Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
геселев лекція нагляд за одс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
217.09 Кб
Скачать

7. Вилучення від органів дізнання кримінальної справи та передача її слідчому або передача справи від одного слідчого іншому.

З метою забезпечення найбільш повного й об'єктивного розслідування прокурор наділений повноваженнями вилучати будь-яку справу від органу дізнання і передавати її слідчому, а також передати справу від одного органу досудового слідства іншому і від одного слідчого іншому. Рішення прокурора про направлення справи для розслідування в той чи інший слідчий орган або про передачу справи для розслідування тому або іншому слідчому обов'язкове для виконання. Прокурор не повинен допускати випадків закінчення слідчими органами внутрішніх справ кримінальних справ, підслідних слідчим прокуратури. Таке порушення закону тягне повернення судом кримінальної справи на додаткове розслідування. Тому якщо справа, підслідна слідчому прокуратури, перебуває в провадженні слідчого ОВС, прокурор вилучає її і передає слідчому прокуратури.

8. Відповідно до положень статті 227 КПК України прокурор, здійснюючи нагляд за виконанням законів органами дізнання та досудового слідства, у межах своєї компетенції порушує кримінальну справу або відмовляє в її порушенні; зупиняє досудове слідства або закриває провадження по кримінальних справах; дає згоду на закриття кримінальних справ слідчим або органам дізнання в тих випадках, коли це передбачено законом; затверджує обвинувальні висновки і направляє кримінальні справи в суд.

Вказані повноваження прокурора підтверджують сформульоване положення про те, що повноваження прокурора мають виключно імперативний або владно-розпорядчий характер і остаточне рішення у кожній справі фактично приймає прокурор. При цьому він або затверджує відповідний процесуальний акт слідчого чи особи, що провадить дізнання, або погоджується з цим актом, якщо закон не вимагає його затвердження прокурором, або скасовує будь-яке процесуальне рішення по справі, що було винесено органом розслідування, і приймає власне остаточне рішення.

9. Для попередження порушень законів при розслідуванні кримінальних справ важливе значення має така форма прокурорської діяльності, як згода прокурора на провадження слідчих і процесуальних актів органів дізнання і слідчого.

Відповідно до ч. 1 пунктів 6, 7 і 7і ст. 227 КПК , згода прокурора обов'язкова для усунення обвинуваченого від посади, продовження строків досудового слідства, направлення подання до суду про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, а також для продовження строку тримання під вартою, проведення обшуку (з санкції прокурора), крім обшуку житла чи іншого володіння особи, де прокурор дає свою згоду для його проведення.

Відмовляючи в провадженні вказаних дій за мотивами їх необґрунтованості, невідповідності закону, прокурор тим самим одночасно і попереджає порушення закону. До прийняття рішення про відмову в санкціонуванні він зобов'язаний ретельно вивчити матеріали справи; вислухати особу, що проводить дізнання, або слідчого про те, чому він прийняв рішення, з якими не може погодитись прокурор. За необхідності прокурор дає вказівку особі, яка веде розслідування, про провадження додаткових слідчих дій.

10. Вимога проведення органами вищого рівня перевірок діяльності піднаглядних органів з питань розслідування злочинів. Наприклад, за наявності даних про серйозні недоліки в роботі з попередження, розкриття і розслідування злочинів у ОВС на відповідній території прокурор має право вимагати від керівників органу вищого рівня проведення глибокої перевірки у відповідному підрозділі внутрішніх справ. Може бути проведено перевірку повноти реєстрації та законності вирішення заяв і повідомлень про злочини, додержання законності та активності в діяльності ОВС з попередження, розкриття, розслі­дування злочинів і розшуку зниклих злочинців. Така перевірка проводиться на підставі доручення прокурора керівнику відповідного органу, що виноситься на підставі ч.3 ст.30 Закону України «Про прокуратуру».

11. У разі необхідності прокурор згідно з повноваженннями, визначеними ст.23 Закону України «Про прокуратуру», може внести начальнику органу дізнання чи слідчого підрозділу подання про усуннення порушення законів, допущених при розслідуванні злочинів, у якому вимагати також усунення причин і умов, що сприяли цим порушенням, тобто подібних порушень закону у майбутному.

Прокурор зобов'язаний добиватись того, щоб внесені ним подання не тільки розглядались відповідними органами, а й щоб останні вживали відповідні ефективні заходи, спрямовані на усунення вказаних недоліків та порушень, їх попередження у подальшому.