінійного приросту особин, починається процес накопичення живильних речовин у статевих клітинах і настання першого нересту самок.

Таким чином, для забезпечення розвитку овоцитів у період інтенсивного накопичення в них поживних речовин необхідний певний енергетичний резерв для здійснення процесу гаметогенезу.

4.1. Особливості функціонування статевої системи самців

Тип викидання статевих клітин у самців завжди порціонний. Серед прісноводних видів риб відмічають чотири функціональних типи сім'яників за засобом утворення насінної рідини: 1) тільки в сім'япроводі, що характерно для риб із розтягнутим нерестом - йорж, сазан, лящ, головень та ін.; 2) крім сім'япроводу в сім'явиносних канальцях за рахунок апокринової або голокринової секреції клітин фолікулярного епітелію - окунь, миньок, волзький оселедець; 3) у сім'явиносних капальцях і сім'япроводі за рахунок секреції ліпідів без руйнації клітин епітелію - щука, лососеві, осетрові; 4) крім сім'япроводу в сім'явиносних капальцях за рахунок ексудативних процесів - судак.

Об'єм еякуляту у риб значно різниться. У осетра російського об'єм еякуляту досягає 1000 мл, у веслоноса - 75 мл, сазана - 0,5-5,0 мл, товстолобиків – 8-25мл.

Об'єм сперматозоїдів в еякуляті (сперматокрит) теж різний. У лососевих сперматозоїди складають 25% сперми, у коропа - 45, у морського карася - 77, у деяких камбал до 97 відсотків.

Зрілий сперматозоїд являє собою клітину з малою кількістю плазми. У нього розрізняють голівку, середню частину і хвіст. Сперма, яка виділяється самцем, складається зі сперматозоїдів, занурених у еперміальну рідину, подібну за складом із фізіологічним розчином. У момент виходу з організму сперматозоїди ще нерухомі, обмін речовин їх знижений.

У еперміальній рідині сперматозоїди нерухомі. У разі зіткнення з водою їхня активність різко зростає: поглинання кисню збільшується більше чим удвічі, вміст АТФ потроюється; сперматозоїди починають бурхливо рухатися зі швидкістю 164-330 мкм/с. Зустрівши ікринки, вони проникають у них через мікропіле (отвір чи отвори в оболонці ікринки), після чого відбувається запліднення. Однак активність сперматозоїдів недовга. Енергетичні ресурси їх витрачаються, первісний поступальний рух сповільнюється, стає коливальним, потім припиняється і вони гинуть. Тривалість активності залежить від солоності і температури води. У солопій воді вона значно довше - до декількох діб у тихоокеанського оселедця. У прісній воді в більшості риб (коропових, лососевих, окуневих) - не більше 1 - 3 хвилин.