Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні - Технологія деревообробки.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
14.28 Mб
Скачать

2.2. Конструкція та технічні характеристики горизонтального стрічкопилкового верстата

У лісопильному виробництві широко застосовують стрічкопилкові верстати для поздовжнього розпилювання крупномірної сировини цінних деревних порід. Вони дають можливість зменшити об’єми відходів (тирси) у 1,5...2 рази порівняно з рамним пилянням.

Стрічкопилкові верстати можна умовно розділити на чотири класи: „легкі”, „промислові”, „важкі промислові”, „мобільні”.

Легкі” верстати продуктивністю до 5 м3 за зміну з переносною станиною, які забезпечують розпилювання колод для потреб невеликого столярного цеху чи бригади будівельників. Каретка і розпилювальний вузол переміщуються вручну. Допоміжні сервісні пристрої відсутні. Перевагою таких стрічкопилкових верстатів є простота конструкції.

Промислові” стрічкопилкові верстати призначені для розпилювання колод з продуктивністю від 8 м3 за зміну та вище. Мають припіднятий стіл з П-подібною чи консольною кареткою, як правило, електромеханічний привод опускання розпилювального вузла. Можуть бути оснащені кантувачем для повороту колод, електромеханічним приводом подачі, зіштовхувачем дошки. Верстати такого типу, як правило, оснащені гідравлікою, мають добру механізацію верстатних операцій.

Важкі промислові” стрічкопилкові верстати зі стрічковою пилкою ширшою за 60мм. Вони, як правило, виготовлені за такою схемою: нерухомий вертикальний стрічкопилковий верстат з рухомою кареткою, на якій переміщується колода. Продуктивність – вище 20 м3 за зміну.

Мобільні” верстати. Вони призначені для розпилювання колод на місці валки деревини. Мають шасі та максимально полегшену, і тому не завжди жорстку, станину та завантажувач колод. Виготовляються як в “легкому”, так і в “промисловому” виконанні. Завдяки застосуванню приводу від двигуна внутрішнього згоряння, не потребують електропостачання, але це знижує їх надійність і створює додаткові проблеми при експлуатації.

Рис. 2.2. Горизонтальний стрічкопилковий верстат ТТМ-800:

1 – колода; 2 – стрічкова пилка; 3 – захисний кожух; 4 – каретка; 5 – натяжний пристрій; 6 –електродвигун приводу механізму різання; 7 – поміст з пультом керування; 8 – електродвигун приводу поздовжнього переміщення; 9 – рейкова колія

Стрічкопилкові верстати (рис.2.2) конструкційно відрізняються від лісопильних рам. Вони порівняно прості за конструкцією. У механізмі різання у процесі роботи відсутні великі динамічні навантаження, зменшені рівні шуму та вібрації, оскільки різальний інструмент, виконаний у вигляді нескінченної стрічки, характеризується постійним поступальним рухом. Рух пилки вздовж колоди (подача) здійснюється за допомогою електродвигуна 8. Підйом – опускання механізму різання також здійснюється за допомогою електроприводу. Обертання вала електродвигуна приводу механізму різання 6 передається за допомогою клинопасової передачі до ведучого шківа, який взаємодіючи з полотном пилки 2 приводить у рух ведений шків.

Таблиця 2.1

Основні технічні характеристики стрічкопилкового верстата ТТМ-800

п/п

Характеристики

Показники

1.

Діаметр колоди, мм

до 850

2.

Довжина рейкового шляху, м

13

3.

Потужність, кВт:

  • механізму різання

  • підйом-опускання механізму різання

  • механізму подачі

10

1,1

1,05

4.

Швидкість підйому-опускання пилки, мм/с

6

5.

Швидкість подачі, м/хв. І – а

ІІ – а

ІІІ - а

1,7-7,0

3,0-14,0

5,0-21,0

6.

Швидкість зворотного ходу, м/хв.

10,0-42,0

7.

Довжина пилки, м

4,05-4,14

8.

Ширина пилки, мм.

32-35

9.

Маса, кг

- загальна маса

- механізму різання

- рейковий шлях

- комплектуючі

1560

800

580

270

10.

Габаритні розміри механізму різання, м

2,05х1,35х1,65

11.

Мінімальна...максимальна довжина колоди, м

0,9...11,0