Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

3. Фазові рівноваги Лабораторна робота № 5. Визначення теплоти пароутворення рідини

Мета роботи – визначити молярну і питому теплоту пароутворення рідини та зміну ентропії при випаровуванні 1 моль речовини.

Залежність температури фазового переходу від тиску, а також залежність тиску насиченої пари від температури виражається рівнянням Клапейрона –Клаузіуса:

(3.1),

де ∆H – теплота фазового перехода, котра не залежить від тиску, а залежить від природи речовини й виду фазового переходу; T – температура фазового перехода;

Рис. 3.1.

VM – зміна об'єму системи в процесі фазового перехода; – похідна, яка чисельно дорівнює кутовому коефіцієнту дотичної, яка проведена в даній точці залежності P = f(T) (рис. 3.1).

Знак похідної вказує на характер залежності температури фазового переходу від тиску (тиску насиченої пари від температури). Якщо , то зі збільшенням тиску температура фазового переходу зростає, а також росте й тиск насиченої пари з ростом температури (рис. 3.1 та 3.2, лінії ОА, ОВ, ОС). Якщо , то зі збільшенням тиску температура фазового переходу зменшується, а також зменшується й тиск насиченої пари з ростом температури (рис. 3.3, лінія ОА).

Рис. 3.2

Рис. 3.3

Для процесів пароутворення – конденсації й сублімації – десублімації ∆VM = VM, г. - VM, ж(т)  VM, г, тому що VM, г. >> VM, ж(т). Для ідеального газа або пари згідно з рівнянням Менделєєва – Клапейрона VM, г = R·T/P. Тоді, рівняння Клапейрона – Клаузіуса можна записати в наступному виді:

(3.2).

Однак, для практичного застосування рівняння в диференціальному виді інтегрують

(3.3).

Після інтегрування одержуємо:

(3.4).

Наведене рівняння є рівнянням Клапейрона – Клаузіуса для процесів пароутворення – конденсація (сублімація – десублімація) в інтегральному вигляді для двох температур. Рівняння може бути використане для наближеного розрахунку теплоти фазового перетворення за значеннями температури фазового переходу при двох тисках.

Якщо рівняння (3.3) проінтегрувати невизначеним інтегралом, то одержуємо наступне інтегральне рівняння Клапейрона – Клаузіуса:

(3.5).

Наведеним рівнянням користуються при визначенні теплоти фазових переходів графічним методом. Для цього експериментальні дані залежності температури, наприклад, кипіння від тиску представляють у графічному виді в “так званих” лінійних координатах. Якщо порівняти рівняння прямої лінії y = a · x + b з рівнянням (3.5), то зрозуміло що необхідно представляти експериментальні дані для одержання лінійної залежності в координатах: , (рис. 3.4), а кутовому коефіцієнту a (похідній ) буде відповідати значення ( ).

М

Рис. 3.4.

олярну теплоту паротворення рідини знаходять шляхом математичної обробки експериментальної залежності температури кипіння досліджуваної рідини від тиску.