Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РМ резервы.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
26.22 Кб
Скачать

Джерела цільового фінансування та надходжень

  • субсидії;

  • асигнування з бюджету;

  • цільові внески фізичних та юридичних осіб

  • гуманітарна допомога

  • інші надходження згідно з НПА

Отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, у яких були понесені витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Тобто, якщо підприємству надходять цільові кошти, то це не означає, що такі кошти відразу ж будуть віднесені до рахунків доходів. При застосуванні такого принципу бухгалтерського обліку, як принцип нарахування та відповідності доходів і витрат, залучені кошти будуть визнані доходом у тому періоді, в якому здійснені витрати, пов'язані з цим цільовим фінансуванням.

Облік коштів, отриманих для здійснення заходів цільового призначення ведеться на пасивному рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження". За кредитом - суми отриманого цільового фінансування, за дебетом – визнання частини використаних сум доходом підприємства.

Кошти, отримані на цільове фінансування основних засобів та інших необоротних активів, визнаються доходом протягом періоду корисного використання об'єктів інвестування пропорційно до суми нарахованої амортизації цих об'єктів.

Тобто у разі фінансування капітальних вкладень сальдо за рахунком 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" підлягає списанню у кредит рахунку 69 "Доходи майбутніх періодів" і вже з цього рахунку поступово буде списуватися на доходи відповідного звітного періоду одночасно з нарахуванням амортизації об'єкта капітальних вкладень.

Пайова участь у будівництві

При пайовій участі в будівництві підприємство, що є у будівництві головним забудовником, за згодою учасників капітального будівництва акумулює грошові кошти інших учасників з подальшою передачею збудованого об'єкту кожному з учасників відповідно до його частки фінансування.

На рахунку 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" збираються внески на будівництво житла, що фінансується майбутніми його мешканцями. Витрати на будівництво відображаються на субрахунку 151 "Капітальне будівництво". Після завершення будівництва обидва рахунки закриваються.

Відображення в обліку пайової участі у будівництві

Позитивне сальдо між рахунком 48 "Цільове фінансування і цільові надходження" та рахунком 15 "Капітальні інвестиції" розподіляють між вкладниками і повертають кошти (будинок виявився дешевшим, ніж планувалося). Від'ємне сальдо покривається або за рахунок власних коштів підприємства, або оголошується розмір суми, яку кожен з учасників повинен внести додатково (будинок виявився дорожчим, ніж планувалося).

Цільове бюджетне фінансування

Підприємства можуть отримувати кошти з бюджетів різних рівнів для будівництва об'єктів соцкультпобуту, особливо в сільській місцевості. Крім передбачених у бюджеті коштів, на ці цілі може бути проведений (за постановами Кабінету Міністрів України) залік боргів підприємства перед бюджетом та спрямування їх на фінансування таких об'єктів, а також будь-яка спонсорська допомога.

Якщо на балансі підприємства утримується дитячий садок, і частина витрат на його утримання компенсується батьками, то грошові кошти, внесені ними до каси, відображається за Д-т рах. 30 "Каса" та К-т рах. 48 "Цільове фінансування і цільові надходження".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]