Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОС.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
555.52 Кб
Скачать

1. Структура та обсяг дисципліни

Дисципліна «Системне програмування і операційні системи» викладається для студентів 2 курсу спеціальності 6.080402 «Інформаційні технології проектування» в обсязі 6 лекційних та 2 лабораторних робіт включно у 3 навчальному семестрі та 6 лекційних та 4 лабораторних робіт включно у 4 семестрі. В кожному семестрі виконується контрольна робота. Форма підсумкового контролю у 3 семестрі – залік, у 4 семестрі – екзамен.

2. Основи програмування на мові с

Мова С була створена в 1972 р. співробітником фірми Bell Laboratories Деннісом Рітчи (Dennis Ritchie), коли він і Кен Томпсон (Ken Thompson) займалися розробкою операційної системи UNIX. Мова С була створена як інструментальний засіб для розробки системного програмного забезпечення і прикладних програм.

Ми розглядатимемо процеси створення додатків на мові С і розроблених для ОС Linux. Linux - це популярна, безкоштовно поширювана версія операційної системи UNIX, яка може застосовуватися на різних платформах, включаючи IBM-сумісні комп'ютери і комп'ютери Macintosh. Оскільки об'єктом нашого обговорення є ОС Linux, а не сучасні засоби створення додатків, використовуватимемо безкоштовно поширюваний компілятор мови С під ім'ям gcc. Компілятори С не є частиною операційної системи, про їх установку потрібно подбати додатково.

2.1 Найпростіші конструкції мови

Ідентифікатори

Ідентифікатори визначають імена змінних, констант, функцій та типів даних. Ідентифікатор є послідовністю букв і цифр, яка починається з букви або з символу підкреслення. Тільки перші 31 символ є значущими для компілятора. Мова С розрізняє регістр букв, тому ідентифікатори variable і Variable не представлятимуть одне і те ж поняття.

Приклади допустимих ідентифікаторів: count, test32, high_balance.

Приклади недопустимих ідентифікаторів: 1count, hi!there, high..balance.

Ідентифікатор не може співпадати з ключовим словом С і не повинен мати таке ж ім'я, як функція, що вже міститься в бібліотеці С.

Ключові слова

Ключовим словом називається ідентифікатор, який для мови програмування має відоме значення. У мові С ключові слова є зарезервованими, тобто програміст не може їх використовувати інакше, ніж це визначено мовою.

Як приклад нижче наведено декілька ключових слів:

byte, do, else, switch, int, sizeof.

Роздільники

Роздільники – це символи, які дозволяють встановити межі для конструкцій мови. До роздільників належать три види дужок, крапка, кома і крапка з комою.

Коментарі

Коментар – це частина тексту програми, яка не обробляється компілятором з метою створення коду. Коментарі складаються для саміих же програмістів.

У мові С існують три типи коментарів.

Однорядкові коментарі починаються з символів “//” і розповсюджуються до кінця рядка.

Багаторядкові коментарі починаються символами “/*”, закінчуються символами “*/” і можуть включати будь яку кількість рядків.

Пропуски

Програма на мові С записується в довільному форматі. В одному рядку можна записати декілька операторів або тільки один. Для зручності читання і відладки програми не рекомендується в одному рядку розміщувати більше одного оператора, а фігурні дужки, що обмежують функції або блоки, розміщувати в окремих рядках. Наявність пропусків обов’язкова між елементарними конструкціями мови (лексемами), якщо вони не розділені роздільниками.