Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОЕКТ Валера.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
711.68 Кб
Скачать

3.5.4. Підготовка насіння до сівби, розрахунок норми висіву та сівби озимої твердої пшениці.

Важливою умовою підвищення урожайності пшениці є використання для сівби високоякісного насіння кращих районованих сортів, пристосованих до місцевих умов вирощування. Призначене для сівби насіння має бути високожиттєздатним за схожістю, енергією проростання, силою росту, вирівняністю, типовою для сорту ваговитістю тощо. Важливим показником посівної якості насіння є також його висока чистота від насіння бур’янів, особливо карантинних, та інших домішок. Сівба таким насінням забезпечує високу і дружну схожість, інтенсивніше формування кореневої системи, вузла кущення і вегетативних пагонів з підвищеною стійкістю проти несприятливих умов зимівлі.

За Державним стандартом України, для сівби пшениці необхідно використовувати насіння, яке за категорією відповідає 1 – 3 репродукціям зі схожістю для м’якої пшениці не менше 92 %, твердої — 87 %, чистотою від насіння бур’янів та інших домішок для обох видів пшениці не менше 98 %, сортовою чистотою не менше 98 %, вологістю не більше 15 – 15,5 %.

Не можна висівати не протруєне насіння. З ним передаються хвороби, які не можна знищити пізніше. Протруювати його треба не пізніше, як за 5 діб, а краще за 2-3 тижні до сівби. Кращий спосіб протруєння - інкрустування - покриття полімерною плівкою, до складу якої входять протруйники і можна додавати мікроелементи та фізіологічно активні речовини.

Протруєння насіння. Проти захворювань, що передаються з насінням – сажкових захворювань, а також гельминтоспориозов і фузариозов – після ретельного очищення проводять завчасне протравлення насіння з зволоженням. Норми витрати й ефективність основних препаратів представлена в таблиці 3.3

Спектр дії препарату і його норми витрати.

У процесі протравлення основним моментом, є контроль за подачею води і препарату, а також за повнотою протравлення і вологістю насіння. Відхилення показників подачі насіння і протруйника не повинно перевищувати 5% від заданої. Повнота протруєння повинна складати не менш 80%.

Таблиця 3.3

Норми витрати й ефективність основних препаратів

Препарат

Норма

кг/л/т

Сажки

Кореневі гнилі

Пліснявіння

Снігова плісень

Хвороби сходів

тверда

летюча

фузаріозна

гельмінтоспоріозна

Борошниста роса

плямистості

септоріоз

Байтан Універсал,

19,5% з.п.

2,0

+

+

+

+

+

+

+

+

Вінцит, 5% к.с.

2,0

+

+

+

+

+

+

Вітавакс 200 ФФ,

34% в.с.к.

2,5-3,0

+

+

+

+

+

+

+

Дерозал, 50% к.с.

1,5

+

+

+

Дивіденд-стар, 036 FS т.к.с.

1,0

+

+

+

+

+

Колфуго супер, 20% к.с.

3,0

+

+

+

Лоспел, в.м.е.

1,2

+

+

+

+

+

+

+

Раксіл, 6% т.к.с.

0,4-0,5

+

+

+

+

Раксіл Екстра

1,5-2,0

+

+

+

+

+

Фундазол, 50% з.п.

2,0-3,0

+

+

+

+

+

У зв'язку з недостатньою забезпеченістю господарства грошовими можливостями для придбання протруйників, ми рекомендуємо використовувати ті протруйники, що знищують спектр переважних хвороб на посівах озимої пшениці в конкретних умовах. В якості основного протруйника ми рекомендуємо застосовувати Вінцит, 5% к.с. нормою 2 л/т.

Сівба. Головними факторами якісної сівби, є рівномірність сівби, спосіб сівби, норма висіву і глибина закладення насінь.

Терміни сівби в значній мірі впливають на появу і повноту сходів, наступний їх ріст, розвиток рослин і в остаточному підсумку на величину і якість врожаю.

Дослідженнями Інституту землеробства УААН установлено, що морозостійкість рослин при двохмісячному інтервалі строків сівби (5.УШ- 5.Х) різко зменшується, якщо у період перехо­ду середньодобової температури повітря через 5°С їх вік перевищує 45-55 днів. Через це пшениця, яка посіяна у серпні, характеризується більш низькою морозостійкістю, ніж у першій і особливо другій декадах вересня.

Фізіологічною основою надбання молодими рослинами відносно високої морозостійкості є характерний для них рівень внутріклітинного обміну, який спрямований на розвиток адаптивних властивостей, тобто стійкості до несприятливих умов зимівлі. Тканини молодих рослин на відміну від старих мають більший загальний вміст води, а співвідношення вільної і зв'язаної води в кінці осінньої вегетації у них менше. У молодих рослин більш інтенсивний процес гідролізу складних цукрів; підвищений вміст простих цукрів, водорозчинних білків і клітинного соку. У процесі зага­ртування і зимівлі рослин інтенсивність дихання у молодих рослин, як правило, знижується шви­дше, ніж у старих, що може свідчити про більш глибоку перебудову обмін}' речовин у напрямку розвитку захисних процесів.

У степовій зоні України (за середньобагаторічнимі даними) вегетація озимих припиняється наприкінці листопада - початку грудня. Сума позитивних температур в Херсонської області листопад складає 1400 за жовтень 3250. Виходячи із чого оптимальним строком сівби треба вважати середину третьой декади вересня.

В умовах богари тверду пшеницю вчені рекомендують сіяти на 8-10 днів пізніше від строків, встановлених для м'якої пшениці [67,68,69.].

Тверду пшеницю сорту Корал одеський за умов зрошення краще сіяти в другій половині оптимального строку сівби для м'якої пшениці, а сорт Айсберг одеський у ті ж строки, що й м'яку [49].

Якість зерна м'якої і твердої пшениці значно підвищується за сівби в кінці оптимальних строків сортами сильних і твердих пшениць, роздрібного внесення оптимальної дози азотних добрив, комплексного захисту рослин та поливах до цвітіння.

Установлено, що оптимальна норма висіву озимої пшениці, яка розміщується по пару, становить 4,0- 4,5 млн., по зайнятих парах, зернобобових і непарових попередниках 4,5 - 5,0 млн., на зрошенні – 5,0 млн. насінин на 1 га. [49].

Тому для наших умов ми будемо використовувати норму 4,5 млн. насінин на 1 га

Норму висіву за заданою кількістю рослин на 1 га визначають за формулою:

(3.3),

де: Н – норма висіву, г; Г – потрібна кількість рослин на одиницю площі, млн. шт.; Д – маса 1000 насінин, г., для сорту Херсонська безоста 42 г., сорту Ніконія 39 г, сорту Вікторія Одеська – 37 г. Показники якості насіння для високих репродукції становіть: чистота насіння 98, схожість 93, посівна придатність – 91,1%, В – загальне виживання рослин на рівні 90%.

= 230,5 кг/га для сорту Херсонська безоста

=214,1 кг/га для сорту Ніконія

=203,0 кг/га для сорту Вікторія Одеська

Як показують розрахунки вагова норма значно змінюється в залежності від сорту під впливом ваги 1000 зерен, найбільша вона у сорту Херсонська безоста понад 230 кг/га.

Глибина загортання насіння на структурних ґрунтах легкого механічного складу при надійному зволожені - 4-5см. За посушливої погоди і на легких ґрунтах 5-6 см, а в зоні недостатнього зволоження її збільшують до 8см. На важких ґрунтах і в умовах перезволоження - зменшують до 3см. Глибина загортання для даних сортів повинна бути на рівні 4-5 см.