Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лек._Golovinov_O._M.,_YUrchenko_YU._YU._Natsion...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Тема 7. Господарський комплекс національної економіки і його структура...……………………………………….191

1. Структура і пріоритети розвитку господарського комплексу країни…191

2. Промисловий комплекс...…………………...............................................196

3. Агропромисловий комплекс...……………………………………………210

4. Сфера товарного обігу...…………………….............................................220

Питання для самоконтролю...…………………………….............................226

Тема 8. Соціальні основи національної економіки...…………………………………………………………………..228

1. Види і моделі соціальної політики...…………………….........................228

2. Показники якості і рівня життя населення...……………………………243

3. Ринок праці і зайнятість населення...…………………………................246

4. Політика доходів...………………………………………………………..248

Питання для самоконтролю...…………………………….............................262

Тема 9. Національне природокористування...………….......263

1. Адміністративне стимулювання раціонального природокористування в національній економіці...……………....................................................................263

2. Економічне стимулювання раціонального природокористування в національній економіці...…………………............................................................272

Питання для самоконтролю...…………………………….............................276

Тема 10. Регіони в системі національного господарювання...…………………………..............................................278

1. Національна регіональна політика, показники її ефективності………..278

2. Механізм реалізації регіональної економічної політики держави…….284

Питання для самоконтролю...…………………………….............................291

Рекомендована література………………………………………………...293

ВСТУП

Сьогодні економіка України перебуває в непростій ситуації, викликаної як світовою економічною кризою, так і незавершеністю трансформації і формування правових, економічних і соціальних основ нового суспільства. У реалізації соціально-економічного розвитку шляхом поступового і поетапного руху до суспільства постіндустріального типу, орієнтованому на підвищення рівня і якості життя населення, поліпшення середовища перебування, найважливішу роль грає стан і динаміка розвитку національної економіки.

Національна економіка – це частина загальної світової економіки, невід'ємний елемент механізму функціонування сучасного ринкового господарства. Однак кожна національна економіка входить у світову зі своєю структурою виробництва, з певним обсягом експорту і імпорту, різним ступенем відкритості до зовнішньоекономічних зв'язків. В економіці кожної країни істотно відрізняються соціально-економічні моделі, звичаї і традиції населення, є певна специфіка регулювання як внутрішніх, так і міжнародних зв'язків.

У системі економічних наук дисципліна "Національна економіка" займає особливе місце. Вона містить у собі елементи економічної теорії, механізм регулювання економіки як цілісної соціально-економічної системи, так і питання прикладного характеру, пов'язані з використанням конкретних форм, методів, інструментів вирішення проблем національної економіки України на відповідному історичному етапі її розвитку.

Особливістю дисципліни "Національна економіка" є те, що в ній розмаїтість економічних елементів синтезовано в єдину, цілісну систему. Вона дає можливість вивчити природу і різновид різних моделей економіки, підходи до створення ефективної національної економіки в різних сферах господарської діяльності, дозволяє представити сукупний вплив всіх окремих елементів у потрібному напряму, тому що окремі елементи незважаючи на їхню значимість, не можуть впливати на економіку ізольовано, у відриві друг від друга, тобто поза цілісної системи національної економіки.

Вивчення дисципліни "Національна економіка" особливо актуально у зв'язку із прагненням владних структур української держави до забезпечення економічного зростання, створенню бази для підвищення життєвого рівня населення, підйому конкурентоспроможності економіки країни, активізації її науково-технічного і інтелектуального потенціалу, переорієнтацію з надання підтримки неефективним підприємствам на розвиток інфраструктури, забезпечення мобільності робочої сили, підтримку високотехнологічних і наукомістких виробництв, структурну перебудову, врахування довгострокових інтересів населення.