Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DELPHI-ЛР-14.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
318.46 Кб
Скачать

Лабораторна робота №___

Тема: Створення, компіляція й виконання найпростішого програмного проекту

Мета: Ознайомитись з середовищем програмування Delphi 7; навчитись відкривати середовище розробки програм; створювати новий проект, відкривати, зберігати й закривати проект; компілювати й виконувати програму; настроювати властивості форми, додавати до форми елементи керування із заданими властивостями.

Теоретичні відомості

1. Основні характеристики системи delphi

Delphi — це середовище розробки, яке дає змогу конструювати та ефективно створювати проекти для роботи під операційною системою Windows.

Проект — це прикладна програма, тобто програма, яка забезпечує розв'язання деякої прикладної задачі. Проектом в Delphi нази­вається програма, яка перебуває на стадії роз­робки.

Будь-який проект має, принаймні, шість фай­лів, пов'язаних з ним. Три з них стосуються ке­рування проектом із середовища й напряму про­грамістом не змінюються. Файли проекту:

  • головний файл проекту, що має назву Project1.dpr;

  • перший модуль програми (/unit/), який ав­томатично створюється на початку роботи. Файл називається Unit1.pas (за замовчуванням), але його можна назвати будь-яким іншим іменем, наприклад Main.pas;

  • файл головної форми, який за замовчуван­ням називається Unit1.dfm, використовується для збереження інформації про зовнішній вигляд головної форми;

  • файл Project1.res містить іконку для про­екту (створюється автоматично);

  • файл, який називається Project1.opt за замовчуванням, є текстовим файлом для збереження настроювань, пов'язаних з цим проектом. Наприклад, установлені користува­чем директиви компілятора зберігаються саме тут;

  • файл Project1.dsk містить інформацію про стан робочого простору.

Зрозуміло, якщо зберегти проект під іншим іменем, то зміняться назва й файли з розширен­ням .RES, .ОРТ і .DSK.

Після компіляції, створеної у середовищі програми, утворюються файли з розширеннями:

.DCU — скомпільовані модулі;

.ЕХЕ — файл, що виконується;

.~DSM — службовий файл для запуску програ­ми в середовищі (дуже великий, рекомендується «стирати» його після закінчення роботи);

.~РА, .~DP — резервні файли Редактора.

Середовище програмування Delphi полег­шує розробнику роботу над проектами завдяки великій кількості готових компонентів, функцій та бібліотек, які можна використовувати у про­ектах. Бібліотека візуальних компонентів містить елементи керування: кнопки, поля, написи, прапорці, перемикачі, лічильники, списки, смуги прокручування, а також багато ін. Наявність багатьох інструментів візуаль­ного програмування полегшує програмісту етап дизайну проекта. Середовище Delphi дає змогу розробляти як логіку, так і інтерфейс прикладної програми. До того, Delphi «дописує» за розробни­ка деякі фрагменти коду.

Найзручнішою для вивчення та розуміння Delphi є версія 7, яка і рекомендується для по­чаткового ознайомлення. Для запуску програми слід виконати команди меню: Пуск / Програми / Borland Delphi 7 / Delphi 7. Можна скористатись ярликом Delphi 7 на робочому столі, або двічі клацнути на значку файлу з розширенням dpr.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]