Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурно-історичні епохи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Культура і цивілізація. Культурно-історичні епохи. План

  1. Поняття про культуру і цивілізацію.

  2. Основні види культури:

  1. класична культура;

  2. модерністська культура;

  3. постмодерністська культура.

  1. Поняття про культурну кризу.

  2. Культурно-історичні епохи.

Поняття про культуру і цивілізацію.

Поняття “культура” тісно співвідноситься з уявленням про цивілізацію. Іноді “цивілізація” є синонімом терміна “культура”, але частіше їх розрізняють.

Цивілізацію характеризують або як особливий етап в розвитку культури, який демонструє її видатні досягнення (появу писемності, міст, національних держав тощо), або як кінцевий момент існування будь-якої культури, який виражає її занепад, виродження.

В одному тлумаченні цивілізація може виражати єдиний загальнолюдський характер, цінність усіх культур, а в іншому – поверхневий шар людського буття. В останньому випадку культуру розглядають як прояв духовної сутності людини, а цивілізацію як втілення технічного, технологічного аспекту, пов’язаного із задоволенням зростаючих матеріальних потреб людей.

З середини 18 століття поняття “цивілізація” вживається для характеристики якісного стану суспільства, маючи на увазі його зрілість. Воно означає загальний рівень культурного розвитку, має значення всього найкращого, що створене людиною. На відміну від культури, поняття “цивілізація” вказує на рівень матеріального, науково-технічного розвитку суспільства, який може сприяти духовній творчості.

Природа культури має якісний, а не кількісний характер. Тому не може бути “більше” або “менше” культури. Вона або є, або її немає. Цивілізація рухається тільки вперед. Тому її можна назвати долею будь-якої культури.

Виділяють два основних типи цивілізацій:

    1. Західний

    2. Східний

Західна цивілізація спирається на ідею антропоцентризму. Вона прагне до наукового, раціонального пізнання світу і його практичної зміни у власних інтересах, завдяки використанню техніки і технології.

Східна цивілізація поділяє позицію космоцентризму, підкреслює індивідуальний характер ставлення людини до світу. Людина повинна діяти у згоді з природою.

Прогрес людства вчені вбачають у синтезі досягнень культур Сходу та Заходу.

Отже, матеріальним носієм культури є цивілізація.

Основні види культури

Виділяють 3 основні види культури:

  1. Класична

  2. Модерністська

  3. Постмодерністська

Класична культура (19ст.) задає уявлення про єдиний прогресивний, культурно-історичний процес розвитку людства, яке, керуючись розумом, прагне досягти універсальних цінностей добра, гуманізму, справедливості, істинності.

Модерністська (20ст.) заперечує ідею загальнолюдської культури, відмовляється від єдиної інтерпретації смислу культурних цінностей. Висувається ідея співіснування окремих культур.

Постмодерністська (кінець 20ст. – наш час) пов’язує культуру з множинністю творчих інтерпретацій. Такі види культурної діяльності, як релігія, мораль, мистецтво націлені на прагнення людини до осмислення життя, шукання його смислу.