Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні - Технологія деревообробки.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
14.28 Mб
Скачать

2.2. Конструкція та технічні характеристики круглопилкового верстата

Розкрій деревини вздовж волокон або поділ дощок на бруски відповідної ширини здійснюється на круглопилкових верстатах для поздовжнього розкроювання, зокрема таких моделей: ЦА-2 і ЦА-3 — з вальцьово-дисковою подачею матеріалу; ЦДК-4, ЦДК4-2, ЦДК-5, ЦДК5-1 і ЦМР-1 з гусеничною подачею матеріалу, а також універсальні круглопилкові верстати Ц-5 (старої) і Ц-6 (нової) конструкції з ручною подачею матеріалу.

Круглопилковий універсальний верстат з ручною подачею Ц-6 досить простий за конструкцією і в експлуатації (рис. 2.5). На цьому верстаті можна розкроювати матеріал уздовж і впоперек волокон, а також під будь-яким кутом. При застосуванні спеціальної збільшеної каретки на ньому можна розкроювати плитові матеріали на відповідні формати.

Верстат складається з чавунної станини коробчастої форми. Пилковий вал 1 і електродвигун 8 закріплені на двох шарнірно зв'язаних із станиною плитах 7. Рух від електродвигуна до пилкового вала передається через клинопасову передачу. Положення пилкового вала й електродвигуна у вертикальній площині змінюють маховичком 6, який зв'язаний гвинтом з гайкою, що закріплена на верхній плиті. Пас натягується регулюванням довжини штанг, що з'єднують плити. На столі 2 є отвір для пилки і поздовжній паз, в якому рухається пересувний упор-кутник або каретка. На столі верстата закріплені напрямна лінійка 5 і захисний пристрій пилкового диска 4. Лінійка переміщується на відповідну відстань від пилкового диска і фіксується спеціальним гвинтом. При розкроюванні матеріалу впоперек або під кутом застосовують каретки або спеціальні пристрої (рис. 2.6).

Рис. 2.5. Схема універсального круглопилкового верстата Ц-6:

1— пилковий вал, 2 — стіл, 3— пересувний кутник, 4 — захисні пристрої,

5 — напрямна лінійка, 6 - маховичок механізму установлення пилки по висоті, 7 — плита, 8 — електродвигун

Рис. 2.6. Пристрій для поперечного розкроювання на універсальному верстаті:

а випилювання коротких заготовок під кутом, б — розпилювання квадрата по діагоналі; 1— заготовка, 2 — пилка, 3 — напрямна лівійка, 4 — пристрій (пилковий диск показано умовно без захисного пристрою)

Всі круглопилкові верстати для поперечного розкроювання поділяються на дві підгрупи.

До першої підгрупи належать верстати, на яких розпилюють дошки на відповідні відрізки. Найширше з цієї підгрупи застосовуються такі верстати: круглопилкові маятникові ЦМЕ-2, ЦМЕ-3, ЦМЕ-ЗА; круглопилкові з прямолінійним переміщенням супорта ЦПА-2; ЦПА-3.

Рис. 2.7. Круглопилковий маятниковий верстат ЦМЕ-2:

1— станина, 2 — стояк, 3 — головка, 4 — пилка, 5 — електродвигун,

6 — важелі, 7 — фіксатори, 8 — маховичок механізму підняття пилки

Круглопилкові маятникові верстати ЦМЕ-2 (рис. 2.7) і ЦМЕ-3 призначені для поперечного розкрою дощок і брусків. Вони змонтовані за важільно-шарнірною системою. У станині 1 вертикально переміщується підйомний циліндричний стояк 2 з головкою 3. На головці шарнірно закріплені важелі 6, які зв’язані з супортом. Вал електродвигуна 5 одночасно є й пилковим валом. Переміщення пилки 4 з положення І в положення II здійснюється за допомогою супорта . У вихідне положення пилка повертається під дією пружини. Головка повертається на стояку і закріплюється фіксатором 7. Висоту пилки встановлюють маховичком 8 і закріплюють поворотом фіксатора 7. Пилка захищена кожухом. Вся шарнірна система розміщена на стояку і може бути встановлена під кутом 90—45° до кромки дошки і по висоті відносно розпилюваного матеріалу в межах 100°.

До другої підгрупи відносять кінцевовирівнювальні (торцювальні) верстати Ц2К12 та Ц2К20, а також форматнообрізні верстати ЦФ-5, ЦТМФ-1, ЦТЗФ-1 та ЦФ-2.

Рис. 2.8. Кінцевовирівнювальний верстат Ц2К12:

1— маховичок, 2 — гвинт, 3 — електродвигун, 4 — рухомий стояк, 5 — кожух, 6 — пилка, 7 — притискувач, 8 — вал механізму подачі, 9 — нерухомий стояк,

10 — редуктор, 11 — електродвигун подачі, 12 — упор ланцюга механізму подачі, 13 — кронштейни, 14 — живильні магазини

Круглопилковий кінцевовирівнювальний верстат Ц2К12 (рис. 2.8) призначений для точного торцювання дощок, брусків і навіть щитів одночасно з двох боків.

Цей верстат складається зі станини, на якій з правого боку нерухомо закріплено стояк 9, а зліва рухомий стояк 4, встановлений в напрямляючих, якими він може переміщуватись вздовж станини за допомогою маховичка 1, розміщеного на кінці гвинта 2. Гвинт з'єднаний з рухомою гайкою, закріпленою на стояку 4. На стояках за допомогою супорта встановлені електродвигуни З, на валах яких закріплені пилки 6. За допомогою маховичків пилки можна піднімати, опускати і переміщувати в різні боки. Обидва стояки мають кронштейни-стріли 13, на яких закріплені ведучі і ведені зірочки ланцюгового механізму подачі. Заготовки ставлять одна на одну в магазин 14 над конвейєром. Під власною вагою заготовки опускаються на конвейєр і його упорами 12 подаються до пилок. Упори можна переставляти один від одного на відстань 150, 300, 450 і 600 мм залежно від ширини торцьованих деталей. Переміщення конвейєра здійснюється від двошвидкісного електродвигуна 11 і шестерні редуктора 10.

Таблиця 2.1

Технічна характеристика торцювальних верстатів

Показники

Марка верстата

ЦМЕ-2М

Ц2К12

Найбільші розміри заготовки, мм

довжина

1250

товщина

120

12—80

ширина

500

40—250

Діаметр пилки, мм

500

400

Частота обертання пилки за хвилину

3000

3000

Кут повороту пилки, град

45

45

Швидкість переміщення супорта, м/хв

Швидкість подачі матеріалу, м/хв

5;7

Хід супорта, мм

Потужність, кВт:

електродвигуна пилки

3,2

3,2

механізму подачі

0,7

Габаритні розміри верстата, мм:

довжина

1355

885

ширина

1020

870

висота

1760

980

Масса верстата, кг

450

375