Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Агробізнес є формою підприємництва в аграрному....docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
24.75 Кб
Скачать
  1. Інфраструктура бізнесу

Агробізнес є формою підприємництва в аграрному секторі економіки країни. До агробізнесу залучаються всі виробничі та обслуговуючі сфери діяльності агропромислового комплексу. Отже, агробізнес – це сукупність економічних відносин в аграрному секторі країни.

Елементами системи бізнесу є підприємницький, споживчий, трудовий та державний бізнес.

Підприємницький бізнес – один з найдинамічніших видів бізнесу. Його суб'єктами виступають як фізичні так і юридичні особи. Їх діловий інтерес – одержання прибутку (доходу) – реалізується через виробництво і продаж продукції (виконання робіт, надання послуг). Звідси підприємницький бізнес поділяють на виробниче, комерційне і фінансове підприємництво.

Виробниче підприємництво поширюється в основному на виробництво, споживання товарів і послуг – це виробничі підприємства, фірми, установи.

Комерційне підприємництво обмін, розподіл і споживання това-рів. Це торгові заклади, біржі.

Фінансове підприємництво поширюється на обіг, вартісний обмін. Цьому сприяють банки, фондові біржі.

Основою підприємницького бізнесу є приватна власність на засоби виробництва.

Споживчий бізнес є масовим явищем в ринкових відносинах, оскільки він, по-перше, здійснюється всіма громадянами, на противагу підприємницькому бізнесу, відображає загальну участь людей у системі ділових відносин; по-друге, показує зацікавленість людей у кінцевих результатах виробництва; по-третє, є одночасно і силою, яка врівноважує і стимулює підприємницький бізнес, примушуючи підприємців не тільки враховувати запити споживачів, а і сприймати їх як партнерів по ділових зв'язках; по-четверте, учасниками споживчого бізнесу виступають і підприємці – як споживачі продукції інших фірм. Це є важливим фактором, який збалансовує підприємницькі інтереси кожного з ділових людей. Основою споживчого бізнесу є приватна власність на предмети споживання.

Трудовий бізнес – це бізнес громадян, які працюють за наймом. Як і споживачі, вони є не пасивною стороною в угодах з підприємцями, а рівноправними учасниками відносин з ними. Діловий інтерес найманих працівників (одержання доходів) реалізується працею у підприємницькій фірмі на контрактній або іншій основі. Якщо для підприємців виграшем в угодах є остаточний доход фірми після збуту продукції, то для найманих працівників – особистий доход, який вони одержують за виконання своїх посадових обов'язків. Основою трудового бізнесу є приватна власність на робочу силу.

Державний бізнес здійснюють державні органи, які також безпосередньо виходять на ринок з діловими пропозиціями. При цьому вони є рівноправними партнерами інших учасників ділових відносин. Проте діловий інтерес держави не може відрізнятися від ділових інтересів інших суб'єктів. Основою ділового інтересу держави є потреба у здійсненні пріоритетних загальнодержавних науково-технічних, науково-виробничих (як правило, наукові капіталомістких) та інших програм, здатних принести користь державі і його громадянам.

Принцип взаємної вигоди сторін за такими угодами: підприємницькі фірми стимулюються державою для участі у цих програмах, бо сама держава не має змоги реалізувати їх. Основою державного бізнесу є державна власність на засоби виробництва, інформацію, продукцію інтелектуальної праці, цінні папери, грошові фонди.

Взаємні відношення між підприємцями, найманими робітниками, споживачами обумовлюються величезноюкількістю проміжних форм, що встановлюють ці відношення і тим самим допомагають названим суб'єктам реалізувати ділові інтереси.

Такими формами (елементами інфраструктури бізнесу) у сучасній ринковій економіці є:

  • Кредитна система і комерційні банки;

  • Організаційно оформлене посередництво на товарних, сировинних, фондових і валютних біржах;

  • Аукіони, ярмарки та інші форми організованого небіржового посередництва;

  • Система регулювання зайнятості населення і центри сприяння зайнятості (біржа праці);

  • Інформаційні технології і засоби ділової комунікації;

  • Податкова система і податкові інспекції;

  • Система страхування;

  • Спеціальні рекламні агентства, інформаційні агентства і засоби масової інформації;

  • Торговельні палати, інші суспільні і добровільні державно – суспільні об'єднання ділових кіл;

  • Митна система;

  • Професійні спілки працюючихпо найму;

  • Комерційно-виставочні комплекси;

  • Система вищої і середньої овіти;

  • Консультаційні компанії;

  • Аудиторські компанії;

  • Суспільні і державно-суспільні фонди, призначнні для стимулювання ділової активності;

  • Спеціальні зони вільного підприємництва.

Інфраструктура сучасного агробізнесу – це невід'ємний компонент ділових відносин. Завдяки наявності названих елементів інфраструктури бізнес є цивілізованою формою відношень між людьми.