Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro_tema_15.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
325.12 Кб
Скачать

3. Ефективність у виробництві

Ефективність у сфері виробництва включає внутрігалузеву ефективність – використання і розподіл ресурсів всередині галузі та міжгалузеву ефективність – оптимальний розподіл ресурсів між галузями, трансформацію структури виробництва.

Оптимальне розміщення ресурсів у галузі між окремими фірмами досягається, коли галузь випускає максимально можливий обсяг продукції і неможливо перерозподілити ресурси так, щоб збільшити випуск і знизити витрати.

Кожна фірма галузі купує ресурси, керуючись правилом оптимального використання ресурсів яке включає в себе правило правило мінімізації витрат на заданий обсяг продукції. Якщо всі фірми мінімізують свої витрати, гранична норма технологічної заміни стає однаковою для всіх фірм.

Модель ефективного виробництва в економіці в цілому можна відобразити виходячи з припущення, що уся економіка складається з двох галузей, які виробляють два блага, використовуючи для цього обмежені ресурси.

Оптимізацію розміщення виробничих ресурсів між галузями ілюструє діаграма (ящик) Еджворта для виробництва.

Діаграма (ящик) Еджворта для виробництва – графічна модель можливих варіантів розподілу обмежених ресурсів між двома виробниками і досягнення ефективності.

Вона є поєднанням двох систем координат. Довжина і висота ящика визначається сукупними запасами ресурсів (капітал, праця). Кожна точка в межах ящика має чотири координати і відображає розподіл двох ресурсів між двома виробниками в результаті поєднання їх карт ізоквант. Графічно ефективний розподіл ресурсів забезпечується у точках дотику ізоквант для двох товарів до ізокости, нахил якої дорівнює співвідношенню цін ресурсів: . Виробники знаходяться у рівновазі, мінімізуючи витрати і одночасно максимізуючи прибуток. У точках рівноваги кути нахилу ізоквант та ізокости однакові, отже, підтверджується висновок, що граничні норми технологічної заміни ресурсів у виробництві обох товарів однакові: , тобто, забезпечується ефективний розподіл ресурсів між галузями.

Контрактна крива для виробництва – крива, яка з’єднує множину точок Парето-ефективного міжгалузевого розподілу ресурсів.

Кожна точка, яка не лежить на цій кривій, характеризує неефективний розподіл ресурсів на виробництво благ. Якщо дві ізокванти перетинаються, ресурси можна перерозподілити і збі­льшити виробництво одного з благ.

Ресурси через ринок ресурсів переміщуються в ті галузі, де вони використовуються в оптимальному співвідношенні, яке мінімізує витрати до рівня і покращує стан споживачів даної продукції. Відбувається трансформація структури виробництва в економіці. Крива виробничих контрактів може бути трансформована у межу виробничих можливостей.

Межа виробничих можливостей або крива трансформації – це модель, яка ілюструє всі ефективні поєднання обсягів виробництва двох продуктів за обмежених ресурсів праці і капіталу. Всі точки кривої трансформації відповідають технологічно ефективним поєднанням ресурсів у виробництві двох благ. Межа виробничих можливостей спадна і має від’ємний нахил: ефективне виробництво означає, що збільшення обсягу виробництва одного товару вимагає переміщення ресурсів з виробництва іншого і відповідного зменшення обсягів випуску останнього. Вона опукла від початку координат, що означає збільшення її нахилу зі зростанням виробництва блага .

Кут нахилу межі виробничих можливостей визначає граничну норму трансформації в – . Гранична норма трансформації визначає альтернативну вартість – кількість одного товару, від якої потрібно відмовитись, щоб одержати додаткову одиницю іншого.

У кожній точці межі виробничих можливостей для одержання одиниці треба затратити ресурсів, а для виробництва одиниці – ресурсів. Для одержання додаткової одиниці треба відмовитись від одиниць , звідси : .

Оскільки ефективне виробництво товару здійснюється до точки, де для кожного товару, то .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]