Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТМРГ .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
786.43 Кб
Скачать

Тема 1: Статика рідин

Основні властивості рідин та газів. Гідростатичний тиск. Властивості тиску. Основне рівняння гідростатики. Закон Паскаля. Епюри тиску.

Тема 2: Основи кінематики і динаміки рідин. Гідравлічні опори

Види руху рідини. Рівняння нерозривності потоку. Рівняння Бернулі, геометричне та енергетичне трактування. Гідравлічний, п’єзометричний, геометричний похили. Принцип Вентурі, основне рівняння рівномірного руху. Втрати напору за довжиною в трубах. Режими руху рідини. Число Рейнольда. Місцеві втрати напору. Основні явища при обтіканні тіл потоком. Обтічне тіло та лобовий опір, переріз Міделя. Падіння тіла в рідині, швидкість витікання.

Тема 3: Розрахунок трубопроводів. Витікання рідини з отворів

Класифікація трубопроводів. Розрахунок напірних трубопроводів. Розрахунок безнапірних трубопроводів і каналів. Формула Шезі. Розрахунок трубопроводів із шляховою витратою рідини. Гідроудар. Формула Жуковського. Заходи запобігання гідроудару. Гідротаран. Класифікація отворів, стінок, насадок. Витікання рідини при постійному та змінному напорах. Коефіцієнти стиску, швидкості, витрати отвору. Витікання через водозлив.

Тема 4: Основи технічної термодинаміки та теплообміну

Розчинність газів у рідинах. Кипіння. I-d діаграма вологого повітря. Кавітація. Визначення тепловологісного режиму огороджувальних конструкцій будівель. Водяна пара і вологе повітря. Елементи теорії теплообміну. Теплотехнічний розрахунок огороджувальних конструкцій будинку. Теплообмінні апарати.

1.2 Планування самостійної роботи студентів

Планування самостійної (позааудиторної) роботи студентів за цими темами включає детальніше вивчення питань, що лише побіжно розглянуті, наприклад, у лекційному курсі (пункт 1.2 змісту), але потрібні для отримання достатнього рівня знань та вмінь, які вимагаються програмою курсу " Технічна механіка рідини і газу ". Робота над цими питаннями дозволить краще засвоїти опрацьований матеріал, закріпити такі навики самонавчання як робота з літературними джерелами та самоорганізація, що, у свою чергу, позитивно впливає на формування майбутнього фахівця-будівельника.

Отже, обов'язковою умовою засвоєння теоретичного матеріалу є вміння працювати самостійно з літературними джерелами. Це дозволяє студентові не лише краще засвоїти лекційну начитку, але й глибше розібратись у питаннях, розглянутих на лекціях побіжно або тих, що передбачені для повністю самостійного доопрацювання студентом. Особливо важливо провести огляд літератури при вирішенні конкретних задач, щоб на прикладі задач-аналогів мати уяву про порядок розв'язування та про орієнтовні значення шуканих параметрів чи характеристик.

Теоретичний курс слід проробляти послідовно, уважно вивчати виведення формул. Особливу увагу слід звернути при цьому на закони технічної механіки рідин і газів, що використовуються при виведенні цих формул, та принципи їх практичного застосування в інженерних розрахунках, бо вони обмежують застосування отриманих закономірностей (у реальних задачах потрібно враховувати поправки на перехід від ідеалізованих умов до суто практичних, конкретно заданих чи існуючих, умов).

Робота над підручником обов'язково повинна супроводжу­ватись розв'язуванням задач з розділу курсу, що вивчається.

Приклади розв'язування задач достатньо детально наведено у рекомендованих підручниках. Ці приклади (зразки) проектних розрахунків студент повинен детально проаналізувати, оскільки розв'язування задач контрольної роботи виконується за аналогією до них.

Задачі слід розв'язувати самостійно. Під час розв'язування задач краще засвоюється та закріплюється теоретичний матеріал, з’ясовується суть явищ та процесів.

Теоретичний матеріал та практичні задачі слід засвоювати за списком рекомендованої літератури. Даний список за бажанням студента, звичайно, можна розширити іншими виданнями, що стосуються тематики курсу, якщо вони, на думку студента, доступніше та цікавіше, інформативніше подають основи чи окремі питання курсу. При отриманні заліку студент повинен знати основи теоретичного курсу.

Для оцінки рівня засвоєння матеріалу слід відповісти на наведені нижче (пункт 1.3 змісту) питання.