Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_met-chka_RPS_2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
694.78 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ ТА ПРАВА

Факультет управління та економіки

Кафедра менеджменту, економічної теорії та фінансів

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з нормативного

та науково-методичного забезпечення

___________________В.Т. Савицький

______________ 2011 р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання та захисту курсової роботи

з навчальної дисципліни

Розміщення продуктивних сил та регіоналістика

Для підготовки фахівців

освітньо-кваліфікаційного рівня Бакалавр

за напрямом підготовки 6.030601 Менеджмент

Хмельницький

2011

Розміщення продуктивних сил та регіоналістика: Методичні рекомендації до виконання та захисту курсової роботи з навчальної дисципліни для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня Бакалавр за напрямом підготовки 6.030601 Менеджмент / [уклад. Л.М Качаровська]. – Хмельницький: Хмельницький університет управління та права, 2011. – 47 с.

Укладач:

Качаровська Л.М., доцент кафедри менеджменту, економічної теорії та фінансів, кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент

Ухвалено кафедрою менеджменту, економічної теорії та фінансів, 13 грудня 2011 р., протокол № 5.

Завідувач кафедри __________________ В.П. Синчак

Декан факультету

управління та економіки _____________ Н.П. Захаркевич

Рекомендовано методичною радою університету 22 грудня 2011 р., протокол №. 5

 Качаровська Л.М., 2011

 Хмельницький університет управління та права, 2011

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………..…………………

5

1. Вибір і затвердження теми курсової роботи…………...……

6

2. Структура та зміст курсової роботи………………………….

6

3. Основні вимоги до оформлення курсової роботи……….……

9

4. Підготовка та захист курсової роботи…………………………

15

5. Система оцінювання курсової роботи в умовах Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS)…………………………

17

6. Список рекомендованих джерел………...................................

24

Додатки……………………………………..………..………..……

27

ВСТУП

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Курсова робота є одним із видів індивідуальних завдань навчально-дослідницького і творчого характеру, яка має за мету дати студентам навички проведення системного дослідження, розвинути у них здатність до творчої самостійної роботи, оволодіти загальнонауковими і спеціальними методами сучасних наукових досліджень, досконало вивчити будь-яке питання, тему навчальної дисципліни, виробити вміння самостійно працювати з навчальною та науковою літературою, електронно-обчислювальною технікою з використанням сучасних інформаційних засобів та технологій.

Відповідно до навчального плану курсова робота з навчальної дисципліни "Розміщення продуктивних сил та регіоналістика" виконується студентами 1-го курсу факультету управління та економіки за напрямом підготовки 6.030601 Менеджмент для перевірки отриманих знань з цієї дисципліни, набуття практичних навичок аналітичної роботи. Вона допомагає студентові систематизувати отримані теоретичні знання з вивченої дисципліни, перевірити якість цих знань, оволодіти первинними навичками науково-дослідної роботи. Уже на цій першій творчій спробі можна виявити здатність студента самостійно осмислити проблему, творчо її дослідити і критично оцінити, правильно організувати свою дослідницьку роботу та грамотно оформити її результати

При підготовці до написання курсової роботи вони оволодівають навичками самостійного аналізу територіальної організації продуктивних сил, засвоюють основні методи цього аналізу, вчаться пов´язувати питання теорії з практикою, добирати необхідний матеріал з літературних, статистичних та інших джерел, аналізувати, робити узагальнення, формулювати висновки, давати пропозиції та розробляти рекомендації і їх обґрунтовувати.

У курсових роботах необхідно враховувати соціально-економічні зміни, які відбуваються в нашому суспільстві на сучасному етапі, нові методи і підходи дослідження продуктивних сил та регіонального розвитку. З урахуванням цих змін слід акцентувати увагу на питаннях більш раціонального розміщення продуктивних сил України, удосконалення зовнішніх економічних зв’язків, впливу соціальних, економічних та екологічних факторів на ці процеси.

Основа курсової роботи — дослідження, що характеризують розміщення продуктивних сил і регіональний розвиток міжгалузевих комплексів та концептуальні основи розвитку продуктивних сил регіонів України.

Основна мета написання курсової роботи – формування у майбутніх фахівців сучасного економічного мислення, аналітичні засади якого мають ґрунтуватися на цілісному уявленні про взаємозалежність галузевого і територіального розвитку, взаємозв’язок економічного зростання з урахуванням соціальних та екологічних факторів, еволюції територіальної організації продуктивних сил.

Завдання курсових робіт:

- закріпити і поглибити знання, отримані студентами у процесі навчання;

- залучити студентів до самостійної роботи з фаховою літературою;

- сформулювати навички пошуку необхідних джерел і матеріалів;

- набуття студентами досвіду чітко, послідовно і грамотно письмово викладати теоретичні положення;

- розвинути вміння аналізувати, узагальнювати і робити висновки.

У результаті виконання курсової роботи з навчальної дисципліни "Розміщення продуктивних сил та регіоналістика" майбутні спеціалісти зможуть:

  • практично застосовувати наукові методи обґрунтування розміщення виробництва для дослідження регіональних та локальних проблем, аналізу ефективності розміщення виробництва з урахуванням конкретної ситуації;

  • визначати вплив основних факторів на розміщення продуктивних сил та їх розвиток;

  • оцінювати природно-ресурсний, демографічний, виробничий та науково-технічний потенціали регіонів;

  • виділяти групи основних показників, що узагальнюють розміщення та розвиток виробництва;

  • виявляти особливості галузевої і територіальної структури міжгалузевих комплексів України, проблеми та перспективи їх розвитку;

  • аналізувати та вирішувати територіальні і галузеві проблеми соціально-економічного розвитку регіонів;

  • визначати обмеження і негативні фактори у формуванні конкурентоспроможності регіону та напрями зміцнення конкурентних позицій регіональних систем;

  • оцінювати переваги багатовекторних зв’язків України у зовнішньоекономічній діяльності у забезпеченні розвитку продуктивних сил і регіонів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]