Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурно-історичні епохи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

Культурно-історичні епохи

Виділяють такі найзначніші епохи всесвітнього культурного прогресу:

  1. Рання культура.

  2. Культура Стародавнього Сходу.

  3. Антична культура.

  4. Європейська культура (епохи Середньовіччя, Відродження, Реформації та Просвітництва)

Рання культура (культура збирання та полювання)

Первісність – дитинство людства. Цей відтинок історії вчені називають первіснообщинним ладом або кам’яним віком.

Первісне суспільство бере початок не менше, ніж півтора мільйона років тому. Для первісного суспільства характерні 3 кам’яні віки: палеоліт, мезоліт і неоліт.

У палеоліті починається масове розселення людини на нові території з Африканського континенту. З’являється “людина розумна”. Люди об’єднуються у групи до 40 осіб, ведуть кочовий спосіб життя. Панує матріархат. Жінка виступала як берегиня сімейного вогнища, відала харчовими запасами. Родичі визначались по материнській лінії, бо через групові статеві стосунки часто була відома лише мати дитини.

Існує розподіл праці між чоловіками і жінками. Чоловіки полюють і рибалять, а жінки збирають їжу.

Людина оволодіває вогнем. Вогнища горіли безперервно вдень і вночі. Була приручена собака.

Основою життя найдавніших людей були дві галузі господарства: збирання та полювання. Збирали плоди, ягоди, коріння. Полювали на мамонтів, зубрів, бізонів, носорогів тощо. Але способи добування їжі не завжди забезпечували людей харчами. Смертність була дуже висока (50٪ населення не доживало до 20-річчя). Тому досить часто зустрічається умертвіння дітей. Дитину вбивали, якщо вона народжувалась раніше, ніж попередня починала ходити сама. (Вчені підрахували, що убивали майже половину немовлят). Плем’я мало дітей не більше, ніж матері могли нести на собі.

Коли їжі не вистачало, її припиняли давати спочатку старим людям, потім найменшим у племені дівчаткам, а тоді – хлопчикам.

В епоху мезоліту видатним відкриттям людства було винайдення лука і стріл.

В епоху неоліту з’являється землеробство і скотарство. Було приручено коня, згодом – інших тварин. Винайдення бронзи та заліза дало поштовх розвитку ремісничої діяльності.

З розвитком матеріальної культури розвиваються елементи духовної. Вершиною розвитку духовної культури первісного суспільства стала поява писемності. Писемність була піктографічна (письмо, знаки якого мають вигляд малюнків).

Зароджується мистецтво. До первісного мистецтва належать наскельні зображення, ритуальні танці, різні дійства тощо

Виникає релігія. Первісні люди вірили, що певні види тварин чи рослин є їхніми предками-покровителями, тому між ними є зв’язок. Це суть тотемізму. На основі тотемізму виник культ тварин.

Первісні люди вірили, що предмети (камені, дерево, пізніше – ідоли) якось можуть на них впливати, допомагати. Ці вірування лежать в основі фетишизму. Найпоширеніша форма фетишизму – носіння амулетів, якому приписувалась надприродна магічна сила, здатність охороняти власника.

Зароджується і магія – віра у можливість впливу на когось або щось за допомогою заклинань, обрядів, церемоній.

Первісні люди вірили у існування безсмертної душі, яка після смерті тіла продовжує існувати, переселившись у загробне життя – анімізм. Крім того, анімізм передбачав існування духів – надприродних фантастичних істот.