Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 семестр УКР МОВА ПРОФ стац.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать

Практичне заняття № 16. Довідково-інформаційні документи. Звіт. Службова записка. Рапорт. Довідка.

План

  1. Загальні відомості про серію довідково-інформаційних документів.

  2. Основні види довідково-інформаційних документів, мета їх укладання та специфіка оформлення. Порядок розташування реквізитів за схемою складання документів. Сфера побутування.

Практичні завдання та тренувальні вправи

  1. Підготуватися до висвітлення теоретичних питань плану.

  2. Користуючись словником термінів, подайте визначення понять «рапорт», «звіт», «службова записка», «довідка». Доберіть зразки типових документів та підкресліть основні реквізити.

Напишіть 5-7 словосполучень із стрижневими словами «звіт», «рапорт».

Чим реквізити рапорту відрізняються від реквізитів листа?

Чим відрізняються реквізити службової записки від реквізитів довідки?

  1. З′ясуйте, який це документ за найменуванням, походженням, призначенням, формою, ступенем гласності. Поставте потрібні розділові знаки та поясніть пунктограми. Підкресліть у тексті дієприслівники. Поясніть правопис частки НЕ з різними частинами мови.

Підбиваючи підсумки науково-дослідної роботи за рік слід охарактеризувати науковий потенціал університету.

Основними й набільш вагомими результатами науково-дослідної роботи в університеті зважаючи на профіль вузу є публікації.

Викладачі університету розробляли 215 ініціативних тем більшість яких спрямована на вдосконалення змісту освіти і методики викладання окремих навчальних дисциплін у вищих педагогічних закладах освіти а також присвятили ряд тем розробці певних психолого-педагогічних аспектів навчально-виховного процесу в школі.

Однак не зважаючи на позитивні тенденції в науковій діяльності кафедр вузу спостерігаються і негативні риси. Це пасивність деяких наукових колективів щодо участі в розробках сьогоденної тематики обмежене залучення студентської молоді до цієї тематики відсутні між кафедральні ініціативні теми не завжди приділяється належна увага впровадженню результатів наукових досліджень у практику. Ці та інші недоліки породжуються недостатнім фінансуванням.

У вищих закладах освіти педагогічного профілю слід підвищити значення наукової роботи під час розгляду конкурсних справ викладачів встановивши умовою проходження конкурсу на заміщення вакансій професорсько-викладацького складу високий рівень науквоовї роботи претендента.

  1. Прочитайте документ, відредагуйте текст, допишіть відсутні відомості:

Звіт

про педагогічну практику

студентки Кулик С. А.

Педагогічну практику відпрацювала у 24 школі м. Луганськ. На протязі перебування у школі на практиці я провела 10 контрольних уроків і 3 уроки, які не оцінювалися. Усі роки були обговорені з учителем і методистом.

За час практики я навчилася:

  • проводити уроки різних типів з…;

  • перевіряти, оцінювати та аналізувати різні види письмових робіт;

За час практики проводила позакласні заходи із спеціальності…

Які ж труднощі були під час практики?

  • не завжди могла підвести учнів до сприйняття наочності.

  • Не завжди могла визначити виховну мету уроку, хоча протягом року її забезпечувала.

22.12.2011 Підпис

  1. Напишіть рапорт про невиконання громадського доручення трудовим колективом.

  2. Виправте помилки у слововживанні:

брати справку; являтися студентом; бути в якості директора; видана у відділ; відтиск печаті; відповідати за дотримання правил безпеки по посаді; у відповідності з законом; поступати в університет; справочні матеріали; заміняти на посаді; по фаху; займатися в інституті; по місту роботи; состояти на обліку; представити справку; посадовий оклад складає 870 грн у місяць; працювати завідуючим відділом; робити на посаді; доход складає 500 гривнів; посадова особа; службове положення; аналіз покажчиків; проведення аналізу та узагальнення пропозицій; баланс прибутків і розходів; банківський перевод; більшість працівників були премійовані; люба ціна; бюджетний займ; від загального числа працюючих; з 1.04.08 по 30.06.2011; у відповідності з планом; доброзичливе відношення дирекції; доповідь заслухана; по вашому дорученню; по ініціативі керівника; по рейтингу; вислухати звіт; при такій умові; відчитуватися; прикласти чимало зусиль; колективом виконане; кошти, направлені на..; купити в розстрочку; майже тисяча; під кінець року; в семи частинах звіт; не дивлячись на розвиток; звітуюча особа; по доходний податок; за станом на 1 січня; недільна звітність; у біжучому року.

  1. Складіть довідку бібліографічного спрямування.

  2. Розмежуйте значеня службової, доповідної та пояснювальної записок у професійному мовленні. Оформіть зразки таких документів.