Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄД...docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
970.46 Кб
Скачать

Оформлення розрахунково-пояснювальної записки

Розрахунково-пояснювальна записка друкується державною мовою з використанням комп’ютера з наступними вимогами: 14 кеглем, шрифтом Times New Roman, через 1,5 інтервали (як виняток допускається написання розрахунково-пояснювальної записки власноруч). Скорочення слів в тексті і підписах під малюнками, крім прийнятих в літературі (документах) не допускається.

Текст пояснювальної записки викладається коротко, чітко, без суб’єктивного тлумачення. Терміни, визначення, символи, які входять у формули і умовні графічні позначення повинні відповідати встановленим стандартам та додаткам Тимчасового статуту дій у надзвичайних ситуаціях.

Записка ділиться на розділи з заголовками основних питань і підзаголовками (підпунктами). Заголовки розділів, основних питань, підпитань, формули і висновки рекомендується виділяти жирним шрифтом. Кожний розділ курсової роботи необхідно починати з нової сторінки.

Порядок викладання розрахунків залежить від величин, які визначаються. Всі розрахунки повинні бути обґрунтовані, логічно пов’язані між собою і обов’язково з проміжними обчисленнями.

Якщо в пояснювальній записці більше однієї формули, то ведеться їх нумерація. Номера (1.1; 1.2; 2.1 і т. д.) ставляться в круглих дужках з правої сторони. Перша цифра означає розділ курсової роботи, а друга – порядковий номер формули. В тексті розрахунково-пояснювальної записки посилання робляться тільки на номер формули. Наприклад: “Шлях розвитку пожежі визначається за формулою 2.1”.

Оформлення графічної частини.

В графічну частину входить план поверху об’єкту, в якому розвивається пожежа, з нанесенням повної обстановки (напрямку розвитку пожежі, зони задимлення і вирішального напрямку оперативних дій), план - схема об’єкту з розташуванням сил і засобів, а в оперативному плані пожежогасіння – план - схема об’єкта, поверхові плани. Графічна частина виконуються на креслярському папері формату А3 в масштабі. Допускається виконання графічної частини в електронному варіанті з подальшим роздруком креслень формату А4.

Креслення повинні бути наочними, не перевантажені другорядними деталями, відповідати вимогам будівельного креслення і умовним позначенням, наведеним в додатку 5 Тимчасового статуту дій у надзвичайних ситуаціях. Обстановка пожежі на план поверху наноситься на моменти: повідомлення про пожежу, прибуття першого підрозділу, введенням сил і засобів першим підрозділом, локалізації пожежі. На кожний вказаний момент площа пожежі штрихується сіткою різної частоти. Креслення розвитку пожежі на визначені моменти часу слід виконувати на міліметровому аркуші із дотриманням масштабу.

Далі необхідно позначити: вирішальний напрямок оперативних дій на момент локалізації пожежі та зону задимлення.

План - схема є другим листом графічної частини курсової роботи. На план-схемі необхідно показати: водопостачання відповідно до варіанту з вказівкою місця пожежі, контури сусідніх будівель з розривами до палаючої споруди, внутрішні пожежні кран-комплекти, стаціонарні установки пожежогасіння, дороги, проїзди, під’їзди, схеми оперативного розгортання підрозділів на момент локалізації, інші дані, які становлять інтерес в процесі виконання оперативно – тактичних дій.

На план-схемі умовними позначеннями наносяться: місце виникнення пожежі, її розміри на момент локалізації, розташування сил і засобів і схеми оперативного розгортання.

Умовні позначення, які наносяться на схеми повинні відповідати вимогам додатку 5 Тимчасового статуту дій у надзвичайних ситуаціях.