Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по написанню освітньо-кваліфікаційних....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

Методичні вказівки

щодо написання і захисту

випускних робіт за освітньо-кваліфікаційним

рівнем бакалавра

студентами спеціальностей

Правознавство” (усіх форм навчання)

Затверджено

на засіданні кафедри

теорії та філософії права,

протокол №1 від 22 серпня 2011 року

Завідувач кафедри, д.ю.н., професор

_________________ С.С. Сливка

ЛЬВІВ – 2011

Вступ

Підготовка і захист випускної кваліфікаційної роботи є завершальним етапом навчання на 4-му курсі, що дає право на здобуття кваліфікації бакалавра зі спеціальності "Правознавство".

Випускна робота виконується після оволодіння студентами базових теоретичних курсів, які формують бакалавра є продовженням навчального процесу.

У роботі студент повинен показати вміння використовувати одержані під час навчання теоретичні та практичні знання, логічно на основі фактичних і статистичних даних викласти свої погляди по обраній тематиці, зробити обґрунтовані висновки і сформулювати конкретні пропозиції.

Випускна кваліфікаційна робота є самостійним науковим дослідженням студента, яке виконується на завершальному етапі фахової підготовки і є однією із форм виявлення теоретичних і практичних знань.

Метою написання випускної кваліфікаційної роботи є:

  • поглиблення й розширення теоретичних і практичних знань з вибраного напрямку спеціалізації, а також уміння застосувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань;

  • аналіз прпвових явищ, фактів, процесів, взаємозв’язків, які мають місце у державно-правовій сфері;

  • пошук та вивчення сучасних наукових досягнень у сфері правотворення та .державотворення.

У процесі написання випускної роботи студенти повинні показати вміння:

  • систематизувати теоретичні положення правової науки, які висвітленні у роботах вітчизняних та зарубіжних вчених;

  • користуватися науковим категоріально-понятійним апаратом;

  • застосовувати сучасні методики з метою дослідження державно-правових процесів та явищ в умовах побудови правової держави;

  • розв’язувати конкретні науково-правові завдання;

  • обґрунтовувати висновки та подавати конкретні пропозиції щодо удосконалення державно=правових відносин, посиленню їх впливу на соціально-правові процеси в державі.

Для написання випускної роботи студент обирає тему за філософсько-правовим, теоретично-правовим та міжнародно-правовим напрямами. Випускна робота може бути логічним продовженням дослідження, розпочатого при написанні курсових робіт на попередніх курсах.

Захист випускної роботи заключається в тому, що студент готує доповідь за темою роботи, в якому викладає суть проблеми, напрями удосконалення та резерви підвищення ефективності розбудови правової держави.

Захист випускної кваліфікаційної роботи здійснюється на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії.

І. Вибір та затвердження теми випускної кваліфікаційної роботи

Підготовку до написання кваліфікаційної роботи починають з вибору теми. Кафедра щорічно переглядає тематику кваліфікаційних випускних робіт бакалавра ув’язує їх з основними напрямками наукових досліджень окремих викладачів і погоджує на першому засіданні кафедри нового навчального року.

Студентам надається право вибору теми кваліфікаційної випускної роботи бакалавра з проблематики, визначеної кафедрою. При виборі теми випускної роботи студент може одержати кваліфіковану консультацію у викладачів кафедри.

В окремих випадках студентам, які виявили схильність до науково-дослідницької роботи, надається право запропоновувати свою тему випускної роботи з обґрунтуванням доцільності її розробки і наданням попереднього плану її написання. Перевага надається темам, які продовжують розробку виконаної студентом курсової роботи або безпосередньо пов’язані з місцем майбутньої професійної діяльності випускника. Запропонована студентом тема має бути погоджена з керівником роботи і завідувачем кафедри.

Для студентів, що навчаються без відриву від виробництва, доцільність розробки теми має бути підтверджена керівниками підрозділу, де студент працює. Назва кваліфікаційної роботи повинна бути, по можливості, короткою, відповідати обраній спеціальності та суті вирішеної наукової проблеми, вказувати на мету дослідження і його завершеність. Іноді для більшої конкретизації до назви слід додати невеликий (4-6 слів) підзаголовок. У назві не бажано використовувати ускладнену термінологію псевдонаукового характеру. Треба уникати назв, що починаються зі слів “Дослідження питання...”, “Дослідження деяких шляхів...”, “Деякі питання...”, “Матеріали до вивчення...”, “До питання...” і т.ін., в яких не відбито в достатній мірі суть проблеми.

Для затвердження теми кваліфікаційної роботи студент звертається на кафедру із заявою, в якій вказує тему роботи, а також найменування підприємства, установи чи організації, на матеріалах якого буде виконуватися робота (Додаток 2). Не дозволяється виконувати декільком студентам випускну роботу з однакової теми.

Кафедра затверджує тему і призначає кожному студенту наукового керівника із складу викладачів кафедри чи практичних працівників-спеціалістів відповідного профілю. Теми випускних робіт і наукові керівники від кафедри закріплюються рішенням кафедри.

Після затвердження теми випускної роботи студент за погодженням з науковим керівником складає план завдання на її виконання у двох екземплярах; один екземпляр здає на кафедру, другий залишає у себе. Крім того, науковий керівник дає рекомендації щодо збору і обробки практичного матеріалу та необхідної літератури, консультує студента, здійснює контроль за ходом виконання кваліфікаційної роботи, доповідає на засіданні кафедри про рівень готовності роботи, пише відзив на роботу, має право бути присутнім на захисті випускної кваліфікаційної роботи в Державній екзаменаційній комісії.